Da li je bebi potrebna voda?

U zavisnosti od temperature i vlažnosti vazduha, ali i telesne težine bebe i njene aktivnosti, preporučene dnevne količine unosa tečnosti u toku prvih nedelja života iznosi od 80 do 100 ml/kg, pa do 140-160 ml/kg između trećeg i šestog meseca.

Majčino mleko u prvih šest meseci zadovoljava sve nutritivne potrebe i potrebe za tečnošću jer sadrži čak 88 % vode i obezbeđuje mališanu dovoljno energije, pa u prvim mesecima nema potrebe da bebi dajete dodatne količine vode, osim ako vam pedijatar ne kaže drugačije.

Da li beba sme da pije vodu?
Sačekajte sa davanjem vode dok beba ne napuni šest meseci i tada količinu ograničite na nekoliko mililitara dnevno u par navrata tokom dana. Idealno bi bilo da beba popije nekoliko kapi vode nakon obroka a nikako pre, da se ne bi osećala naduveno ili sito pre jela.

Ako odlučite da bebi dajete vodu pre nego je napunila šest meseci prethodno se posavetujte sa pedijatrom, jer veće količine mogu da naškode bebi, prouzrokuju dijareju ili druge bolesti. Stomak bebe je još uvek mali, pa ako beba popije vodu ostaje manje prostora za mleko koje je važno da bi mališan bio zdrav i brže napredovao.

Zašto je voda važna za decu?
Voda je potrebna deci jer je odgovorna za mnoge funkcije u organizmu (disanje, varenje, regulisanje telesne temperature, pomaže transport hranljivih materija do svih ćelija u organizmu), glavni je sastojak krvi, želudačnih i crevnih sokova, odnosi štetne materije iz organizma urinom i znojem…

Koju vodu treba koristiti prilikom pripreme hrane za bebe?
Za pripremu adaptiranog mleka najčešće se koristi flaširana voda, niskomineralna i negazirana, ili prokuvana voda iz česme. Ipak, sigurnije je koristiti flaširanu vodu za bebe siromašnu sadržajem minerala jer se u adaptiranom mleku nalaze potrebni minerali.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije