Ublažite bol od kontrakcija
04.04.2023 Porođaj

Kako da ublažite bol od kontrakcija: 11 načina da pomognete sebi

Kontrakcije su bolne, međutim postoje razni načini da ublažite bol od kontrakcija.    U pitanju su prirodne tehnike upravljanja bolom kako bi vaš porođaj bio lakši.

Ublažite bol od kontrakcija bez medicinskih lekova

Ovih 11 strategija vam pomažu da  ublažite bol o kontrakcija bez lekova. Međutim, veoma je važno da budete pripremljeni i da znate šta vas očekuje. Samo tako ćete moći da pripremite sebe i psihički i fizički i da olakšate porođaj.

Pronađite umirujuće okruženje

Izaberite mesta koja vam prijaju. Prostor za šetnju, kupanje ili  prostor sa uređajima za smirivanje porođajnih kontrakcija kao što su stolica za ljuljanje, lopta za porođaj, niska stolica ili šipka za čučnjeve, mogu da budu od pomoći. Veoma je važno da se u ovim trenucima osećate prijatno da biste umanjili bolove od kontrakcija.

Pažljivo odaberite ljude oko vas

Kontinuirana podrška tokom porođaja može pomoći u jačanju emocionalnog i psihološkog blagostanja. To može da pomogne u smanjenju potrebe za lekovima i hitnicm carskim rezom, kao i da smanji rizik od produženog porođaja. Takođe, ovo smanjuje i rizik od postporođajne depresije. Ako želite da neko bude sa vama na porođaju, pored lekara i sestrica, izaberite ljude koji će imati strpljenja za vas i ko će se ponašati sa poštovanjem.

Edukujte se o porođaju

Možete naučiti mnogo o porođaju iz knjiga i časopisa, ali i iz razgovora sa lekarom i bliskim osobama koje su prošle porođaj. Upoznajte se sa procedurama i pravilima u bolnici gde se porađate. Za ovo je najbolje da se raspitate pre porođaja da biste mogli da planirate unapred i da budete što više pripremljeni.

Ublažite bol od kontrakcija: Izrazite svoje strahove

Ako ste zabrinuti zbog bola, igala ili nečeg drugog najbolje bi bilo da o tome razgovarate sa babicom ili nekim ko vam je blizak.Izražavanje onoga što osećate može doneti olakšanje i pomoći vam da saznate više o praktičnim rešenjima.

Vežbajte ritmičko disanje

Tehnike disanja vam mogu pomoći da upravljate kontrakcijama. Dišite u sporom ritmu tokom kontrakcija, a sa svakim izdisajem oslobodite napetost. Možete pokušati i da stenjete. Ako izgubite ritam, partner vam može pomoći da ga povratite kontaktom očima ili govoreći vam to kroz kontrakcije. Veoma je važno da vežbate disanje tokom trudnoće.

Koristite vizualizaciju

Usredsredite se na nešto što vas čini srećnom da biste angažovali svoja čula i smanjili svest o bolu. Slušajte muziku, umirujući glas ili nešto opuštajuće. Ovo vam može pomoći da se smanji potreba za epiduralom i hitnim carskim rezovima.

Istuširajte se ili se kupajte u toploj vodi

Uranjanje u toplu vodu tokom porođaja ima neke prednosti, uključujući smanjenu stopu epiduralne upotrebe. To sugeriše da topla voda može pomoći u smanjenju bolova.  Topli tuš takođe može da vas umiri, naročito ako sednete na stolicu i usmerite ručni tuš na stomak.

Ublažite bol od kontrakcija kretanjem

Što se više krećete tokom kontrakcija, verovatno će i porođaj biti lakši. Kretanjem unaokolo možete pomoći svom telu da umanji bol. Hodajte, naginjite se, ljuljajte se i čučnite. Eksperimentišite sa položajima dok se ne osećate što je moguće udobnije.

Koristite tople ili hladne obloge

Korišćenje toplih ili hladnih obloga je uobičajena praksa koja ima prednosti. Stavljanje toplih obloga na perineum tokom porođaja pomaže u smanjenju bola. Možete da stavite toplu oblogu oko donjeg dela stomaka, prepona i donjeg dela leđa tokom kontrakcija. Hladna obloga takođe, može da pomogne, ali izbegavajte da ih koristite na stomaku. Hladne krpe ublažavaju vruće znojenje lica, grudi ili vrata.

Prepustite se nežnom dodiru ili masaži

Nežni dodir prenosi sigurnost, brigu i razumevanje, bilo da vas drže za ruku, miluje po obrazu ili kosi ili tapša po ruci ili ramenu. Neka vas vaš partner masira laganim ili čvrstim potezima. Takođe, možete da stavite tri teniske loptice u čarapu i da ih vaš partner kotrlja po vašim leđima kako bi ublažio bol.

Pokušajte akupresuru

Akupresura je neinvnazivna metoda za smanjenje bolova. Koristite akupresuru tako što ćete stisnuti mesnati deo ruke između palca i kažiprsta. Međutim, nemojte to raditi pre kontrakcija jer ih na ovaj način možete stimulisati.

Isprobajte većinu ovih stvari tokom trudnoće, pre nego što do porođaja dođe. Ukoliko krenete da ih učite pred sam porođaj, verovatno nećete moći pravilno da ih primenite i neće imati efekta. Sve u svemu, ključ je u dobroj pripremi. budite hrabri i ubrzo ćete držati svoje dete u rukama.
dragana991/GettyImagesPlus

još iz kategorije