toaleta nosa kako se bebi čisti nos
01.12.2021 Nega bebe

Toaleta nosa: Kako se bebi čisti nos?

Iako ovaj deo rutine mnoge bebe ne vole, pa se bune kad on dođe na red, toaleta nosa ne sme se preskakati, jer u protivnom može doći do infekcije, razdražljivosti, češćeg buđenja… Zato ne popuštajte pred suzama, već primenite cake uz koje će čišćenje bebinog nosa proći brzo i lako

Zašto se bebi mora čistiti nos?

Toaleta nosa mora se redovno i temeljno sprovoditi kod beba, naročito kod onih koje još sisaju, jer i preskakanje i polovično čišćenje bebinog nosića povećavaju rizik od upale srednjeg uha i grla. Sem toga, mogu uzrokovati pritisak na bubne opne, posebno tokom gutanja, odbijanja hrane, nervoze zbog začepljenosti nosa, češćeg buđenja itd. Razlog je jednostavan – kod beba se, kao i kod starije dece i nas odraslih, u nosu nakuplja sekret, samo što one, za razliku od svih ostalih, ne umeju same da ga izbace. Dodatni faktor rizika predstavlja i nicanje zuba. U periodu kad im raste neki zubić, sekret im se stvara u većoj meri nego nama ostalima. A dešava se i da im se, pored njega, u nosiću nakupe ostaci mleka ili hrane koji još smanjuju prohodnost nozdrva. Zbog svega toga, ne pravite kopromis s bebom kad je čišćenje nosića u pitanju, u smislu da to preskačete ili prekidate zato što ona plače. Temeljno joj pre svakog jela čistite nozdrve fiziološkim rastvorom na sledeći način.

Kako očistiti bebi nos?

Postavite bebu na levi bok, na krevet, okrenite joj glavicu u stranu i polako joj u desnu nozdrvu ubrizgajte ampulu fiziološkog rastvora ili mililitar ove tečnosti pomoću malog šprica. Samo ne zaboravite da joj okrenete glavicu u stranu pre ubrizgavanja rastvora – tako ćete izbeći slivanje veće količine rastvora niz grlo, kašalj i zagrcavanje.

Kad rastvor izađe kroz desnu nozdrvu, okrenite bebu na desni bok, sačekajte tridesetak sekundi i ponovite postupak. Dakle, ponovo joj okrenite glavicu u stranu, pa joj sipajte fiziološki rastvor u levu nozdrvu. Zatim nakratko podignite bebu i potapšite je blago po leđima. Vratite je na krevet, ali ovaj put je stavite da leži na leđima i pomoću bešumnog aspiratora za nos izvucite joj sekret – najpre iz jedne, pa iz druge nozdrve. Ako ocenite da beba ima još sekreta u nozdrvama, još jednom možete ponoviti sve korake.

Toaleta nosa: važni saveti

* Nikad ne čistite bebi nos posle podoja i jela, da ne bi došlo do bljuckanja i povraćanja.

* Ne koristite plastični vakuum aspirator koji se nadovezuje na crevo od usisivača jer on stvara veći pritisak i bučan je, zbog čega je čišćenje nosa njime bebi neprijatnije. Iskustvo je pokazalo da bebe kojima roditelji čiste nosić pomoću usisivača, odnosno plastičnog aspiratora koji se nadovezuje na njegovo crevo pružaju veći otpor prilikom ovog rituala nego one čiji roditelji za to koriste bešumni nazalni aspirator na baterije ili pak pumpicu. Takođe, zapaženo je da neke bebe koje su plakale prilikom izvlačenja sekreta iz nozdrva pomoću usisivača nisu negodovale tokom čišćenja nosića nazalnim aspiratorom na baterije ili pumpicom.

* Ukoliko se beba u bilo kom momentu uznemiri, ako joj nešto zasmeta pa počne jako da plače ili da se otima, slobodno prekinite toaletu nosa. Uzmite bebu u naručje, smirite je, pa kad je smirite – nastavite gde ste stali.

* Dok čistite bebi nosić, pevušite joj nešto što voli, pravite smešne face ili proizvodite različite interesantne zvuke kako biste joj skrenuli pažnju od toga što joj radite. Manje su šanse da će beba negodovati u tom slučaju.

Kad je vreme za pedijatra?

Ako je bebin nos konstantno zapušen pa čujno diše, ukoliko joj je sekrecija iz nosa prebojena, ako joj, uprkos redovnoj toaleti, iz nosića stalno izvlačite velike količine sekreta, ukoliko sumnjate da je razdražljiva, da ne može da spava ili da jede zbog zapušenog nosića, što pre je odvedite izabranom specijalisti. U tim slučajevima nije dovoljno samo čistiti nos fiziološkim rastvorom, već je potrebno uvesti hipertonični rastvor, neke kapi ili nešto treće. Šta će to biti – odlučiće pedijatar nakon pregleda.
robertobinetti70/iStock/gettyimagesplus

još iz kategorije