Šta kad dete “izvoljeva” za stolom?

Mnogi roditelji iz dana u dan muku muče ne bi li ubedili svoje dete da pojede zdrav obrok, a neretko se dešava i da idu linijom manjeg otpora i tolerišu njegovu probirljivost. Raspitali smo se – greše li u odluci da budu popustljivi? Evo šta su nam rekli stručnjaci za ishranu.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Kod male dece, na uzrastu od 1-3 godine, probirljivost i otpor prema novim namirnicama je normalna stvar. Na uzrastu od 10 godina isto ponašanje može biti problem. U principu, nema univerzalnog recepta. Dva jednako cenjena svetska pedijatra u tom smislu imaju oprečno mišljenje.

Nisu ni sva deca ista. Svaki roditeljski stil ima prednosti i mane. Sigurno je da preterivanje u bilo kom smislu nije dobro: ni obroci bez reda pod potpunim diktatom deteta, ni rigidno jedenje kao u vojsci gde je nužno “počistiti” sve iz tanjira. Dobro je da se navike u ishrani razvijaju u pravcu poštovanja nekog ritma i reda i što raznovrsnije ishrane, ali bez panike i primoravanja, uz strpljenje, upornost, prihvatanje činjenice da je potrebno vreme, radovanje uspesima, podnošenje malih “neuspeha”, sagledavanje deteta kakvo jeste a ne kakvo očekujemo da bude. Jednom rečju, uz ljubav.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije