Rast novorođenčeta
23.03.2023 Novorođenče

Rast novorođenčeta: Da li je moje dete malo?

Od prvog dana dolaska bebe na svet, doktori će pratiti težinu, dužinu i veličinu glave vašeg deteta. Rast novorođenčeta je dobar pokazatelj opšteg zdravlja.

Rast novorođenčeta: Da li je moje dete malo?

Većina beba rođenih između 37. i 40. nedelje teže negde između 2 500 i 4 000 grama. Međutim, novorođenčad koja su lakša ili teža u odnosu na prosečnu bebu obično su takođe dobrog stanja, ali im je potrebno posvetiti više pažnje. Dakle, razlika u veličini nije razlog za preteranu brigu, ali je potrebno da vaš lekar i babica prate razvoj novorođenčeta kako bi ono nastavilo da se pravilno razvija.

Faktori koji utiču na veličinu bebe pri rođenju

Različite stvari mogu uticati na veličinu bebe pri rođenju. Zbog toga je to razlog manje da budete preterano zabrinuti ako je vaša beba manja od prosečne bebe. Evo koji faktori utiču na veličinu bebe na rođenju:

 • Dužina trudnoće
  Bebe rođene oko termina ili kasnije obično budu veće u odnosu na bebe koje su rođene ranije.
 • Veličina roditelja
  Ovo je takođe faktor koji može da utiče na veličinu novorođenčeta. Ako su roditelji sitne građe, verovatno će i beba biti manja.
 • Blizanci
  Ako imate blizance ili trojke, verovatno će bebe biti male. Oni dele prostor u materici i često se rađaju rano, te zbog toga imaju manju kilažu.
 • Pol deteta
  Devojčice su obično manje od dečaka, mada su razlike veoma male pri rođenju.
 • Zdravlje majke tokom trudnoće
  Zdravstvena tanja majke koji mogu uticati na veličinu bebe pri rođenju jesu visok krvni pritisak, srčani problemi, potom korišćenje cigareta, alkohola ili ilegalne droge. Sa druge strane, ako majka pati od dijabetesa ili je gojazna, moguće je da će beba imati veću porođajnu težinu.
 • Ishrana tokom trudnoće
  Loša ishrana tokom trudnoće može da utiče na težinu novorođenčeta.

Rast novorođenčeta: Šta znači mala porođajna težina?

Većina prevremeno rođenih beba ima malu porođajnu težinu. Težina prevremeno rođene bebe zavisi od toga koliko je rano beba rođena. Mala porođajna težina znači da beba teži manje od 2 500 grama na rođenju. Veoma niska porođajna težina znači da beba ima manje od 1 500 grama.

Rast novorođenčeta

Da li će moja beba gubiti na težini?

Na početku će vaša beba sigurno gubiti na težini. To je zato što se one rađaju sa malo viška  tečnosti, pa je normalno da izgube nekoliko grama kada izgube tu tečnost u prvih nekoliko dana života. Očekuje se da će zdravo novoorđenče izgubiti 7% do 10% porođajne težine. Međutim, trebalo bi da povrati tu težinu u prve dve nedelje nakon rođenja.  U prvih mesec dana, većina novorođenčadi dobija na težini brzinom od oko 30gr dnevno, a obično rastu u visinu od oko 2,5 do 4 cm tokom prvog meseca. Takođe, veliki broj beba prolazi kroz period brzog rasta kada su stara 7 do 10 dana i ponovo u 3. i 6. nedelji.

Kada treba da se zabrinem?

Pošto su novorođenčad tako mala, ponekad je teško znati da li vaša beba dobija na težini onako kako bi trebalo. Međutim, ako ste zabrinuti, svakako porazgovarajte sa lekarom. Ono što je važno u ovom periodu i što će vas sigurno pitati jeste:

Koliko često hranite bebu?
Beba koja je dojena može da se hrani 8 ili više puta u roku od 24 sata. Bebe koje se hrane formulama mogu da jedu ređe, na svaka 3 ili 4 sata.

Koliko ona pojede?
Dojenje traje obično 10 minuta i trebalo bi da se čuje kako guta nakon 3 ili 4 sisanja. Bebe koje se hrane adaptiranim mlekom mogu popiti 90-120 mililitara odjednom.

Koliko često piški i kaki?
Kada je u pitanju mokrenje, verovatno će za period od 3 do 5 dana beba imati 6 mokrih pelena. Nakon toga, bebe treba da imaju najmanje 6 ili 8 pelena dnevno. Što se tiče kake, novorođenčad će u početku kakati samo jednom dnevno. U početku je izmet taman, a zatim postaje zelenkasto žut i mekan. Kada počnete sa dojenjem, bebe će kakati nekoliko puta dnevno, dok će bebe koje se hrane adaptiranim mlekom imati nešto manje umrljanih pelena.

Kilaža bebe na rođenju ne govori ništa o visini i težini deteta u kasnijim periodima. Dakle, važno je da rast novorođenčeta pravilno odvija, a u tome će vam pomoći vaš lekar i babica.
kieferpix/GettyImagesPlus, tatyana_tomsickova/GettyImagesPlus

još iz kategorije