sterilizacija flašica
09.06.2022 Moja Beba

Treba li da sterilišem flašice i cuclu?

Pedijatri su saglasni: sterilizacija flašica i cucle obavezna je za mame koje hrane bebu izmlazanim mlekom ili dohranom.

Zašto? Zato što je mleko hranjivo, lako se vari i sadrži sve nutritijente neophodne za bebu, ali takođe sadrži i određenu količinu bakterija koje, kada su u velikom broju, mogu da naškode osetljivom  probavnom sistemu beba. Tragovi ovih bakterija ostaju na priboru za hranjenje i razmožavaju se. Već za nekoliko sati, broj ovih bakterija će biti nekoliko puta većina nego za vreme hranjenja.

Odličan način da uništite ove bakterije i sprečite njihovo razmnožavanje jeste sterilizacija flašica, duda i ostalog pribora  za hranjenje.

Do kada bi trebalo sterilisati flašice?

Većina pedijatara preporučuje starilizaciju do godine dana, ali se slažu da možete početi da joj pridajete manje pažnje kada dete napuni pola godine. Naime, sa šest meseci, probavni sistem deteta je već prilično razvijen i osposobljen da se bori protiv raznih bakterija i gljivica. (

Šta sve treba da sterilišem?

Važna napomena: to što ne koristite majčino mleko, nego kupovnu formulu, ne znači da ne morate da sterilišete pribor – naprotiv. Hrana za bebe ne prolazi sterilizaciju, pa i ona sadrži određene bakterije.

 

Koliko često treba da sterilišem bebin pribor?

Idealno bi bilo da sterilišete pribor nakon svake upotrebe. Ipak, ako to nije moguće iz nekog razloga, onda se držite sledećeg pravila: flašice i dude sterilišite svaki puta, a prateći pribor, uključujući cuclu varalicu i pumpicu za izmlazanje, bar jednom dnevno.

Kako se pravilno sterilišu flašice i cucla?

Prvo pravilo jeste: dobro operite pribor nakon upotrebe!

Pritom, nije dovoljno da koristite samo vodu: važno je da koristite i blagi deterdžent za sudove, koji će ukloniti sve nečistoće, kao i četku za flašice. Potrudite se da flašicu dobro isperete, kao i četku koji bi trebalo da koristite samo za bebin pribor i držite na posebnom mestu, suvu i očišćenu.

Kada perete flašicu, obavezno je rastavite potpuno, skinite dudu i dobro operite sve unutrašnje navoje. Takođe, dudu izvrnite kako biste dobro oprali unutrašnju stranu. Pojedine flašice mogu da se peru u mašini za sudove, ali dude ne smeju!

Električni sterilizator ili sterilizator za mikrotalasnu

Ovakvi sterilizatori rade na principu vodene pare, čija temperatura bude 100 stepeni, sasvim dovoljno da uništi sve bacile. (Proverite: Sterilizacija i pranje flašica i duda)

Pažljivo pročitajte i pratite uputstva koja je dao proizvođač. Flašice uvek okrećite nadole i nikada ne stavljajte više pribora nego što je predviđeno, kako bi para mogla da odradi svoj posao valjano i dopre do svih delova posuda za hranjenje bebe.

Najvećem broju sterilizatora je potrebno 6 do 15 minuta za punu sterilizaciju. Proizvođač to navodi na uputstvu, kao i vreme koje pribor sme da ostane zatvoren u sterilizatoru, a da ne zahteva ponovno čišćenje. Sterilizovan pribor bi trebalo da koristite odmah, jer svako odlaganje na druge površine podrazumeva novu kontaminaciju.

Tablete i tečnost za sterilizaciju

One u sebi sadrže određene hemikalije koje ubijaju bakterije. Proizvođači tvrde da su bezbedne za upotrebu. U posudu sipate hladnu vodu, tako da prekrije posude koje ste prethodno stavili u nju. Nakon toga dodajete hemikalije, strogo se držeći uputstva za upotrebu i čekate da one prodeluju.

Nakon pola sata, pribor je spreman za upotrebu. Flašice mogu da stoje u ovakvim rastvorima do 24 sata, ali moraju da se upotrebe odmah, čim ih izvadite iz vode.

Iskuvavanje flašica i cucli

 
OleksandrPirko/iStock/GettyImagesPlus

još iz kategorije