mali naučnik

Igre za male naučnike: kućni eksperimenti za predškolce

Da li znate da mališani neka znanja iz fizike i hemije mogu da usvoje već sa tri do četiri godine i to kroz igru? Ovi kućni eksperimenti pomoći će im da steknu osnovna znanja o prirodi i svetu, a uz to ćete se odlično zabaviti!

Kućni eksperimenti za predškolce

Kruženje vode u prirodi – geografija

Kada kuvate kafu, pokažite detetu vodenu paru i objasnite da se na toploti voda pretvara u gas. Potom, uzmite poklopac od šerpe, najbolje je stakleni i dozvolite detetu da vidi kako se na njemu skupljaju kapljice vode. Tako će naučiti šta je kondenzacija. Kada vidi ove primere dete će sa lakoćom shvatiti i prihvatiti da voda isparava sa svih velikih vodenih površina, da se hladi i pretvara u kapljice negde visoko, među oblacima i da nazad pada kao kiša. Čestitamo – savladana jedna od najtežih lekcija.

Biljke i životinje

Mogućnosti koje ova oblast pruža su neizmerne. Brojte godove na panjevima i tako naučite dete da postoje višegodišnje i jednogodišnje biljke.  Sadite semenke i uzgajajte povrće u bašti, tako će dete shvatiti ceo proces rasta i razmnožavanja biljaka.  Posmatrajte ptice u letu, naučite šta su ptice selice, a šta ptice stanarice. (Pročitajte i: Dečje igre koje utiču na razvoj inteligencije)

Hemija u kuhinji

Mesite testo i pravite hleb i dok to radite posmatrajte kako kvasac nadolazi. Ubacite so i šećer u isto vreme u čaše vode i posmatrajte kojom brzom se rastvaraju. Promućkajte koka kolu i pustite da pršti na sve strane – sve su ovo hemijski procesi koji oduševljavaju klince.  Oni ne moraju da ih shvate u potpunosti, samo je važno da prihvate da različite materije imaju različite osobine i da stvaraju reakciju u dodiru sa drugim materijama.

Brzina i gravitacija

Ovo su znanja koja opčonjavaju decu još na bebećem uzrastu. Onoga trenutka kada počne da baca predmete, beba je počela da shvata da se oni neće vratiti nazad – odnosno, da postoji sila koja ih zadržava na zemlji. Igrajte se sa gravitacijom, brzinom i trenjem, Puštajte kugle i kocke niz kose podloge, pokušavajte da kotrljate predmete po različitim podlogama, trkajte se autićima…

 
_deucee/iStock/gettyimagesplus

još iz kategorije