Razvoj deteta u drugoj godini
05.03.2023 Dete do 2 godine

Razvoj deteta u drugoj godini: Od 12 do 18 meseci

Razvoj deteta u drugoj godini je posebno zanimljiv period jer se polako sve lakše razumete sa vašom bebom. Period od 12. do 18. meseca je čudesno putovanje kroz niz događaja koji se dešavaju prvi put.

Razvoj deteta u drugoj godini: Beba istražuje svet

Ovo je vreme kada će vaša beba uraditi mnogo stvari po prvi put. Verovatno će već početi da istražuje svet oko sebe, pa će držati  i vas na nogama. Vaše dete će biti radoznalo i želeće da nauči sve o onome što ga okružuje. Šta možete da očekujete kada je u pitanju razvoj deteta u drugoj godini?

Razvoj deteta u drugoj godini: Prve reči

Kada vaša beba bude imala 18 meseci, verovatno će moći da izgovori između šest i 20 prepoznatljivih reči, ali će moći da razume mnogo više. Uglavnom bebe progovore oko prvog rođendana, ali to zavisi od deteta do deteta Neka deca kasnije izgovaraju prve reči. ali to ne znači da ih kasnije neće sustići. Da biste im pomogli u ovom procesu, trudite se da imenujete svakodnevne stvari poput njegovih igračaka ili omiljenih grickalica.  Takođe, pustite ga da pokaže šta želite, a vi to nazovite pravim imenom: „Da, to je tvoj jastuk.“ Sledeći korak, jeste da ohrabrite vaše dete da izgovori reč umesto što će samo pokazati na nju.

Hodanje i igranje

Vaše dete obično prohoda između 10 i 18 meseci, a takođe je spremno i da nauči kako da šutira ili baci loptu. Interesovanje za loptu će se pojaviti posle prvog rođendana zahvaljujući razvijanju motoričkih veština i koordinaciji ruku i očiju. Prvo će se zabavljati kotrljanjem lopte, a potom će doći na red bacanje i šutanje. Hvatanje lopte uglavnom postaje moguće tek nakon trećeg rođendana.

Razvoj deteta u drugoj godini podrazumeva i bojenje i slikanje. Detetu će biti fascinantno da pravi oznake na papiru, a ovo će takođe i pomoći u razvoju njegovog hvatanja predmeta, što će mu na kraju omogućiti i da piše.

Kako možete da pomognete vašem detetu?

Prestanite sa bebi razgovorom. Duge rečenice će pomoći razvoju detetovih jezičkih veština. Pokušajte da ne ispravljate njegov govor kako bi dete imalo samopouzdanja da što više priča u vašoj blizini. Pustite ga da se igra sa bojicama. Dete verovatno neće napraviti umetničko delo, ali će dete u tome uživati i pre će početi da imenuje boje.

Sve u svemu, u ovom periodu vas čeka mnogo zanimljivih avantura. Nemojte bojati nereda i haosa, već pustite vaše dete da se razvija. Međutim, veoma je važno da na vreme obezbedite kuću kako bi vaše dete moglo bezbedno da je istražuje.
Inna Kot/GettyImagesPlus

još iz kategorije