M&B vodič: Kako odgojiti srećno dete?

Ovi pametni trikovi učiniće da se vaš mališan pravilno razvija, a da se pritom oseća kao da je „na sedmom nebu“

Foto: Guliver/Thinkstock

Želite da vaše dete bude srećno? Iako mnogo toga zavisi od ličnosti deteta, postoji dosta stvari koje vi možete uraditi kako biste mu dodatno ulepšali detinjstvo i zadržali osmeh na licu. A kada vašem mališanu svakodnevno priređujete sitne radosti, vi razvijate njegov prirodni potencijal da bude srećan.

Postoje dve vrste sreće. Jedna trenutna – poput one koju dete oseti dok se ljulja na ljuljašci – i druga mnogo dublja, a koja proizilazi iz dečije percepcije i njegove reakcije na svet i ljude koji ga okružuju. Kod beba i male dece ova dva tipa sreće stalno se smenjuju i prepliću.

Naravno, za decu su tokom prvih godina primarni i najvažniji izvor sreće njegovi roditelji, jer im zadovoljavaju osnovne potrebe, bez čega nije moguće osećati bilo kakvo dalje zadovoljstvo.
Zato nemojte čekati, već ispunite svaki detetov dan osmesima i osigurajte mu detinjstvo kojeg će se rado sećati i koje će biti njegova odlična osnova za srećan život.

OD ROĐENJA DO 6. MESECA
ZAGOLICAJTE ČULA
Verovatno se često pitate da li je vaša beba srećna. Tokom prvih meseci to je teško odrediti, jer bebe još uvek uče kako da komuniciraju i ne mogu jasno da pokažu svoja osećanja. Zapravo, sve dok beba ne nauči da se smeje, odsustvo plača je jedino po čemu možete zaključiti da je srećna. Međutim, kada biste uspeli da zavirite u njenu glavicu, videli biste da je priča potpuno drugačija. Skeniranja su pokazala da se „centar zadovoljstva“ (Nucleus accumbens) upali svaki put kad se osećamo srećno. To je dobro poznati centar u našem mozgu koji potvrđuje da postoji evolucijski izvorna potreba za zadovoljstvom te da je ona prisutna od prvog dana po rođenju.

OČEKUJTE…
… da će vaša beba početi da se osmehuje između šeste i desete nedelje. Oko 14. nedelje prvi put ćete je čuti da se glasno smeje, a oko petog meseca možete očekivati da se „zaceni“ od smeha ukoliko je nešto zabavi i zasmeje.

IGRA NAMIGIVANJA
Ova jednostavna igra obezbediće vašoj bebi socijalnu interakciju koja joj je neophodna tokom prvih nekoliko meseci. Počnite tako što ćete je gledati u oči i brzo joj namignuti. Zatim širom otvorite oči i isplazite jezik ili se nasmejte.
IGRE NAGLAŠAVANJA
Ponavljajte jednu jednostavnu i zvučnu reč više puta, ali je svaki put izgovarajte na različit način ili je drugačije naglašavajte: „Banana, ba-na-na, baaaa-nana, ba-na-na…“.

ISPRAŠITE JE
Bebe najintenzivnije reaguju na dodir i zato nabavite „praška“ koji će vam služiti isključivo za golicanje. Pored toga što je prijatna i sigurna, ova metoda može izmamiti i prve osmehe ili cerekanje. Samo pazite da ne preterate. Prestanite čim primetite da beba okreće glavu ili zatvara oči – nema ništa gore nego kada golicanje traje predugo!

POSTANITE INDONEŽANSKI PAS
Na vrhu bebine liste zabavnih aktivnosti jeste slušanje podražavanja životinja, a priča postaje još interesantnija kada zajedno otkrijete da različiti narodi na različite načine interpretiraju njihovo oglašavanje. Vaša beba će cvrkutati od zadovoljstva uz “psa poliglotu” koji na engleskom kaže ”vuf”, na holandskom ”blaf, blaf”, a na indonežanskom “guk, guk”, uz svinju koja se na nemačkom oglašava sa “gnuz”, a na švedskom “nof”, ili konja koji na danskom govori “vrinsk”.

