MAJČINSTVO: PROCES RAZVOJA I PODRŠKA KOJU SVAKA MAMA ZASLUŽUJE
30.06.2023 Promo

Majčinstvo: Proces razvoja i podrška koju svaka mama zaslužuje

Majčinstvo je proces koji se razvija tokom vremena, suprotno uobičajenom mišljenju da se majke rađaju. To je suštinsko saznanje koje treba da se prenese na sve mame. Međutim, često se dešava da se nakon porođaja fokus preusmeri isključivo na bebu, a mama ostaje zapostavljena. Upravo ova tema je istaknuta od strane dr Mirjane Mićović, pedijatra iz Doma zdravlja Stari Grad na nedavno održanom panelu „Emocionalni izazovi prvih dana roditeljstva o kojima se malo priča“, koji je uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije organizovala Rosa u želji da pokrene razgovor o ovoj osetljivoj temi i otvari put za važne promene.  „Važno je da roditelji budu otvoreni za savete iz okoline, ali da ih filtriraju i prilagode svojim uverenjima kako bi izgradili svoj sopstveni stil roditeljstva, koji će odgovarati njima i njihovom detetu“, istakla je dr Mićović.

dr Mirjane Mićović

dr Mirjane Mićović

Šest nedelja nakon porođaja, ili babinje, je period u okviru koga se telo žene polako stabilizuje. „Veoma je važno da majke u tom periodu ne budu prestroge prema sebi i daju, i sebi i svom telu, dovoljno vremena da se oporavi. U tom periodu oslonac u partneru igra veliku ulogu. Sve bude mnogo lakše kada su mama i tata tim. Patronažne sestru su tu da saslušaju, podrže i ujedine porodicu“, navela Olivera Damnjanović, patronažna sestra Doma zdravlja Stari Grad.

Olivera Damnjanović

Olivera Damnjanović

U ovom čarobnom, ali izazovnom periodu, važno je da roditelji sebi dozvole da budu blagi, da veruju u svoje instinkte i prilagode svoj stil roditeljstva prema sopstvenim potrebama i vrednostima. Neka ljubav i podrška ispunjavaju dom svake porodice, a patronažne sestre i zdravstveni stručnjaci su tu da pruže neophodnu podršku na predivnom putovanju roditeljstva.

Rosa je više od jedne decenije uključena u različite nacionalne programe Vlade Republike Srbije i Ministarstva zdravlja za stvaranje boljeg okruženja kako za mame i bebe, tako i celu porodicu – od osnivanja banke humanog mleka, preko pokretanja 20 školi roditeljstva širom Srbije, do opremanja i uspostavljanja soba za dojenje. Tokom 2023. godine Rosa je nastavila da prikuplja 1 dinar od svake 0,5l i 1,5l boce za podršku patronažne službe i unapređenja rada Škola roditeljstva širom Srbije.
Miodrag Popović

još iz kategorije