beba plače ako je ne držim
07.05.2024 Nega bebe

Šta da radim kada beba plače ako je ne držim?

Bebe vole da budu u naručju, ali da li je pametno držati ih stalno? Kada naviknete bebu da je stalno u vašim rukama, onda može biti problematično da je odviknete od toga. Ako ste već došli do te faze, sigurno se pitate: Šta da radim kada beba plače ako je ne držim?

Upomoć: Beba plače ako je ne držim

Kada bebe plaču, roditelji su spremni da je odmah uzmu u naručje kako bi je umirili. To je biološki urođena reakcija. Međutim, stvarni život i vaša sopstvena potreba za pauzom mogu da vas nateraju da menjate naviku da bebu stalno držite u naručju. Međutim, kako će beba reagovati na ovu promenu?

Zašto bebe žele da budu u naručju?

Bebe mlađe od četiri meseca nalaze se u periodu navikavanja na svet van tela roditelja. Tokom trudnoće, one se nalaze u toplom, bezbednom okruženju gde su mogle da čuju otkucaje srca svojih roditelja. Kada ih držite u naručju, to je najbliže tom osećanju. Potrebno im je neko vreme da se adaptiraju na novu stvarnost. Pored toga, fizički dodir samnjuje bebe i pojačava vezu između majke i bebe.

Zašto beba plače ako je ne držim?

Ako se nalazite daleko od njih to za bebe može biti stresno jer su daleko od njihovog sigurnog mesta. Plakanje je način kako oni izražavaju i prenose taj stres i to je njihov način da ukažu na to da žele da budu držane. Plakanje je primarni način komunikacije bebe sa roditeljem. Međutim, podizanje bebe kad plače može biti samo jedan od načina da smirite vašu bebu. Možete isprobate druge načine za pružanje utehe: stavljanje na spavanje, davanje dude ili igračke, korišćenje ljuljaške, puštanje muzike, kupanje ili odlazak u šetnju.

Šta ako nisam u mogućnosti da držim bebu kad plače?

Ponekad nećete moći da uzmete bebu u naručje kad bude plakala. Ako kuvate ili se bavite svojim drugim detetom, tuširate se ili radite nešto drugo što vas sprečava da je držite, možda ćete morati da je pustite da plače u bezbednom prostoru. Iako je teško odupreti se majčinskom instinktu, ponekad je to bolje i za vas i za vašu bebu. Takođe, možete navikavati bebe na nosiljke. One omogućavaju vama da radite ono što ste naumili, a beba će se osećati sigurno u vašoj blizini. Međutim, ako se odlučite na ovu opciju, veoma je važno da budete sigurno da to radite na bezbedan način.

Dakle, najbolje rešenje jeste da prihvatite da je u redu da je ne držite stalno u rukama. Potom pokušajte sa drugim alternativama utehe i beba će se vremenom navići  na njih. To naravno ne znači da bebu ne treba uopšte da držite, samo svedite vreme držanja na kraće periode.
Maria Korneeva/GettyImagesPlus

još iz kategorije