razvojne igre loptom

Igre loptom koje podstiču razvoj deteta

Iako igračke postaju sve skuplje i tehnološki naprednije, jedna igračka, popularna od davnina, ne prestaje da bude centar interesovanja i izvor zabave: u pitanju je njeno visočanstvo – lopta. Iako igranje loptom može izgledati kao naivna i opuštena aktivnost, svaki put kad je kotrlja, šutira ili pokušava da je baci i uhvati, vaše dete stiče vredne veštine koje će stimulisati njegov razvoj.
Zvuči neverovatno, ali se u pozadini igara loptom nalaze ozbiljni procesi – od rešavanja problema, savladavanja veštine komunikacije, do razvoja koordinacije oko–ruka i ravnoteže. Kad se bebe i deca svakodnevno igraju loptom, oni imaju priliku da vežbaju i da razvijaju krupnu motoriku, stabilnost i koordinaciju.  Evo na koji način detetu možete da pružite
podršku..

Igre loptom koje podstiču razvoj mozga

SENZORNA MASAŽA

Korišćenje lopte kao rekvizita zasenzornu masažu vaše bebe fantastična je aktivnost koja služi za zbližavanje i zahvaljujući kojoj ćete od prvog dana uživati sa svojom bebom. Izaberite nekoliko lopti različite teksture i lagano ih, na smenu, kotrljajte po bebinom telu kad je budna i smirena. Ova stimulacija razvijaće kod nje osećaj za dodir i graditi joj svest o sopstvenom telu i svetu koji je okružuje. (Pročitajte i: Prva godina: Vežbe za stimulaciju psihomotornog razvoja beba)

POGODI ZID

Sedite pored deteta i pokušajte da loptu odbijete od zid tako da ona završi kod vašeg mališana. Sigurno će i on to pokušati da uradi (uz dosta pokušaja i grešaka). Kad vas bude posmatrao kako ciljate i sam se oprobao u tome, počeće da uviđa šta treba da uradi i kako da “nišani” da loptu prebaci kod vas. Ovo je vredna lekcija o uzroku i posledici, a njegovo učenje preko pokušaja i pogrešaka ovde će biti od suštinske važnosti za rešavanje problema.

POTPISIVANJE

Pružite priliku svom mališanu da vežba veštinu kotrljanja i razvija kreativnost tako što ćete na papirne tanjire sipati različite boje a ispod toga postaviti veliki komad belog papira (najbolje veličine A0). Neka dete kotrlja lopticu po jednom tanjiru, pa kad pokupi dovoljno boje – neka nastavi kotrljanje po papiru. Podstaknite mališana da isto ponovi i ostalim bojama, kako bi napravilo “sliku”. Slikanje kotrljanjem pomoći će mu da shvati princip uzroka i posledice, a u isto vreme će ga zabaviti.

SUPERSAKUPLJAČ

Dajte detetu mrežicu za ribice, prospite male, raznobojne lopte po podu i pozovite ga da ih mrežicom sakuplja i raspoređuje po kutijama koje ste označili bojama loptica. Na ovaj način dete će učiti klasifikaciju objekata prema određenom kriterijumu (boji), a igru možete napraviti zabavnijom ako uvedete različite zvukove za tačno i pogrešno stavljene loptice. (Saznajte i: Prva godina: Vežbe za stimulaciju psihomotornog razvoja beba)

OBARANJE

Mala deca obožavaju da obaraju stvari i zato će vaše čedo uživati ako mu pružite priliku da loptu koristi kao “torpedo”. Napravite zamak od kocaka ili toranj od plastičnih čaša pa pozovite dete da baca ili kotrlja lopte kako bi oborilo “građevinu”. U kasnijem uzrastu možete uvesti čunjeve i kuglati se kao pravi profesionalci.
Sam Edwards/GettyImagesPlus

još iz kategorije