da li beba treba da pije vodu
05.05.2022 Moja Beba

Da li beba treba da pije vodu?

Da li beba, a naročito ona koja sisa, treba da pije vode, jedna je od najčešćih dilema mladih majki. Odgovor daje Slađana Crvenkov, viša medicinska sestra i autor priručnika „Trudnoća i beba – treba znati“.

Da li beba koja sisa treba da pije vode?

U letnjem periodu, pogotovo ovih dana kada su velike temperature vazduha, ova dilema majki je stalno prisutna. Davati ili ne bebi vodu? Istina je negde na pola puta.

Tačno je i naučno dokazano da novorođenče jedan deo vode koristi iz tečnosti unete iz mleka – kao glavni izvor, dok je drugi deo ( oko 70%) zastupljen u dečjem organizmu. U našoj zemlji, već deceniju i po je prisutan i uspešno se sprovodi Baby Friendly Hospital (BFHI) program, po kom, između ostalog, detetu do šest meseci koje pije majčino mleko, ne bi trebalo svojevoljno i bez saveta s patronažnom sestrom ili lekarom davati vodu.

Ipak, iskustvo je pokazalo da, iako majčino mleko zaista obezbeđuje deci značajnu količinu vode, nekoj deci jeste potrebna i dodatna količina. Detetu možete dati vodu sledećim slučajevima:

  • kada „bljucne“ da bi spralo ostatke mleka u usnoj duplji
  • ako slabije sisa u vreme velikih vrućina (isključivo posle dojenja, kako to ne bi uticalo na kvalitet ishrane)
  • ako je beba sita, ali i dalje nervozna 30 minuta posle podoja. Detetu tada možete ponuditi malu količinu vode, ali nemojte preterivati

Kako se bebama daje voda?

Bebe ne smeju da koriste vodu sa česme, ona mora biti prokuvana i prohlađena sa sobnu temperaturu. Čak i ako je u pitanju flaširana voda, savet je da je uvek prethodno prokuvate. Porkuvana voda može da se koristi 24 sata. (Pročitajte i: Da li je bebi potrebna voda?)

Voda treba da bude sobne temperature, bez prethodnog podgrevanja (majčino mleko je toplo, a voda treba da je niže temperature kako bi novorođenče osetilo razliku). Ona mora biti  nezaslađena – bez upotrebe kako belog, tako i smeđeg saharida – šećera.  

Preporučuje se da se bebi voda daje na kašičicu a ne na flašicu, kako se ne bi remeti proces sisanja.
DimitrijGuldin/GettyImagesPlus

još iz kategorije