Šta možete očekivati od deteta uzrasta 3-5 godina

Dete u uzrastu između 3-5 godina pokazuje neverovatan potencijal za razne stvari. U nekim situacijama će vas prijatno iznenaditi, a s vremena na vreme i izludeti, ali najvažnije je da ostanete pribrani i na kraju krajeva – dobra zabava neće izostati.

vaspitanje zabava

Razum i veselje
Oko treće godine će vam izgledati kao da se vaše dete odjednom “urazumilo”. Deca u ovom uzrastu postaju druželjubiva i nezavisnija. Zabavni su i veseli, pa je vreme provedeno u njihovom društvu pravo uživanje. Vole da trče, skaču, pentraju se – kako po kući, tako i napolju. Svašta im može biti smešno, naročito kreveljenje, pa ih klovnovi fasciniraju.

Jaki na rečima
Dete vam sada može reći šta želi, čak i ako ne izgovara tačno sve reči i ne sklapa najrazumljivije rečenice. Kako mu je rečnik dosta proširen može da iskaže i svoja osećanja. Ova mogućnost je od velike pomoći u svakodnvenim borbama sa braćom i sestrama, drugarima iz vrtića ili komšiluka i, naravno, roditeljima. Takođe, mogu jasno da kažu i šta žele da jedu.

Sloboda roditelja
Novostečene sposobnosti deteta roditeljima daju veću slobodu, ali ne smanjuju potrebu za nadzorom. Tako, kada dete savlada upotrebu noše, ono će vas s jedne strane osloboditi menjanja pelena, ali ćete dobiti novi zadatak da proveravate svaki put da li je dobro opralo ruke. U ovom uzrastu dete zna i da se samo hrani, tako da ćete moći da se posvetite učenju lepih manira i razgovarate tokom obroka.

Nova otkrića
U četvrtoj i petoj godini života deca sa velikim entuzijazmom i maštom uče i otkrivaju nove stvari. Zanimaju ih brojevi i slova; oko petog rođendana mogu da napišu svoje ime. Primetićete da dete voli da uči na spontan, zabavan i kreativan način. Ovo je dobar trenutak da se igrate zajedno u kuhinji i naučite ga više o raznovrsnosti hrane i prostoj matematici. Možete zajedno da izbrojite broj potrebnih jaja, naučite ga koordinaciji pokreta pri mešanju. Postavljanje stola podrazumeva brojanje; od broja osoba do broja kašika i viljušaka.

Udahnite duboko
Koliko god vam se činilo da je dete sada razumnije i da je moguć dogovor nemojte se iznenaditi njegovom testiranju i “ispitivanju granica”. Sve češće će svađa izbijati oko jela i moraćete da dokažete svoju čvrstinu. Ne dajte se i ne gubite živce, samo se držite jasnih pravila kao što su: “Ono što je na stolu je sve što ima za jelo” ili “Mora da se proba pre nego što čujem “Ne sviđa mi se”.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije