28.06.2018 Saveti

Dolazak kući: Sa manje troškova pripremite sve za novorođenče

Svi mi želimo najbolje i najlepše za našu decu, ali nema potrebe za preterivanjem kada novorođenče dolazi u kuću. Nabavite osnovne stvari, ali budite ekološki osvešteni i ekonomični, pa deo stvari pozajmite.

Pripreme za dolazak bebe u dom

Donosimo savete kako da potpuno spremni, a sa manje troškova pripremite sve za bebicu.

Od rođenja do kuće
Kada beba bude izlazila iz bolnice trebaće joj nosilica i sedište za bebu za vožnju u automobilu. Bebu ne možete držati u naručju dok se vozite, jer vam može prilikom naglog kočenja ispasti iz ruku. Pošto ćete nosilicu i sedište verovatno upotrebiti samo jednom ili tek par puta najbolje je da je ne kupujete. Pozajmite od sestre ili nekog od rodbine ili prijatelja. Za bebu vam treba: dekica, prekrivač, rukavice, kapica, odeća za izlazak.

Jedan deo onog što vam treba za novorođenče u većini slučajeva se dobija kao poklon po izlasku iz bolnice.

Ne zatrpavajte bebinu sobu mnoštvom plišanih igračaka i nepotrebnih stvari. Prvih par sedmica, pa i meseci, sve što će beba raditi je jedenje, spavanje i vršenje nužde. Bebi nije bitno da li je krevetac neke posebne marke i da li su pelene koje koristite najskuplje koje ste našli na tržištu. Važno je da bebu čeka osnovno: čista soba, posteljina u krevecu, pelene, najpotrebnija pamučna odeća, te stvari neophodne za higijenu i ishranu.

Znači, fokus je u prvim mesecima na ishrani, pelenama, odeći, putovanju i kupanju. Bebina soba mora biti čista, provetrena, topla, mirna. Nek vas čekaju i čisti peškirići, postavljen sto za presvlačenje, kadica za kupanje. Sva odeća mora biti čista, spremna i opeglana.

PROČITAJTE I… Saveti za buduće mame: Jeste li spremni za dolazak bebe?

Pre samog porođaja konsultujte se sa rodbinom. Razmotrite šta možete dobiti od njih, a šta morate obavezno kupiti. Krevetac ne mora da bude novi. Najbolji je drveni, a poželjno je da kupite jedino novi dušek. Pripremite i posteljinu za ogradicu, pa i za sam krevetac (čaršafe, mušeme, tanje ćebe i peškirić za pokrivanje). Jorgani i jastuci vam još nisu potrebni. Za kupanje pripremite novu plastičnu kadicu, bokal za polivanje, peškir sa kapuljačom i, eventualno, termometar za vodu.

Obavezne stvari:

30- 50 platnenih pelena
15-tak švedskih pelena
10-tak tetra pelena
Pakovanje jednokratnih pelena
Toplomer
Povidon jod, fiziološki rastvor i ostalo šta je potrebno za održavanje pupka (konsultujte se sa patronažnom sestrom, koja će verovatno taj deo posla obavljati umesto vas u prvim danima). Pročitajte i Sve o pupčanoj vrpci i kupanju.
Bebi štapići za uši
Vlažne maramice
Gaza i podvratnjačići
Makazice za bebe
Četka za bebe
Sapun za bebe
Dečiji puder i ulje za negu kože
Mast ili krema za presvlačenje (Napravite sami: krema za bebe – za presvlačenje)
Dve staklene flašice (od po 120 i 250 ml)
Rezervnu cuclu za flašice
Pribor za pranje flašica i cucli
Cucla ili duda
Pumpica za izmuzavanje mleka
Ormarić za povijanje
Sediljka za bebe
A od odeće pripremite: 15-tak benkica, nekoliko košuljica, pari čarapa, kapica, rukavica, …
Što se tiče pelena preporučuje se da bar u prvom mesecu koristite pamučne pelene. (Pamučne protiv pelena za jednokratnu upotrebu). Bebi će trebati 10 do 15 pelena na dan. To je gotovo 100 sedmično. Ako budete koristili pamučne trebaće vam tek 40-tak ako ih budete prali svakodnevno.

Nije obavezno

Možete nabaviti i jastuk za dojenje, sterilizator za flašice, bebi alarm, vrtešku za krevetac, stolicu na ljuljanje, malu lampu, … Ako ste već nabavili osnovno, a rođaci se nude da kupe poklone, slobodno im kažite da li ima nešto što biste želeli da imate, a da oni mogu da kupe.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije