prehlađena beba

Beba je prehlađena! Šta da radim?

Dečje prehlade frustrirajuće su kako za dete tako i za roditelje, a ponekad se čini da ih je gotovo nemoguće zaobići. Evo šta da radite ako vam je dete bolesno.

Zašto je moje dete stalno bolesno?

Imunološki sistem beba nije dovoljno razvijen, pa su stoga podložnije zarazama. Sasvim je normalno (i poželjno) da se tokom prve godine dete prehladi nekoliko puta, da bi njegov organizam kasnije umeo da prepozna i na vreme uništi izazivače bolesti. Jeste stresno, ali je i korisno. Mada ne postoji univerzalni lek protiv prehlade, postoje načini na koje možete pomoći bebi i olakšati joj tegobe. Važno je upamtiti da detetov imunološki sistem jača sa svakom novom prehladom, tako da će se ubuduće lakše izboriti s novim infekcijama. Poslušajte savete eksperata i pomozite svom mališanu da što pre ozdravi…

Kada je neophodno da se obratite lekaru?

Većina roditelja paniči čim se pojave prvi znaci bolesti, iako se uglavnom radi o običnoj prehladi. Međutim, postoje situacije kad morate hitno odreagovati:
– ako je beba mlađa od tri meseca i pokazuje simptome prehlade
– ukoliko simptomi prehlade traju duže od tri-četiri dana ili se pogoršavaju
– ako dete ima povišenu temperaturu (39 stepeni i više)
– ukoliko već neko vreme ima povišenu temperaturu i kašlje
– ako ostaje bez daha ili teško diše.

 

Prirodni lekovi za dečju prehladu

Kada je dete prehlađeno, zaista nije potrebno da odmah jurite u apoteku – u vašoj kuhinji se verovatno već nalazi sve što može da vam posluži kao prva pomoć. Topli napici su od velike koristi kada je reč o curenju iz nosića, kašlju ili kijanju. Topla limunada sa medom će ublažiti bolove u grlu, dok đumbir deluje kao antiupalno sredstvo i takođe može da se upotrebi za ublažavanje kašlja. Alternativno, kamilica može biti efikasno sredstvo za smirivanje i uspavljivanje – prelijte pola kašičice suvog cveta kamilice sa 175 ml ključale vode, potom ohladite čaj i dajte ga detetu da ga popije pre spavanja. Naravno, ne vole sva deca ukus đumbira, kamilice ili limunade s medom, ali zato nema deteta koje će odbiti voćni sirup. Sirup od borovnice je posebno koristan, jer ispoljava antiupalno dejstvo, a možete ga rastvoriti u toploj ili u hladnoj vodi.

Beba je prehlađena: šta da radim?

Kvalitetan san je izuzetno važanza oporavak. Kada je beba bolesna, zaboravite na utvrđenu dinamiku spavanja i dopustite joj da zaspi kad god za tim oseti potrebu. Učinite sve da joj bude udobno i dajte joj češće a manje količine tečnosti, kao i odgovarajuću dozu paracetamola, u slučaju povišene temperature. Ukoliko je dete mlađe  od tri meseca, visoka temperatura i vidna
uznemirenost su razlog da zatražite hitnu medicinsku pomoć. U suprotnom, mnogo sna i nežnosti ključno je rešenje!

Ako beba kašlje

Iako je kašalj kod male dece uvek razlog za zabrinutost, zapravo se radi o zaštitnom refleksu, koji ukazuje na potrebu da se očiste disajni putevi od mukusa. U većini slučajeva, kašalj je virusnog porekla i povlači se s vremenom bez potrebe za terapijom. (Pročitajte i: Dete kašlje? Napravite mu prirodan sirup)

Takođe, često se dešava da nakon što prehlada prođe, kašalj ostane kao simptom. Kad se radi o akutnom kašlju, dete ima povišenu telesnu temperaturu, otežano diše ili mu je vidno loše, onda je obavezna lekarska pomoć. Ukoliko kašalj traje duže od tri nedelje, uzrokovan je fizičkom aktivnošću, javlja se samo noću, ili samo nakon obroka, takođe je potrebno da se obratite lekaru. Od pomoći je za lekara ako roditelji snime telefonom kako dete kašlje, jer to olakšava identifikaciju problema/uzroka.

Za smirivanje postviroznog kašlja, eksperti savetuju primenu timijana, ili tinkture ekstrakta divlje višnje. Potrebno je da se doda 1 do 2 ml tinkture divlje višnje i nekoliko grančica svežeg timijana u vruću vodu, koja potom treba da se ohladi (za to vreme će ispariti alkohol iz tinkture) i da se ovim rastvorom inhaliraju disajni putevi.

Ako bebu boli grlo

Kada je sluzokoža grla pod upalom, onda gutanje hrane može biti veoma bolno, zbog čega mališani često odbijaju da jedu. Da biste izbegli ovu situaciju, dok traje prehlada (virusna infekcija), nastojte da nadoknadite tečnost i obezbedite dovoljan unos kalorija tako što ćete detetu nuditi namirnice rashlađujućeg efekta, kao što su sladoled, naročito voćni, kao i zamrznute sokove. Naravno, ove namirnice nisu nešto što se preporučuje za redovnu upotrebu, ali dok traje bolest, i u kratkom periodu, sasvim su prihvatljive. Eksperti preporučuju da se mališanu daju visoko nutritivne, blago kisele, kašaste namirnice koje se lako mogu progutati. Ako je vaše dete starije od godinu i po, možete da mu dajete med, koji dokazano deluje antivirusno i antibakterijski. U težim slučajevima grlobolje, koristite sprejove za grlo s blažim
anestetičkim dejstvom.

Ako bebi curi nosić

Kada je beba prehlađena, njen imunološki sistem reaguje na virus i aktivira upalu nazalnih puteva, što se najčešće manifestuje curenjem iz nosića. Iako će vaša prva reakcija biti da joj stalno čistite nosić od mukusa, suzdržite se od toga. Takođe, izbegavajte upotrebu pumpice za nos, jer su nazalni putevi kod bebe vrlo delikatni i primena ovog aparatića može da uzrokuje oštećenja. Utrljajte malo vazelina u nosić i okolnu kožu, čim ćete je zaštititi od  iritacije i pucanja. (Pročitajte i: Toaleta nosa: Kako se bebi čisti nos?)

Ako je bebin nosić zapušen i ne može da diše

Do trećeg ili četvrtog meseca života beba još nije razvila refleks da otvori usta ukoliko ne može da diše na nos. Čak i u starijem uzrastu, bebe imaju vrlo male, osetljive nazalne puteve, što povećava mogućnost njihove blokade. Zapušen nosić je vrlo čest simptom viroze kod male dece. Obično se povlači bez terapije, ali je u slučaju da beba otežano diše i ne može da sisa, potrebno zatražiti pomoć lekara. Bebu hranite češće, manjim količinama mleka, da biste sprečili dehidrataciju, i primenite fiziološki rastvor, jer to može da očisti nosni kanal. Para takođe može da olakša disanje i izbacivanje mukusa, kao i da spreči neugodno isušivanje nazalnih puteva. Ako je dete uzrasta dve ili tri godine, onda možete da mu pomognete da udiše paru iz lavaboa/posude s vrućom vodom s dodatih nekoliko kapi esencijalnog ulja eukaliptusa. Ukoliko to nije moguće, onda držite posudu/aparat za vlaženje vazduha u sobi u kojoj dete spava.
tatyana_tomsickova/GettyImagesPlus

još iz kategorije