porođaj, porodilište, porođajna sala
06.01.2022 Porođaj

Porodilište: Sve što vas čeka od prijema do porođaja

Najvažniji dan u životu polako se približava i postajete sve napetiji pitajući se kako će proteći porođaj, ali brine vas još nešto – da li ćete se snaći kad dođete na kliniku i šta vas tamo čeka. Kako bismo vam bar malo pomogli da razrešite uobičajene trudničke dileme i oslobodite se straha od nepoznatog, odlučili smo da vas upoznamo s najčešćim procedurama – korak po korak.

Prijem u porodilište

Na glavnom šalteru u holu porodilišta trudnica predaje knjižicu, nakon čega se posle registrovanja osnovnih podataka upućuje na takozvani akušerski prijem. Tu ostavlja kompletnu dokumentaciju, nalaze svih pregleda i rezultate analiza kojima se podvrgavala tokom trudnoće. (Pročitajte i: Šta treba da spakujete u torbu za porodilište)

Presvlačenje u porodilištu

Buduća mama se potom upućuje u svlačionicu, gde oblači spavaćicu i obuva papuče, a ostalu garderobu najčešće predaje pratiocu. Za većinu mama pitanje je da li se već ovde skida donji veš. Da, u većini klinika, kada stignete na porođaj već na prvom presvlačenju dobijete instrukciju koja glasi da vam gaćice nisu potrebne. 

Prvi pregled u porodilištu

Protokol na akušerskom prijemu započinje merenjem visine i težine, širine karličnih kostiju i krvnog pritiska. Zatim se obavlja vaginalni pregled, kojim se proverava širina otvora grlića materice (ono čuveno „otvorena je toliko i toliko prstiju” prvi put se čuje upravo ovde).

Ultrazvučni pregled

Na ultrazvučnom pregledu proverava se položaj i težina ploda, količina plodove vode i drugi parametri na osnovu kojih se utvrđuje stanje trudnice i bebe. Po potrebi, rade se i laboratorijske analize krvi (najčešće se meri nivo šećera), a obavezno se instalira CTG monitoring, koji prati otkucaje bebinog srca. Posle akušerskog pregleda donosi se definitivna odluka – ide li se u porođajnu salu ili se porodilja upućuje na odeljenje takozvane patologije, gde će se pratiti situacija i eventualno primeniti terapija.

Šta me čeka u porođajnoj sali

Do porođajnog bloka ide se u pratnji sestre s prijema. Trudnica u svom prtljagu nosi stvari koje će joj biti neophodne tokom boravka u porodilištu, a stavke sa tog spiska razlikuju se od ustanove do ustanove. To su najčešće sredstva za ličnu higijenu – četkica i pasta za zube, balzam za usne, sapun, ubrusi i podmetači za krevet za jednokratnu upotrebu, vlažne maramice bez mirisa, higijenski medicinski ulošci i, obavezno, lekovi koji porodilja inače koriste ukoliko postoji neko hronično oboljenje.

Priprema za porođaj

Na prijemu u porođajnom bloku sprovode se rutinske radnje, kao što su brijanje i klistir, posle čega sledi tuširanje.(Saznajte i: Savladajte strah od porođaja)

U pretporođajnoj sali

U pretporođajnoj sali kontinuirano se prate učestalost kontrakcija i ritam bebinog srca, uz kontrolu širine otvora grlića materice. Ukoliko akušer proceni da je to neophodno, kontrakcije, a samim tim i porođaj, ubrzavaju se primenom indukcije i odgovarajućih medikamenata koji se apliciraju preko infuzije.

Kada lekar-akušer proceni da je trudnica spremna – prelazi se u porođajnu salu.

Kako izgleda porođajna sala?

Prostorija koja je najčešće izdeljena na boksove opremljene svim neophodnim uređajima. Mala ali vrlo efikasna ekipa – sastavljena od akušera, pedijatara, babica i sestara – pažljivo prati stanje svake porodilje, hrabri je i čini sve da porođaj protekne što bezbolnije i bez velikog stresa. A kada bebica konačno ugleda svetlost dana, stavlja se na mamin stomak. Slede uobičajena merenja i analize, uvijanje bebe u topli pokrivač i dodatno grejanje, a ukoliko je sve u redu, procedura u porođajnoj sali završava se za dva sata.

Odmah posle porođaja

Žena nakon porođaja najčešće ostaje da leži na stolu u sali najmanje dva sata, kako bi se na vreme reagovalo ukoliko se nešto iskomplikuje. Na sreću, to se dešava vrlo retko, pa većini mama ostaje da osluškuju šta se za to vreme dešava s njihovim bebicama. Detence se nakon testova i pregleda uvija u toplu pelenu i ostavlja da se greje na temperaturi na kojoj se razvijalo i u maminom stomaku. A onda, polako, kad se porodilja, a pre svega beba, adaptiraju na nove uslove, sledi povratak u mamino naručje, koje postaje utočište za ceo život.

Boravak u porodilištu posle porođaja

Porodilja se smešta na kolica i odvozi do sobe gde će, ukoliko je reč o „baby-friendly” programu, narednih nekoliko dana provesti s bebicom tik pored sebe. Tu će joj pedijatrijska sestra pokazati osnovna pravila nege novorođenčeta i uputiti je u tajne pravilnog dojenja. To što se ne razdvajaju od samog početka od neprocenjivog je značaja za psihičku stabilnost porodilje, ali i za bebu, koja će se – nakon što je napustila udobnost maminog stomaka – osećati ušuškano i sigurno. Naravno, sve to vreme prate se i analiziraju svi važni parametri maminog i bebinog zdravlja. (Otkrijte i: Postnatalni period: Šta je sve normalno posle porođaja)

Ukoliko sve protiče kako treba, mama i beba se za nekoliko dana otpuštaju kući. Utisci iz porodilišta ostaju do kraja pozitivni, jer su prostorije iz koje se „izlazi u beli svet”, gde se mama i beba oblače i spremaju za izlazak, zaista lepo uređene, što umnogome olakšava čekanje dokumentacije, a što ponekad može da potraje zbog velikog broja porodilja. Tu je sad i tata, koji je doneo odeću, nosiljku i, naravno – cveće.

 
još iz kategorije