Razvijanje samostalnosti kod deteta predškolskog uzrasta
16.05.2023 Razvoj deteta

Razvijanje samostalnosti kod deteta predškolskog uzrasta

Dete od četiri godine trebalo bi sve više da iskazuje želju da što više svakodnevnih stvari obavlja samo. Na primer, oblačenje, pranje zuba, umivanje, hranjenje, sve bi to već polako trebalo da obavlja samostalno. Razvijanje samostalnosti u tom periodu nailazi samo od sebe, ali, nije ga loše ni podsticati.

Razvijanje samostalnosti kod deteta predškolskog uzrasta

Motoričke veštine se u predškolskom uzrastu svakodnevno razvijaju i dete će u jednom trenutku biti spremno da sasvim samo uradi neke poslove. U tom trenutku, ono će odbiti vašu pomoć i pokazati vam na koji način ono samo uspeva da obavi neki zadatak. Možda to na početku neće izgledati saršeno i možda će iskušati vaše strpljenje, ali budite ubeđeni da je to zapravo odlično za vaše dete. Ako ga pustite da samostalno obavi neki deo rutine, tako ćete ga podstaći da nastavi da se trudi. Nemojte dete lišiti trenutaka zadovoljstva tako što ćete mu brže-bolje priskočiti u pomoć.

Sa četiri godine deca su sposobna da se sama obuku, mada mogu imati problem sa dugmićima, kopčama, rukavima. Kako biste mu pomogli, pokušajte da birate što jednostavniju garderobu i obuću – poput pantalona sa elastičnim pojasom i patika sa samolepljivom trakom.

To što dete samostalno obavlja ove zadatke, to ne znači da ne treba da mu pokažete određene trikove i proverite kako su zadaci obavljeni. Na primer, veoma je važno da nadgledate pranje zuba. Sa 4-5 godina, dete nije dovoljno koordinisano da pravilno opere zuba. Pustite ga da pokuša samo pre nego što mu pomognete oko „završnih radova“.

Za vreme ručka i drugih obroka, dobro je da sto postavite tako da dete ima mogućnost samo da sipa hranu u svoj tanjir. Prilagodite pribor njihovim malim rukama. Njegov ponos dok sam sipa ili pravi doručak i vas će učiniti ponosnim.

Budite strpljivi i budite podrška svom detetu u razvijanju samostalnosti. Ukoliko zbog bržeg obavljanja određenih zadataka uvek budete priskakali u pomoć, dete neće imati priliku da nauči sve što treba.
Jovana Jevtić

evgenyatamanenko/Getty Images Plus

još iz kategorije