Pametne igračke
23.03.2023 Razvoj deteta

Pametne igračke za svaki uzrast

U toku igre deca mogu da se skoncentrišu na rešavanje određenog problema i na taj način dete vežba i motorne i mentalne veštine. Dakle, vreme za zabavu nije samo vreme za zabavu već i za učenje. To je ozbiljan posao koji treba organizovati tako da dete ne oseti pritisak, već da oseća zabavu, a da u isto vreme usvaja određena znanja i veštine. Pročitajte koje su to pametne igračke za svaki uzrast koje će pomoći vašem detetu da usvaja nova znanja.

Igračke su osnovni alat za učenje od ranog uzrasta, a pred vama je vodič o pametnim igračkama koje će pomoći detetu da bolje razume svet.

Pametne igračke za svaki uzrast: Kako se igraju bebe?

U prvoj godini života igra se svodi isključivo na istraživanje. Korišćenjem svojih pet čula bebe uče o svetu oko sebe. Sa novim motoričkim veštinama, igra postaje koordisanija i složenija. Kada je beba stara oko četiri meseca, ona počinje da hvata predmete, sa šest ili sedam meseci, prinose igračke između ruku, dok sa devet meseci mogu da posežu i za manjim predmetima poput kockica ili drvenih puzli priloagođenih uzrastu.

Pametne igračke za bebe

Igračke koje se okreću iznad bebine glave: Stimulišu vid i razvijaju raspon pažnje.

Ogledalo: Kada prinesete bebu ogledalu ona će biti oduševljena promenljivim licem i izrazima koje vidi. Vremenom će shvatiti kako da svojim svesnim pokretima promeni izraz iz ogledala.

Ređanje prstenova na štapiće: Klasična igra u kojoj bebe uživaju. Osim što vežbaju motoriku, takođe pomoću prstenova mogu da uče o bojama i brojevima.

Deca starija od godinu dana

Deca starija od godinu dana svesnija su funkcije objekata te vole da slažu kockice, pričaju u telefon igračku, biju iz šolje jer je to predmet koji koriste velika deca. Noću deca starija od godinu dana vole da spavaju sa omiljenom igračkom, dok ispuštaju i svesne zvukove kada se igraju sa određenim igračkama.

U ovom uzrastu deca vole ponavljanja jer na taj način savladavaju nove veštine i uče da uspostavljaju kontrolu nad svetom oko sebe.

Sa kojim igračkama uče

Lopte: Uz njohovu pomoć dete vežba motoriku, koordinaciju ruku i očiju, kao i spretnost.

Igračke za sortiranje oblika: Uče da procenjuju oblike i veličinu predmeta i uče se nežnim motoričkim pokretima.

Igračke za igranje uloga: Kuhinje za igru, kompleti za doktore i setovi za golf pomažu deci da nauče kako svet funkcioniše tako što oponašaju postupke vas i drugih uticajnih odraslih.

Lutke i plišane životinje podstiču igru pretvaranja i pomažu društveni i emocionalni razvoj učeći mališane kako da izraze emocije i brinu o nečemu što vole.

Predškolci

Deca predškolskog uzrasta koriste igračke i druge predmete onako kako je to prepostavljeno ali će osim toga izmišljati i druge namene tim predmetima. Na primer, ćebe kojim se noću pokrivaju, preko dana će postati šator. Glina pomoću koje prave razne oblike, sada će postati zamišljen ručak koji prave. Svet je za jednog predškolca magično mesto bez granica, oni su kreatori svega oko sebe.

Igračke za predškolce

Pribor za crtanje: Aktivnosti crtanja i korišćenja kreativnog pribora jačaju bebinu koordinaciju, podstiču kreativnost i samopoštovanje.

Slagalice: Izgradnja tornja ili slaganje domina podstiče veštine rešavanja problema i koordinaciju ruku i očiju. Predškolci koriste svoju maštu za stvaranje grada, vozila, životinja i još mnogo toga od jednostavnih konstrukcionih kompleta.

Školarci

Deca koja idu u osnovnu pkolu napreduju brže nego ikada ranije. Razumevanje sveta je sada na jako visokom nivou i sada se okreću savladavanju veština koje su im nekada bile izazov: igranje fudbala ili pletenje frizure.

U ovo doba ističu se dečiji talenti, a fizičke sposobnosti se usavršavaju. Deca uče da voze bicikl ili skejtbord, a interesovanja se javljaju i prema drugim kreativnim igrama. Odnosi sa vršnjacima dobijaju na značaju i dete je sve više zainteresovano za igru sa drugom decom, a sve manje za igru sa vama.

Pametne igračke za školarce

Uže za preskakanje: Dete se kroz preskakanje užeta sa prijateljima uči da deli i da se dogovara sa vršnjacima. Uz to, koordinacija koju skakanje zahteva podstiče razvoj motorike i veštine rešavanja problema.

Kartaške i društvene igre: Igre sa kartama i društvene igre uče o strategiji, okretanju, pravilima pregovaranja i fer igri.

Muzički instrumenti: Učenje sviranja klavira, violine, gitare ili nekog drugog instrumenta podstiče slušanje i finu motoriku i pomaže u izgradnji veština pažnje.

Naučne igračke: Hemijski setovi, dvogledi, teleskopi ili druge igračke koje promovišu otkrivanje i rešavanje problema pomažu u poboljšanju matematičkih i naučnih veština i pomažu u razvoju mašte.

Uočite koja su interesovanja vašeg deteta i na taj način ćete najlakše izabrati igračku koja će unaprediti znanja i veštine vaššeg mališana.
Jovana Jevtić

olesiabilkei/ GettyImagesPlus

još iz kategorije