PRAVITE JOŠ ZVUČNIH IZNENAĐENJA
Na ovom uzrastu beba još uvek nema napredne kognitivne veštine i može da istražuje svet isključivo putem svojih čula. Pošto je fasciniraju novi i iznenadni zvukovi, trudite se da budete kreativni i oglašavajte se na različite načine: širom otvorite oči i recite “buuu”, visokim glasom se pretvarajte da kijate uz jedno dugo “aaapću”, srčite, mljackajte i igrajte se samoglasnicima. Istražujte na koje zvukove životinja beba najbolje reaguje – možda će to biti kreket žabe ili zujanje pčele. Cokćite jezikom, glasno gutajte ili pričajte i pevajte kroz praznu rolnu papira. Na kraju začinite jednim “prduckanjem” ustima prislonjenim na bebin stomačić – kakvo uživanje!

DUVAJTE POVETARAC
Sledeći put kada budete menjali pelene, spustite glavu što bliže bebi i blago duvajte svuda po njenom telu praveći ugodan “povetarac”. Ovo će biti prava radost jer će ona u isto vreme moći da vidi vaš lik i oseti blago golicanje vetrića. Kada oko trećeg meseca bude u stanju da prati predmete koji se kreću tokom ove aktivnosti, možete početi i da se pomerate levo desno.

Foto: Guliver/Thinkstock

KAKO DA UPALITE UNUTRAŠNJI PLAMEN
Tokom prvih nekoliko meseci, najveća bebina zadovoljstva potiču od interakcije s vama. Čak i novorođenče ima snažnu želju za uspostavljanjem jake veze i veoma mu je važno da se oseća povezanim i sigurnim. Istraživanja su potvrdila da su bebe pozitivne ukoliko imaju roditelje koji brzo reaguju na njihove zahteve, a hranjenje, održavanje higijene i pružanje topline na vrhu su liste bebinih zahteva. Međutim, nikako nemojte zaboraviti na maženje, masaže i interakciju tog tipa ukoliko želite da vaša beba bude istinski srećna.

MAMA
“Lana obožava kada joj ljubim prstiće na nogama – to je uvek zasmeje! Mislim da je to zato što uživa u golicanju. Na početku je maženje stomačića bio hit, ali je sada otkrila da voli kad joj ljubim prstiće i zaista se prepusti uživanju svaki put!” (Marija Šarić, 37, Kovilj)

OD 6. DO 12. MESECA
Nakon šestog meseca, vaša beba će postati mnogo aktivnija i želeće da se što više uključuje u zajedničke aktivnosti. Tokom ovog perioda ona će početi da sedi uspravno, da puzi i oko prvog rođendana verovatno će napraviti svoje prve korake. Sada će vaše dete uživati u savladavanju novih motornih veština, te će ga najviše zanimati i zabavljati igre koje podstiču razvoj motorike.

OČEKUJTE...
… da vaše dete između sedmog i 10. meseca počne da otkriva šta je to što najviše zasmejava ljude koji ga okružuju. Ovo je period kada će polako početi da pokazuje smisao za humor, a do prvog rođendana će se već smejati smešnim stvarima (bez obzira na reakciju okoline).

KO JE TO?
Okrenite mališana prema velikom ogledalu i počnite da pravite grimase. On će vas instinktivno kopirati. Pošto sve do 18. meseca neće moći da prepozna svoj odraz u ogledalu, biće iznova oduševljen što može da se zabavlja s ovim “nepoznatim mališanom”, koji mu se smeška sa druge strane ogledala.

PIKABU SAKRIVANJE
Ovo je deci jedna od najzanimljivijh igara, a poenta je da se vi sakrijete iza ćebeta ili jastuka (možete koristiti i igračku) a zatim iskočite uz glasno “pikabu”. Važno je da znate da će vaš mališan moći da uživa u ovoj aktivnosti tek nakon osmog meseca, pošto će tada biti u stanju da predvidi odakle ćete vi (ili igračka koju sakrivate) iskočiti, što će izazvati bujice smeha.

ĐIHA ĐIHA
Da bi mogla da se samostalno kreće, vaša beba će morati da razume svoje telo i da ga oseća u prostoru. Ova svest o položaju sopstvenog tela naziva se “propriocepcija” i razvija se kroz pokret. “Điha, điha” je odlična igra, tokom koje postavljate dete na koleno i polako ga podižete gore-dole simulirajući jahanje i na taj način stavljate dete u situaciju da održava ravnotežu, angažuje mišiće i kreće se na neuobičajene načine. Tokom jahanja vaš konjić može postati i malo “neposlušan”, krenuti u galop, biti tvrdoglav, prebrz ili prespor. Deca obožavaju đihanje i sa ovom igrom ne možete pogrešiti ukoliko želite da pokrenete “točak sreće i smeha”. Sve je tu: pokret, zabava i interakcija s vama.

IZNENAĐENJE!
Igračke koje kriju iznenađenje u sebi (poput onih gde nešto iskače iz kutije) mogu biti veoma zabavne, ali samo pod uslovom da vaš mališan zna šta ga čega. U protivnom mogu biti zastrašujuće i, umesto smeha, izazvati plač i traumu. Zato ih ne treba davati bebama pre 10. meseca, a prvi susret sa igračkom može biti tako što će dete gledati vas kako se zabavljate. Naime, bebe se uvek oslanjaju na roditelje i njihove reakcije i zato se trudite da pokažete oduševljenje ukoliko želite nešto da približite detetu.

SIJALICA
KAKO DA UPALITE UNUTRAŠNJI PLAMEN
Pažljivo posmatrajte dete kako biste mogli da procenite nivo njegove motoričke razvijenosti te uskladite vaša očekivanja i igre kojih ćete se igrati. Na primer, ukoliko dete tek uči da puzi, udaljite igračku dovoljno daleko da mu bude izazov, ali ne predaleko kako se ne bi obeshrabrilo. Trik je da mu budete uvek “pri ruci” i da ga ohrabrujete da probija svoje granice. Ali ne preterujte, jer kada je nešto prevelik izazov – sve je prilika da će brzo odustati i da će cela aktivnost biti propraćena negativnom reakcijom. Sa druge strane, preterano jednostavne aktivnosti biće dosadne i neće buditi želju da se dete uključi. Samo posmatrajte dete i videćete da li je odabir aktivnosti pravi – po žaru i zadovoljstvu koje se bude očitavalo na njegovom licu.

DOBRI GENI
Genetika igra važnu ulogu u sklonosti ka pozitivnim osećanjima. Osobe koje imaju aktivniju levu frontalnu polovinu mozga pozitivnije se odnose prema životu i generalno se osećaju zadovoljnije od onih kojima je aktivnija prednja desna polovina mozga.

MAMA
“Nakon što se Ružica rodila, otišla sam do moje horske grupe i zamolila da i nju dovodim na probe. Nisam želela da me to što imam bebu odvoji od mojih aktivnosti, a sa druge strane htela sam da i ona bude uključena. I zaista je uživala. Svaki put kada bih zapevala, ona se smeškala i prepuštala harmoniji glasova.” (Jovana Rodić, 32, Beograd)

OD 12. DO 24. MESECA
LUDIRAJTE SE!
Tokom druge godine života, vaše dete polako postaje svesno svoje ličnosti. Sada će uživati u stvarima koje samo odabere i sve više će insistirati na što samostalnijim izborima. Počeće da gradi svoj smisao za humor i verovatno će vas povremeno pokušati zasmejati šalama (koje neće uvek biti uspešne, ali obavezno nagradite trud osmehom!). A pošto je sad dete dovoljno veliko da razume šta je “normalno”, mnogo će lakše moći da shvati i koncept šaljivog i smešnog.

OČEKUJTE…
… da vaše dete može da napravi razliku između šale, pretvaranja i bukvalnog.

Foto: Guliver/Thinkstock

ZALIVAJTE GA!
Izađite u baštu i ponesite igračku prskalicu ili pištolj na vodu i prskajte mu prstiće pretvarajući se da je on biljka kojoj sipate vodu na korenje, kako bi narasla. Vaš mališan će uživati u osećaju slivanja vode po njegovim tabanima, ali i u zajedničkoj igri. Posebno će mu biti zabavno što će od zalivanja moći da raste.
ŠTA JE ISPOD…
Stavite čistu maramicu preko lica, a kada je skine – dočekajte dete sa smešnom grimasom. I spremite se jer ćete ovu igru morati često da ponavljate.
ŠAŠAVI MEDA
Sada kada vaš milišan polako shvata kako stvari funkcionišu i šta je ispravno, a šta ne, biće mu veoma smešno kada njegov omiljeni plišani meda počne da radi stvari naopačke – kada navuče čarapu na ruku ili sedne naopačke u stolici za hranjenje. Kada se ovakva “nezgodacija” desi, prevrnite očima i kao zabrinuto prokomentarišite: “O, šašavi medo!”, a zatim pustite vašem mališanu da ispravi stvar dok se zadovoljno smejulji.
NEOČEKIVANI OBRTI
Vaš mališan je dosad dobro upoznao vaše uobičajeno ponašanje i zato će mu bilo kakva promena biti veoma zabavna. Evo kako ga možete zabaviti:
– nacrtajte srećna lica na vašim prstima (možete imati celu porodicu) i počnite da pričate s detetom
– pokušajte da otpuzite iza njega
– ponudite hranu njegovim stopalima
– obucite kaput naopačke
– krećite se usporeno
– pretvarajte se da ste zaspali usred rečenice.
POLETI VISOKO
Sedite na pod (možete koristiti neku podlogu ukoliko nemate tepih) i okrenite dete prema sebi. Držite ga čvsto oko struka, zatim ga polako podignite i spustite se na podlogu – tako da vi ležite, a dete bude iznad vas u “letećem” položaju. Ova poza će izazvati bujicu zadovoljstva. Još ako na sve dodate različite zvukove koji avion pravi, sreći nikad kraja.

KAKO DA UPALITE UNUTRAŠNJI PLAMEN
Iskoristite to što se detetove jezičke veštine ubrzano razvijaju i dozvolite mu da na taj način preuzme kontrolu. Počnite tako što ćete mu postavljati pitanja o tome kako je proveo dan na primer: “Šta ti je bilo najzanimljivije danas?” ili “Kako si se osećao na ljuljašci?”. Čak i ako vaše dete nema dovoljno bogat rečnik i razvijene veštine komunikacije, važno je da mu već sada pokažete da želite da čujete njegovo mišljenje. To što ga nešto pitate, umesto da mu dajete instrukcije ili pričate, biće veliki zaokret u načinu na koji mu se obraćate. Na taj način ćete podstaći mališana da gradi svoj identitet i da se oseća “kao veliki” – jer je i njegovo mišljenje važno.

MAMA
“Eleonora obožava kada se igramo veslanja. Uvek počinjemo tako što je postavim na krilo i tada zna da ima moju punu pažnju. Ovo je naše vreme rezervisano za smejanje i uživanje. Najviše voli da se baci unazad i nema nikakav strah jer zna da je sve vreme držim. Na taj način gradimo uzajamno poverenje i sjajno se zabavljamo.” (Svetlana Bojić, 27, Bor)

OD 24. DO 36. MESECA
NEKA BUDE ZADUŽEN ZA SVE SMEŠNE STVARI
Sada vaše dete ima prilično razvijen smisao za humor i sve više samoinicijativno želi da zabavlja okolinu i zato je vreme da mu “predate uzde” i dodelite “titulu” glavnog komičara u vašoj kući. Dete sada odlično zna šta mu je smešno i veoma jasno će pokazati koje stvari mu nisu zanimljive, bez obzira na to što ih vi možda smatrate zabavnim. Kada pokrene neku aktivnost koja njemu prija, priključite se i dozvolite mu da “vodi kolo”. Čak i ako želi samo jednu “partiju maženja”, neka on odredi koliko će ona trajati. I ne propustite da se uključite u super zabavne aktivnosti poput “telefoniranja stopalima” ili “emitovanja TV programa” na stomačiću.

OČEKUJTE…
… da tokom druge godine dete počne da smišlja svoje šale.

ZAMENITE CIPELE
Vaš mališan će se truditi svim silama da vas zasmeje i uživaće u tome. I dok se budete smejali njegovom šašavom teturanju dok hoda u vašim cipelama, pokažite da ste “u formi”. Obujte njegovu cipelicu na vaš nožni palac i posmatrajte reakciju.
ŠAŠAVE FOTKE
Verovatno često koristite telefonsku kameru u želji da zabeležite svaki detalj odrastanja vašeg deteta. Pa zašto onda ne napravite i album zajedničkih šašavih fotki? Odaberite najzanimljivije fotografije, izradite ih i zajedno lepite u album. Vaš mališan će sa zadovoljstvom pokazivati svima vaše fotografsko remek-delo. I ne zaboravite da ukrasite album luckastim crtežima.

KAKO DA UPALITE UNUTRAŠNJI SJAJ
Očekujte da će se tokom ovog perioda vaše dete u jednom momentu topiti od sreće, da bi već u narednom trenutku ridalo od plača. Ovakav rolerkouster emocija normalna je pojava, jer će sada dete biti u stanju da razume mnogo više nego što će moći da pokaže, te ovakva nemoć izražavanja će ga frustrirati. Situaciju dodatno otežava to što ono još uvek ne može da kontroliše svoje emocije, pa ćete mu vi biti potrebni da mu dešifrujete šta je to što oseća i date obrazac za obuzdavanje. Najočigledniji primer jeste uzbuđenje koje se kod mališana često prelije u stres ili frustraciju. Zato je važno da detetu tokom ovog perioda dajete što više prilika da iskaže svoje emocije, ali i da pričate o njima kako bi on samostalno mogao da ih prepozna i proba da ih kontroliše.

VREME NEZAVISNOSTI
Svaka veština koju vaša beba razvije, počevši od prvih reči do samostalnog obuvanja, pomaže mu da ovlada svojim svetom. Novostečena smostalnost ga čini ponosnim i jača mu unutrašnje zadovoljstvo i sreću.

ZASVIRAJTE KAZU
Po svemu sudeći, buka koju kazu proizvodi ima magične moći – bar kada su mališani u pitanju. Ovaj instrument se veoma lako svira i, što je najbolje, kada se zarazite smehom svog deteta, počećete još šašavije da svirate i – zabavi nikad kraja.

MAMA
“Jedina stvar koja uvek zabavi Anđelu jeste kada se cela porodica uhvati za ruke i vrteći se ukrug peva “Ringe, ringe, raja….” Mislim da je to za nju dobitna kombinacija jer postoji fizička aktivnost u kojoj svi učestvujemo i pritom se držimo za ruke.“ (Helena Bogdanović, 36, Stara Pazova)

NESTAŠNE ČARAPE
Navucite jednu čarapu na ruku i “oživite” je. Ovo ne sme biti obična stara čarapa već Čarapko Šašavko, koji će izvoditi svakakve ludosti i nestašluke, a jedini način da se obuzda njegovo ponašanje jeste da se svuče s ruke. Vaš mališan će pokušavati na sve moguće načine da uhvati Šašavka, ali će se ujedno sjajno zabavljati dok ga bude posmatrao kako se ludira ili dok mu ovaj bude objašnjavao kako treba da se ponaša.

ZABRANJENO SMEJANJE
Recite detetu da ne sme da se smeje. Zatim ga izazovite da vas gleda u oči i počnite da blejite (ili da ispuštate neki drugi zvuk koji će ga zasmejati). Mališanima je ovo veoma zanimljiv izazov, ali ujedno i odlična prilika da vežbaju kontrolu emocija, i zato se igrajte na ovaj način što češće.

IZVRNUTE RIME
Kada vaše dete nauči reči nekoliko pesmica, vreme je da ih “začinite”. Tokom pevanja, umesto originalnog teksta, ubacite poneku smešnu zamensku reč. Dete će se prvo smejati kada čuje npr. “Điha, điha četiri stonoge”, a zatim će i samo pokušati da nađe svoju šašavu rimu.

PRIDRUŽITE MU SE!
Istraživanja su pokazala da se odrasla osoba u proseku nasmeje 17 puta dnevno. Probajte da izbrojite koliko puta se vaš mališan nasmeje i primetićete da je taj broj znatno veći. Zato mu se pridružite i s vremenom ćete i vi postati mnogo srećnija i zadovoljnija osoba.
Više ovakvih tekstova naći ćete u AKTUELNOM broju magazina Mama&beba.

Novi broj potražite na kiosicma 5. jula!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije