onlajn kursevi za trudnice
10.06.2022 Trudnoća

Šta zaista možete da naučite na onlajn kursu za trudnice?

Kursevi za buduće roditelje, a pre svega za trudnice, dobra su priprema za najveći životni izazov: brigu o novom biću. Oni će vam pružiti osnovne ideje o svemu što vas čeka: promenama u trudnoći, pripremama za odlazak u porodilište, porođaju, dojenju… Svemu što čini majčinstvo.

Ovi časovi imaju još jednu nemerljivu prednost: spajaju vas s drugim ženama koje prolaze kroz iste izazove i situacije kao i vi. U prilici ste da se lično uverite u to šta se sve može podvesti pod odrednicu “normalno”, da uporedite svoje strepnje i osećanja s drugima. Razmena iskustava s ostalim trudnicama smanjuje stres i oslobađa nepotrebnih briga.

 

Šta se uči u školici za trudnice?

 

Većina škola za trudnice pokriva tri osnovna segmenta: trudnoću, porođaj i babinje. U okviru prvog segmenta buduće mame uče o: promenama u trudnoći (kako se sve telo i psiha menjaju po trimestrima), simptomima trudnoće, trudničkim tegobama, ishrani i vežbanju u trudnoći. Ovaj deo kursa uključuje i posebnu fizičku pripremu za porođaj: savladavanje odgovarajućih tehnika disanja koje umanjuju porođajni bol. (Pročitajte i: Saveti babica za lakši porođaj)

Kako se bliži termin porođaja, teme se menjaju i buduće majke dobijaju informacije o tome kako izgleda porođaj, šta mogu da očekuju u porodilištu, kako da se spreme za porodilište, o porođajnim fazama i tome kako da prepoznaju prve znake da je porođaj krenuo. Ovo je vreme kad mogu da postave i pitanja o tome:

* kakav porođaj žele

* da li da se porode kod kuće ili u porodilištu

* da li da koriste epidural

* o carskom rezu

* oporavku posle porođaja.

Briga o detetu je treći i brojnim trudnicama najznačajniji deo ovakvih kurseva. Ovde se savladava “bejbi hendling”, odgovarajući položaji za dojenje, prepovijanje beba, nega pupka… Dobijaju se saveti o tome šta činiti u kriznim situacijama i kako brinuti o sebi tokom postnatalnog perioda i faze prilagođavanja na novog člana porodice.

 

Šta se uči u onlajn školicama?

 

Pandemija je podstakla edukatore da osmisle onlajn predavanja za trudnice. Ova predavanja organizuju se na različite načine: neka su bazirana na pisanom materijalu, neka na unapred pripremljenom videu, dok neki instruktori drže časove uživo, poput seminara. Ako već razmišljate o roditeljskoj edukaciji preko interneta, bilo bi idealno da se opedelite za onu koja nudi direktan kontakt s drugim učesnicima i s instruktorom.

Razlikuje se i obim roditeljskih školica: neke su organizovane kao predavanja o jednoj temi, dok su druge pravi mesečni ili dvomesečni kursevi. (Saznajte i: Porodilište: Sve što vas čeka od prijema do porođaja)

Da li je onlajn školica prava stvar za vas, zavisi najpre od vaših očekivanja. Onlajn časovi omogućavaju da sve znanje skupite iz sopstvenog doma, ne prilagođavajući se ničijem rasporedu. Savršeni su za pandemijsko vreme, jer je mogućnost zaražavanja bilo kakvom infektivnom bolešću svedena na nulu.

Ipak, na nekim poljima biste mogli ostati u minusu. Mogućnosti za kontakt s drugim trudnicama i razmenu iskustava vrlo su siromašne, a ograničeno je i vreme koje možete da utrošite na dodatna pitanja i razgovor s edukatorom. Iako imate priliku da vidite kako izgledaju određeni položaji za dojenje ili kako se pravilno drži beba, ipak nećete biti u prilici da i sami probate da izvedete neku od ovih vežbi s lutkom.

 

Kako da izaberem dobar kurs za trudnice?

 

Kad birate školicu, vrlo je važno da izaberete dobrog instruktora. Većina instruktora ima neku vrstu medicinskog obrazovanja i diplome s dodatnih edukacija. Potražite i iskustva ostalih trudnica kako biste bili sigurni da ćete dobiti kvalitetne informacije.

Kad se odlučite za određenog edukatora, razmotrite sledeća tri pitanja: svoj raspored, svoje potrebe i svoj budžet. Proverite koje se školice uklapaju u vaš budžet, a potom i u raspored. Tako ćete već bitno suziti svoj izbor. Na samom kraju, zatražite kompletan program predavanja i proverite da li on odgovara na pitanja i teme koje vas najviše interesuju.

Bilo bi idealno da pohađate školicu za trudnice u svom domu zdravlja, a da onda na internetu odslušate dodatna predavanja o temama koje vas interesuju. Ili, ako ste se već odlučili za onlajn školicu, da posetite neku radionicu uživo, kako biste prošli i praktični deo nastave.

 

Prednosti onlajn školice

* fleksibilan raspored

* odlična opcija za mame koje u svom gradu nemaju organizovanu klasičnu školicu

* pogodne za vreme pandemije

 

Mane onlajn školice

* nema direktnog kontakta s drugim trudnicama

* nema dodatnog vremena za postavljanje pitanja edukatoru

* nema prilike za praktičnu vežbu
dragana991/iStock/GettyImagesPlus

još iz kategorije