umiriti bebu koja plače
12.04.2022 Moja Beba

Umirite bebu koja plače: pet delotvornih tehnika

Ukoliko je vaše novorođenče uznemireno i plačljivo, da biste ga smirili, primenite ove jednostavne i delotvorne tehnike. Ni za jednu od njih nije vam potrebna oprema niti asistencija druge osobe, a možete ih primenjivati gde god da se nalazite.
Naravno, pre svega proverite da li je vaša beba žedna ili gladna, je li joj možda suviše toplo ili hladno, da li je bolesna ili pati od grčeva ili joj je potebno promeniti pelenu. Ako ništa od navedenog nije razlog uznemirenosti, primenite jednu (ili sve) od navedenih šest tehnika i otkrijte koja je u vašem slučaju najefikasnija. (Saznajte i: Zašto moja beba plače?)

Kako da umirite bebu koja plače?

Otkucaji maminog srca 

Pre rođenja beba je bila potpuno adaptirana na uslove života u materici, gde je mogla da sluša otkucaje vašeg srca. Ova tehnika simulira taj osećaj, koji uliva sigurnost. Sedite u udoban položaj, skupite noge i položite bebu poprečno sa stomačićem nadole, tako da njene nožice slobodno padaju s vaše desne strane. Levu šaku s dlanom okrenutim nagore postavite ispod njene glavice i nežno je okrenite da gleda ispred sebe. Desni dlan položite na njenu guzu. Pažljivo njišite nogama s jedne na drugu stranu dok nežno tapkate bebinu guzu ujednačenim ritmom.

Tapkajte bebu po guzi

Tapkanje po leđima ispruženim dlanom u pravcu gore-dole može da bude izuzetno neprijatno za bebu. Umesto toga, savijte dlan kao da držite vodu u njemu i potiskujte joj leđa ili guzu nežnim pokretima. Isprobajte ovu tehniku dok u naručju držite bebu koja je položila glavicu u udubljenje vašeg vrata ili gleda preko vašeg ramena. Ova tehnika je efikasna zato što simulira otkucaje vašeg srca koji su se prenosili na bebu preko plodove vode. (Pročitajte i: Šta preduzeti kad beba plače zbog grčeva)

Čučnjevima protiv bebinog plača

Držite bebu u naručju, potpuno oslonjenu na vaše telo, a onda razmaknite noge u položaj u kome ste stabilni. Savijajte noge u kolenu sve dok se ne nađete u gotovo sedećem položaju, a onda se ispravite u stojeći položaj. Ponavljajte ove pokrete dok se beba ne smiri. Iskustvo pokazuje da ova tehnika pomaže onda kad ništa drugo ne daje rezultate.

Zamračite prostoriju

Tokom intrauterinog života noći su za bebu bile prilično mračne, pa sada možete da iskoristite tamu kao sredstvo da je smirite. Odnesite bebu u najmračniju sobu u kući, isključite sva svetla i izvore osvetljenja i jednostavno je njišite u naručju. Istraživanja pokazuju da ukoliko bilo kakva vrsta svetlosti dopre do mrežnjače, čak i na dva minuta – mozak postaje potpuno stimulisan. To znači da je bebama potreban potpuni mrak da bi se smirile. Osim toga, boravak u tami stimuliše produkciju melatonina, hormona koji reguliše san. (Saznajte i: Saveti za bebin miran san: U čemu roditelji najčešće greše)

Obraz uz obraz

Držite bebu u naručju licem okrenutu prema vašim grudima. Prislonite svoj obraz uz bebin, što će kod nje podstaći osećaj bliskosti. Sem toga, u ovom položaju ćete moći da joj direktno na uho ispuštate glas „šššš“. Ovaj zvuk treba da bude glasniji od njenog plača. Ne plašite se da budete
veoma glasni, pošto ovaj specifični zvuk podseća na zvuke koji su do bebe dopirali kroz plodovu vodu. Kad primetite da je beba počela da se smiruje, i vi se stišajte.
monkeybussines/GettyImagesPlus

još iz kategorije