tehnike disanja za porođaj
22.02.2023 Porođaj

Tehnike disanja za porođaj: 4 saveta kako da olakšate sebi

Sigurno vas obuzima veliki broj pozitivnih, ali i zabrinjavajućih emocija povodom toga što ćete doneti novo biće na svet. Međutim, tehnike disanja za porođaj su veoma važne i mogu vam olakšati ovaj proces.

Zašto su važne tehnike disanja za porođaj?

Način vašeg disanja je veoma važan za vreme porođaja. To je vaš put kroz kontrakcije. Disanje je prirodni mehanizam za kontrolu bola koju osećate. Sporo i ritmično disanje maksimizira količinu kiseonika koja je dostupna vama i vašoj bebi. Što više kiseonika obezbedite vama i vašoj bebi, vi ćete se osećati bolje i veća je verovatnoća da će vaš porođaj proći nesmetano. Međutim,  istovremeno sporo disanje će vas sprečiti da se napnete što će pogoršati bol od kontrakcije.

4 tehnike disanja za porođaj koje vam mogu pomoći

Pronađite svoj prirodni obrazac

Zatvorite oči. Usresredite se na svoje disanje i na njegov ritam. Udahnite, a zatim sledi mala pauza pre nego što izdahnete. Trebalo bi malo da zastanete pre nego što vaša pluća prime sledeći udah. Tokom porođaja, ponovite ovaj prirodni obrazac, ali pokušajte da vaš izdisaj bude duži od udaha jer će to podstaći vaše mišiće da se opuste i umanjuju bol koji osećate.

Isprobajte metodu imitacije gašenja sveće

Kada osetite nadolazeću kontrakciju, udahnite duboko na usta i duvajte u kratkim razmacima kao kada biste gasili sveću. Zamislite da bol nestaje prilikom svakog „gašenja sveće“.

Brojte tokom disanja

Brojanje je dobar način tehnike disanja za porođaj. Osim što vam pomaže da kontrolišete disanje, on vam i skreže pažnju sa kontrakcija. Dok udišete probajte da polako brojite do četiri i pet. Prilikom izdisanja brojte do šest ili sedam.

Udisanje kroz nos

Zatvorite oči i udišite kroz nos. Blago otvorite usta i polako ispuštajte vazduh na usta.

Isprobajte sve tehnike i pre kontrakcija da biste mogli lako da se snađete kada kontrakcije počnu. Disanje će vam pomoći da olakšate bol. Samo hrabro. Uskoro ćete upoznati vašu najomiljeniju osobu na svetu.
Halfpoint/GettyImagesPlus

još iz kategorije