Kako pravilno gurati bebu tokom porođaja
18.05.2023 Porođaj

Kako pravilno gurati bebu tokom porođaja?

Ukoliko se pripremate za prirodni porođaj, sigurno se pitate kako pravilno gurati bebu tokom porođaja. Postoji nekoliko stvari koje treba da znate.

Kako pravilno gurati bebu tokom porođaja: Zašto je to potrebno?

Guranje se dešava u drugoj fazi porođaja kada je vaš grlić materice potpuno proširen. Guranjem premeštate svoju bebu niz porođajni kanal u spoljašnji sve. Naravno, dobićete uputstva od vaših lekara kako da to uradite, s tim da ovo može biti teže ukoliko ste uzeli epiduralnu anesteziju. Možete odabrati da odližite guranje do sat ili dva.

Koliko vremena je potrebno da se beba izbaci?

Količina vremena za izbacivanje vremena varira od 20 minuta do dva sata. Dva faktora utiču na ovaj period:

 • Ukoliko vam je ovo prvi put, guranje obično duže traje.
 • Ako ste uzeli epiduralnu, obično će trebati više vremena da izgurate bebu.

Lekari i babice imaju smernice o tome koliko vremena treba ostaviti za drugu fazu porođaja pre nego što je smatraju „produženom“. Ako se faza guranja produži, lekar može preporučiti carski rez kako bi se smanjili rizici i pomogli pri porođaju. Smernice koje trenutno važe su sledeće:

 • Za žene koje imaju prvu bebu bez epoduralne, drugi stadijum porađanja se smatra produženim nakon tri sata guranja. Za one sa epiduralnom, ovaj period se produžava do četiri sata.
 • Za žene koje imaju drugu bebu bez epiduralne, vreme se smatra produženim nakon dva sata guranja. Za žene sa epiduralnom ili bebama u neobičnom položaju to može biti i do tri sata ako je beba dobro.

Kada treba da počnem da guram tokom porođaja?

Prvu fazu porođaja predstavlja vreme kada se otvara grlić materice, a druga faza su guranje i porođaj, a treća je izbacivanje posteljice.  Druga faza počinje kada se grlić materice otvori na 10 cm. Kada ste dovoljno otvoreni možete odmah početi da gurate ili možete da napravite pauzu dok ne dobijete nagon za guranjem. Veliki broj žena je rekao da se osećaju bolje kada počne faza guranja. Žene u ovom trenutku osećaju potrebu i želju da guraju, pa je veoma zadovoljavajuće ispuniti taj nagon i osećati kako se vaša beba pomera. Međutim, neke žene ne osećaju taj nagon i u tom slučaju vas kroz ovaj proces vode lekari.

Kako pravilno gurati bebu tokom porođaja?

Postoje dve glavne metode za guranje tokom porođaja, a u toku su istraživanja o njihovim prednostima i nedostacima. Evo o kojim metodama je reč:

Usmereno guranje
Ovaj tip guranja znači da će vas osoba za podršku porođaju (medicinska sestra ili babica) voditi kroz ovu fazu. Obično se savetuje da duboko udahnete na početku kontrakcije, zadržite dah, a zatim zategnete trbušne mišiće i gurnete nadole sa što je mogue više sile dok brojite do 10.  Zadržani vazduh ne treba da izdahnete pre nego što gurnete bebu. Zadržavanje vazduha povećava vašu snagu. Potom uzmete kratak dah i ponovo brojite do 10. Cilj je da imate tri guranja tokom svake kontrakcije. Možete se odmarati između kontrakcija.

Spontano guranje
Neke žene više vole spontano guranje što znači da sledite sopstvene instinkte. U tom slučaju gurate u skladu sa sopstvenim refleksima kao odgovor na kontrakcije i pritisak koji osećate dok se bebina glava pomera nadole. Međutim, ovaj metod funkcioniše samo kod trudova bez lekova. Kada počnete da osećate nagon možete da gurate samo nekoliko sekundi tokm vrhunca kontrakcija, a ne tokom svake kontrakcije. Osim toga, spontano guranje ima tendenciju da bude kraće, ali u češćim guranjima tokom kontrakcija. Vaše telo će vam pomoći da usmerite svoje napore.

Koji god metod da koristite, da biste izbegli kisanje, lekar može reći da prestanete da gurate kada se bude videla glava vaše bebe. Da biste sprečili guranje možete da radite vežbe disanja ili da se nagnete unazad i pokušate da opustite mišiće perinealnog poda. Takođe, dozvoljeno vam je da menjate položaje tokom porođaja.

Kakav je osećaj guranja tokom porođaja?

Tokom faze guranja, vaše kontrakcije će verovatno dolaziti prilično redovno, u razmaku od oko dva do pet minuta i trajati oko 60 do 90 sekundi. Evo šta možete da osetite:

 • Veliki pritisak u rektumu, preineumu i donjem delu leđa
 • Ogromnu želju za guranjem
 • Osećaj peckanja u vaginalnom delu fok glava vaše bebe izlazi i vaša vagina se rasteže da bi beba izašla. Ovaj osećaj ne traje dugo i potom se javlja osećaj utrnulosti.
 • Ponekad lekar preduzima korake da pomogne u izlasku bebe vršeći epiziotomiju.
 • Na kraju ćete osetiti klizavo i mokro telo vaše bebe kako izlazi kroz vašu vaginu.

Kako gurati sa epiduralom

Epiduralna može otupiti ili čak eliminisati želju za guranjem. Možda ćete osetiti pritisak, ali nećete osetiti peckanje. U ovom slučaju se obično koristi usmereni metod. U nekim slučajevima lekari sačekaju da imate bolji osećaj šta radite. Međutim, lekari umeju da vas sprovedu i ako možda ne osetite tačno šta radite.

Odlaganje guranja

Neke žene ne osećaju potrebu da odmah guraju nakon što su se dovoljno otvorile. To znači da prave pauzu koja može biti i sat ili dva. Ovo daje vremena da se osećaj razvije dok se beba spušta. Međutim, ako osećate prirodnu želju za guranjem, nema potrebe da odlažete guranje, sem ako niste iscrpljeni.

Prednosti odlaganja

 • Odloženo guranje vam može pomoći da uštedite energiju ako imate dug porođaj
 • Iako duže traje, imate manje aktivnog guranja

Nedostaci

 • Mogućnost dobijanja bakterijske infekcije u tkivima i amnionskoj tečnosti koja okružuje bebu
 • Postpartalno krvarenje
 • Bebe sa acidemijom (višak mlečne kiselina u krvi)
 • Bebe sa većom stopom sepse

Dakle, postoji popriličan broj opcija i načina na koje možete ovo da uradite. Međutim, najvažnije je da se konsultujete sa lekarom koji prati vašu trudnoću jer vam on može dati pravi savet.
gorodenkoff/GettyImagesPlus

još iz kategorije