kada je povreda glave kod dece opasna

Kada je povreda glave kod dece opasna?

Deca su živahna i istražuju svet. Na ovom putu se, pre ili kasnije, nađe i udarac u glavu. Srećom, većina ovih udaraca daleko je veći stres za roditelje nego što je realna opasnost za dete. Ipak, ovo je osetljiva oblast i zahteva od roditelja pomno posmatranje deteta u naredna 24 sata.

Dete je udarilo glavu, da li da ga vodim kod lekara?

Udarac u glavu može biti različitog intenziteta. Ako dete krvari ili ima ozbiljnu posekotinu, nećete ni razmišljati – zaustavićete krvarenje i otići lekaru. (Pročitajte i: Nezgode se dešavaju; Šta uraditi?)

Ako ovo nije slučaj, moraćete da savladate paniku i prvih desetak minuta iskoristite da procenite situaciju. Najpre umirite dete: njega boli i uplašeno je i normalno je da plače. Plač će se verovatno postepeno smanjivati. Pažljivo pogledajte udareno mesto da vidite ima li posekotine ili hematoma, pa spremite se da stavite oblog. Proverite da li dete može da vam opiše kako se udarilo, koliko ga boli i šta oseća. Ukoliko se ono ponaša uobičajeno, znajte da mesta za paniku nema.

Kada je povreda glave opasna?

Ako mališan krvari, iz uha ili nosa mu curi providna tečnost ili krv, ima rasekotinu na glavi, hitno se javite lekaru. Isto važi i za slučajeve ukoliko je dete izgubilo svest ili počelo nepovezano da govori ili povraća.

Ukoliko je dete svesno, ako ne krvari i umirilo se nakon prvog plača, morate se pobrinuti da ostane budno najmanje dva sledeća sata. Tek nakon toga smete mu dozvoliti da jede, pije ili spava.

Tokom naredna 24 sata, trebalo bi da reagujete ako se dogodi sledeće:

  • zenice mu nisu iste veličine i jako su proširene

  • dete povraća

  • gubi svest

  • previše je pospano i ne uspeva da ostane u budnom stanju

  • dete govori nepovezano

  • gubi ravnotežu

  • žali se na zamagljen vid ili jak bol u uhu

  • ima jake glavobolje duže od sat vremena

  • žali se na zvuk ili jako svetlo.

Na bilo koji od ovih znakova, potrebno je da posetite lekara, da se uverite da dete slučajno nema potres mozga.

Za ovo vreme, mališan bi trebalo da miruje, ne sme da čita ili igra igrice. Trebalo bi da boravi u sobi sa umerenim osvetljenjem i da ne bude izložen buci. Ako ima izraženu čvorugu, na svaka dva sata na nju stavljajte hladne obloge, sve dok se hematom postepeno ne povuče.

Dete koje je imalo jak udarac u glavu ne bi trebalo da radi fizičko i izlaže se naporima bar još sedam dana.
LeManna/GettyImagesPlus

još iz kategorije