Ishrana školske dece

Navike u ishrani porodice imaju velikog uticaja na sticanje dobrih i loših navika u ishrani dece školskog uzrasta. Tako, deca gojaznih roditelja često i sama postaju gojazna zbog preobilne i nepravilne svakodnevne ishrane. Porodična ishrana u velikom broju slučajeva nije pravilna i ne obezbeđuje dovoljno unošenje najneophodnijih sastojaka hrane.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Dečaci i devojčice školskog uzrasta treba da imaju pravilno raspoređene i uredne obroke. To podrazumeva da u toku dana treba da imaju ukupno tri glavna obroka – doručak, ručak i večeru i dve užine. Glavne obroke dete treba da uzima u dovoljno velikim razmacima, da bi bilo vremena da se hrana pravilno svari i da ono ogladni. Poželjno je da dete svakog dana jede bar približno u isto vreme. Raspored pojedinih obroka: doručak od 7-7,15, užina oko 10 časova, ručak od 13 do 14, užina oko 16, a večera od 19 do 20 časova. Užina može da bude sveže voće ili sok bez dodatka šećera. Slatkiše ne bi trebalo davati, jer smanjuju apetit.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije

Čitajte deci naglas

06.01.2017 Dete

Čitanje naglas je ključna metoda za razvijanje čitalačkih navika i postizanje uspeha u školi, kao i sticanje znanja i veština, smatraju pedagozi. O...

pročitaj još