28.12.2013 Porođaj

Šta kada beba “probije” termin porođaja?

Samo 5% novorođenčadi rađa se tačno u planirano vreme. Evo šta sve treba da znate o terminu porođaja, kao i o prenesenoj trudnoći…

posle termina

Oko 10% beba rađa se nedelju dana ranije ili kasnije od utvrđenog termina, dok sve ostale bebe „premaše“ čak i ovaj period. Kada se beba rodi u periodu između 37. i 42. nedelje trudnoće, smatra se da je rođena na vreme, i to zbog toga što nijedna trudnoća ne traje jednako dugo. Četrdeset nedelja predstavlja samo njeno prosečno trajanje.

  • ŠTA SVE UTIČE NA TERMIN?

Kada prvi put dođete kod lekara, on će izračunati približan termin vašeg porođaja po sledećoj formuli: datum poslednje menstruacije minus nedelju dana, plus 10 lunarnih meseci. Pošto lunarni mesec traje 28 dana, trudnoća zapravo traje 10 meseci. Ukoliko niste sigurni kada ste imali poslednju menstruaciju, lekar će starost trudnoće utvrditi pomoću ultrazvuka.

Inače, takozvano prenošenje trudnoće sasvim je normalna pojava, naročito za prvorotkinje. Ako ste preneli u prvoj trudnoći, a sada čekate drugo dete, sasvim je moguće da će i druga trudnoća biti produžena.

  • ŠTA AKO BEBA OKASNI?

Ukoliko prođe utvrđeni termin, lekar će izvršiti pregled u 41. nedelji, tokom kojeg će proveriti da li je grlić dovoljno „zreo“ za porođaj. Moguće je da će, tokom istog pregleda, sestra uraditi ručnu stimulaciju grlića (razdvajanje membrane od zida materice) kao svojevrsni oblik indukcije porođaja.

Ako se ni nakon toga ništa ne desi, najčešće se pribegava indukciji. Ova mera se primenjuje zbog toga što posteljica postaje neefikasna, pa beba ne dobija dovoljno hrane i kiseonika. Svaka peta trudnica porodi se nakon podsticanja indukcijom, što znači da primena ovog metoda nije retka.

Međutim, pre nego što pristanete na indukciju, razgovarajte sa akušerom o svim pozitivnim i negativnim stranama ovog postupka. Postoje i druga rešenja, kao što su praćenje trudnoće svaka dva ili tri dana, tokom kojeg se sluša rad bebinog srca.

  • ŠTA JE TO INDUKOVANI POROĐAJ?

Postoje brojni načini da se podstakne početak porođaja, a vama će možda biti potrebno i više od jednog pokušaja da stvari krenu svojim tokom.

Plastični ulošci – na koje se stavljaju prostaglandini, hormoni koji omekšavaju i šire grlić materice – postavljaju se u vaginu. Otkucaji bebinog srca prate se da bi se utvrdilo da li je njeno stanje stabilno tokom porođaja. Moguće je da će vam biti potrebna više od jedne doze.

Probijanje vodenjaka – ukoliko je grlić materice donekle otvoren, babica može, specijalnim instrumentom ili prstima, da probuši vodenjak. Nakon ovoga, porođaj će najverovatnije početi.

Infuzija sintocina – reč je o sintetičkom obliku hormona oksitocina, kojim se izazivaju kontrakcije materice. Primenjuje se intravenozno, a doza se postepeno povećava zbog podražavanja prirodnog efekta uvećanja količine oksitocina u telu, u slučaju kada porođaj počinje spontano.

  • DA LI POSLE INDUKCIJE SLEDI INTERVENCIJA?

Indukcija može da bude uvod u pravu intervenciju, kao što su primena forcepsa, vakuuma ili carskog reza. Porođaji koji započinju nakon 42. nedelje trudnoće obično su problematičniji, uz povećan rizik od stresa za bebu i potrebu za izvođenjem carskog reza (ukoliko je plod krupan). Ipak, vaginalni porođaj sasvim je moguć i nakon izvođenja indukcije, naročito ako ostanete aktivni i sarađujete sa lekarom.

Autor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije