nezgode na letovanju
08.06.2022 Razvoj deteta

Sa detetom na letovanju: praktična rešenja za sve zdravstvene probleme

Deca su osetljivija od odraslih na promenu sredine, prvenstveno vode, što se najčešče manifestuje stomačnim tegobama, mučninom, alergijom, povišenom telesnom temperaturom…  Srećom, nijedna od navedenih tegoba ne traje dugo – ukoliko ste na put  krenuli spremni i svoju malu putnu apoteku opremili adekvatnim lekovima…

Stomačni problemi na letovanju

Većina stomačnih tegoba javlja se u vidu dijareje, povraćanja, grčeva i bolova u stomaku, mučnine, a mogu biti praćene i povišenom telesnom temperaturom, malaksalošću, glavoboljom… Mogu biti uzrokovane virusima, bakterijama, higijenski neispravnom vodom, prljavim rukama, vodom na kupalištima koja može biti zagađena uzročnicima bolesti. (Pročitajte i: Dijareja i zatvor kod dojenčeta)

Šta činiti: Vodite računa o tome da dete ne dehidrira! Dobro bi bilo da imate pri ruci neki od preparata za rehidrataciju, koji sadrži elektrolite i minerale. Obično se rastvaraju u vodi i deci se daju pomalo, dve do tri kašičice na desetak minuta. Za ublažavanje dijareje poslužiće vam probiotik, ali onaj koji ciljano deluje na njeno zaustavljanje. Ukoliko ni to ne pomogne, pokušajte s nekim od crevnih antiseptika, koji bi trebalo da eliminišu proliv.

Kako sprečiti: Bilo bi dobro da detetu počnete davati probiotike nedelju dana pre polaska na put, te da mu ih dajete i sve vreme dok ste na letovanju. Preporučuje se upotreba flaširane vode, kupovina industrijskog sladoleda, temeljno pranje voća i povrća, konzumiranje obroka odmah nakon pripreme. Izbegavajte jela od mlevenog ili nedovoljno pečenog mesa, majonez… Namirnice čuvajte u frižideru, a detetu često i temeljno perite ruke.

Povrede na letovanju

Najčešće dečje povrede na letovanju jesu razderotine i posekotine usled pada na kamenje.

Šta činiti: Mesto povrede najbolje je isprati hladnom vodom. Topla voda se ne preporučuje zbog toga što može produžiti krvarenje. Potom na posekotinu nanesite i neko sredstvo za dezinfekciju u vidu spreja ili povidon jod. Iako često možete čuti savet: „Umrljajte ranu peskom da brže prođe“, to se nikako ne preporučuje. Najbolje je, bar tog dana, prekriti ranu sterilnom gazom ili flasterom. Važan savet: Ukoliko je posokotina dublja od dva centimetra, ne bi bilo loše da se javite lekaru, koji će proceniti da li je pak treba ušiti. Nemojte zaboraviti da ponesete i detetov vakcinalni karton radi uvida u zaštitu od tetanusa!

Savet: Kada idete na letovanje na more, van zemlje, obavezno uplatite putno medicinsko osiguranje i raspistajte se gde se nalazi najbliži pedijatar. (Pročitajte i: Kada je povreda glave kod dece opasna?)

 

Alergije na letovanju

Na letovanjima često vrebaju alergije na sunce (posebno ukoliko se ne koriste kreme koje štite od sunčevog zračenja), na ujed insekata, na polene, kojih na primer u mestu gde dete stanuje nema, na određenu namirnicu… Manifestuju se na nekoliko uobičajenih načina: iritacijom i svrabom očiju, curenjem iz nosa, kožnim osipom i teškoćama u disanju, kao i ekcemom i astmom, bez obzira na to je li okidač hrana ili čestice u vazduhu.

Šta činiti? Veoma je važno da brzo reagujete i date detetu odgovarajući sirup s antihistaminikom, koji je vrlo efikasan u slučaju uobičajenih alergija, poput koprivnjače, ili u slučaju tegoba izazvanih opekotinama od sunca. Koji ćete antihistaminik koristiti –  o tome ćete se prethodno dogovoriti s pedijatrom. Ukoliko na letovanje idete s bebom, ne bi trebalo da joj uvodite novu namirnicu ishranu dok ste tamo!

 

Ujed insekata tokom letovanja

Leto je doba najezde letećih i neletećih insekata. Evo šta da učinite ako neki od njih ujede ili ubode vaše dete…

Pčela ili osa

Šta činiti : Nakon uboda pčele, u koži ostaje žaoka, koju obavezno treba ukloniti. Pokušajte da je sa kože „sastružete” tupom stranom noža. Nakon toga, isperite to mesto vodom, a zatim na njega stavite hladan oblog (ili ga istrljajte kockicom leda).

– Ukoliko se dete žali na bol, dajte mu analgetik na bazi paracetamola.

– Imajte na umu da ubod ovih insekata može da bude i opasan po život, ukoliko je dete alergično!

Ujed pauka ili mrava

U našim krajevima ne žive pauci i mravi čiji je ujed koban. Međutim, mesto ujeda može da bude veoma bolno i da svrbi. U tom slučaju, dajte detetu kašičicu paracetamola, mesto ujeda dezinfikujte troprocentnim rastvorom hidrogena, a zatim ga namažite kortikosteroidnom kremom.

Uporni komarci

Namažite dete sredstvom za zaštitu od komaraca, a preko krevetića postavite zaštitnu mrežu. Ne palite svetlo u sobi u kojoj mališan spava, a pored uzglavlja stavite posudicu sa osušenim listićima lavande ili ruzmarina.

 

Šta treba da sadrži PUTNA APOTEKA

Ukoliko idete s detetom na put, putna apoteka je obavezan deo prtljaga. Neka se u njoj nađu:

*Antipiretici za snižavanje temperature (paracetamol ili ibuprofen). Možete poneti i čepiće paracetamola, koji su uvek efikasni kada dete povraća ili kad iz nekog razloga neće da popije sirup. Uz to, oni ublažavaju bol i pomažu u slučaju sunčanice.

*Lekovi za alergije – antihistaminici

*Kapi za nos, fiziološki rastvor i pumpica

*Kapi i mast za oči mogu vam pomoći ukoliko dođe do zapaljenja vežnjače (konjunktivitisa), jer je dobro poznato da deca veliki deo vremena na moru provedu igrajući se u pesku, što znači da ponekad tako prljavim ručicama dotaknu ili protrljaju oči. To ne znači da je svako crvenilo okica nužno konjunktivitis, ali ako se ispiranjem ne povuče, trebalo bi da se obratite lekaru.

*Antibiotici. Njih, naravno, nećete koristiti bez prethodne konsultacije s pedijatrom, ali ako se nalazite u inostranstvu gde se ne mogu kupiti, vrlo je dobro da ih imate u ručnoj apoteci!

*Antibiotska krema preporučuje se u slučaju da rana ne zarasta brzo, da se krasta stalno skida ili se počinje gnojiti.

*Oralni rastvori za rehidrataciju

*Probiotik

*Sterilna gaza, flasteri, antiseptični rastvor i povidon jod za obradu rane, borna kiselina

*Toplomer

*Lekovi protiv povraćanja u putu – antiemetici, ali samo za decu stariju od dve godine!

*Preparati za sprečavanje i ublažavanje ujeda insekata

U slučaju da dete ima neku hroničnu bolest, na odmor treba da ponesete redovnu terapiju! I nikako ne zaboravite zdravstvenu knjižicu!
još iz kategorije