postnatalni period
18.10.2021 Porođaj

Postnatalni period: Šta je sve normalno posle porođaja

Novopečene mame obično pomisle da je porođaj kraj njihovog „drugog stanja“. Istina je nešto drugačija: prvih dana posle porođaja i nekoliko prvih nedelja bebinog života suočićete se sa nizom neprijatnosti i čudnih osećanja. Postnatalni period često vas natera da se zapitate: „da li je ovo normalno?“. Evo odgovora.

Šta je normalno osećati posle porođaja?

Bol zbog epiziotomije

Ako vam je na porođaju rađena epiziotomija, odnosno ako ste „sečeni“ tokom porođaja, bol je pojava koja ne bi trebalo da vas iznenadi.  Epiziotomija se radi u slučajevima kada preti opasnost da tokom porođaja pukne međica. To je rez koji zahteva nekoliko šavova, a već ovo je dovoljno da vam signalizira da tako nešto ipak mora da boli.

Da biste smanjili bol posle epiziotomije, možete uzeti neki od lekova protiv bolova. Trebalo bi da pazite da ne uzimate i lekove koji mogu da snize temperaturu istovremeno. Takođe, ovih dana će sedenje biti prilično neprijatno, pa ne bi bilo loše da se pomognete gumenim kolutom za sedenje. Odlazak u toalet takođe može biti mučan, ali hodanje bi trebalo da vam pomogne da ubrzate ovaj fiziološki proces.

Ove muke trebalo bi da se rešite u roku od nedelju dana nakon porođaja.

Kontrakcije i posle porođaja

Ako ste pomislile da sete se porođajem rešile kontrakcija – pogrešile ste. Nekoliko nedelja nakon porođaja, a naročito u prvih 4 do 6 dana, materica se kontrahuje da bi se skupila i vratila na normalnu veličinu. Osećaj je kao da imate kontrakcije ili menstrualne bolove, ali, ne plašite se – mnogo blaže nego za vreme porođaja.

Neprijatan miris lohija

Nažalost, retko ko o ovome voli da priča, pa se mnoge mame iznenade.  Lohije, poznatije kao babinje ili krvarenje nakon porođaja, zaista imaju jak i neprijatan miris i jedna su od negativnih strana postnatalnog perioda. Ipak, ako jak miris postane uznemiravajuće neprijatan, ako je praćen bolovima ili čudnom bojom iscedka, javite se lekaru čisto da biste mogli da eliminišete mogućnost infekcije.

Temperatura zbog dojenja

Nadolaženje mleka i početak dojenja kod mnogih žena su praćeni porastom temperature. Ovo stanje je prolazno, a temperatura padne obično već nakon jednog dana. Tokom dojenja, dojke su izuzetno osetljive, teške i napete, naročito pred podoj. Podoji u prvo vreme mogu čak biti i neprijatni, a tako možete doživeti i osećaj „nadolaženja mleka“.

Za brigom nema potrebe sve dok dojenje nije praćeno oštrim bolovima u bradavicama i temperturom preko 38 stepeni. U ovom slučaju, pozovite babicu, jer vam preti upala dojki, što je prilično bolno stanje i može da se iskomplikuje.

Izuzetan umor

Upravo ste na svet doneli novo živo biće, organizam vam je iscrpljen, a navikavate se i na noćne podoje, buđenja, sasvim nov tip obaveza. Verujte, bićete umorne neko vreme. Zato, nemojte sebi zamerati što zastajete u sred rečenica jer nemate pravu reč, zaboravljate gde ste nešto ostavile ili jednostavno – samo zaspite u sred razgovora.

Tuga i zabrinutost nakon porođaja

Ako osećate tugu i zabrinutost, znajte da je to zbog hormona koji se „vraćaju u normalu“, što u suštini znači novi potres za vaš ogranizam. Ukoliko primetite da ne uspevate da suzbijete ova osećanja, ukoliko vas čak i vaša beba ne raduje, obratite se nekome – postporođajna depresija uopšte nije retka pojava i javlja se na oko dve do tri nedelje nakon porođaja.

 
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije