Prvi dani sa bebom
28.05.2024 Novorođenče

Prvi dani sa bebom: Nekoliko saveta za nove roditelje

Prvi dani sa bebom su uzbudljivi, ali i zamorni. Mnogo toga se zbiva i na mnogo toga treba da se naviknete, a još uvek se niste oporavili od porođaja. Beba najduži period dana spava, hrani se i opet spava. Treba je održavati suvom i čisto, kupati je svaki dan i ispoštovati sve što vam je doktor rekao po izlasku iz bolnice. Pročitajte tekst i saznajte šta možete očekivati od prvih nekoliko dana sa bebom.

Prvi dani sa bebom: Saveti za roditelje

Spavanje i hrana

Najčešće bebe kada se tek rode spavaju oko 4 sata u kontinuitetu, a zatim se bude da bi jele. Najveći broj beba spava 16 sati dnevno kada se sve sabere. Svaka beba je drugačija i nije potrebno da namećete stroge rasporede u prvih nekoliko meseci. Pratite bebin ritam i omogućite joj da dobije sve što joj je potrebno. Osim toga, praćenjem bebinog ritma uspostavićete zalihe mleka jer ćete hraniti bebu kad god vaša beba želi i onoliko koliko želi. Ciklus hrani-igra-spavanje je mnogo bolji za vas i vašu bebu nego rigidan raspored.

Uvek se pobrinite da beba spava na leđima sa nepokrivenim licem. Najsigurnije mesto za spavanje je bezbedan krevetac pored vašeg kreveta.

Kupanje

Kupanje bebe je pravo zadovoljstvo, međutim, u toku kupanja na početku beba može biti nervozna. Kupanje uveče pomoći će da se beba umiri. Nije neophodno kupati bebu svaki dan ukoliko to ne želite, ali je bitno da se uverite da je njena pelena uvek čista i suva. Beba će po izlasku iz bolnice imati deo pupčane vrpce pričvršćen za stomak. On treba da ostane čist i suv kako bi se prirodno zacelio.

Testovi sluha i krvi

U prvoj nedelji biće vam ponuđeni testovi za bebu. Beba će imati neinvazivni test skrininga sluha i test krvi koji se naziva neonatalni skrining test.

Merenje i provera zdravlja bebe

Odmah nakon rođenja, bebu će osobje porodilišta pregledati i izmeriti. Isti postupak biće ponovljen i nekoliko dana kasnije. Ovo se radi kako biste bili sigurni da je beba zdrava i da nije previše izgubila na težini. Uglavnom bebe gube na težini u toku prvih nekoliko dana, a zatim počinju da dobijaju na težini. U roku od 2 do 3 nedelje trebalo bi da se vrate na svoju porođajnu težinu.

Osim toga, vrše se pregledi kojim se proverava oblik glave, očiju i ušiju, usta i jezik, genitalije, koža, ruke, stopala, kičma i kukovi. U retkim slučajevima, kada se desi da ima problema, rade se dodatni testovi.

Vakcinacija

Već na rođenju beba prima svoje prve vakcine. Sa sledećom vakcinacijom susrešćete se u drugom mesecu, zatim u trećem, pa u šestom. O tome ćete biti obavešteni od svog lekara.

Pelene

U prvoj nedelji menja se izmet vaše bebe. Praćenje promena je jedan od načina da vidite da li je beba zdrava i dobro hranjena. Bebin izmet postepeno se menja od crne i lepljive na dan rođenja do žute boje kada prođe nekoliko dana.

U toku prvog dana rođenja, beba bi trebalo da ima bar jednu punu pelenu, do petog dana i u narednom periodu normalno je da beba ima dve do pet prljavih pelena. Kod nekih beba normalno je da kake nakon svakog obroka. Pelena na bebi uvek treba da bude čista i suva i najbolje je menjati je prilikom svakog hranjenja. Naravno, ukoliko između hranjenja primetite da je pelena prljava ili mokra, trebalo bi da je zamenite.

Prvi dani sa bebom: Šta vam je potrebno?

Pre svega, pripremite pelene, komplet odeće, ćebe, korpa za bebu u automobilu. Pitajte medicinsku sestru za spisak stvari koje su vam potrebne za bebu u bolnici, ali i nakon napuštanja bolnice. Bebama nije potrebno mnogo stvari. Njima je potrebno da budu čiste, nahranjene, zagrejane i da osećaju vašu ljubav. Krevetac i pelene i nekoliko promena odeće biće sasvim dobar početak.

Iako se sve to čini pomalo zastrašujuće, roditelji se brzo naviknu na bebu i njene potrebe i brzo se čini kao da ste sve oduvek znali.
Jovana Jevtić

kieferpix/ Getty Images Plus

još iz kategorije