KRVARENJE U TRUDNOĆI: Da li je uvek opasno?

O tome šta sve može izazvati vaginalno krvarenje kod trudnica za “Mamu i bebu” otkriva doc. dr Nenad Ćetković s Klinike za ginekologiju i akušerstvo u Novom Sadu.

Bilo da je oskudno ili obilnije, vaginalno krvarenje tokom drugog stanja uvek izaziva paniku. Malo je poznato da se u prvom trimestru (prvih dvanaest nedelja) javlja kod čak 20% trudnica i da najčešće nije razlog za uzbunu, što se, međutim, ne bi moglo reći za odmakle faze graviditeta. No, bilo da je reč o ranoj ili poznoj trudnoći, neophodan je hitan odlazak kod lekara kako bi se utvrdio uzrok krvarenja, koje je ponekad simptom vrlo ozbiljnih bolesti i poremećaja i, shodno tome, opasno po život i majke i ploda. Dobra vest je to da savremene dijagnostičke metode s velikom preciznošću detektuju gotovo sva patološka stanja u trudnoći, pa se redovnom kontrolom rizici mogu ublažiti ili čak sasvim izbeći.

PRVI TRIMESTAR

Implantacija jajne ćelije

Proces usađivanja (implantacije) oplođene jajne ćelije u zid materice u oko 30% slučajeva praćen je krvarenjem, čiji uzrok još nije sasvim razjašnjen. Javlja se desetak dana do dve nedelje nakon ovulacije i može biti jedan od najranijih znakova graviditeta: često se dešava da žena, ne znajući da je trudna, pomisli da je reč o redovnom ciklusu. Obično su to svetlosmeđi ili rozikasti tragovi na donjem vešu, a dokaz da se ne radi o menstruaciji jeste činjenica da krv s vremenom ne poprima normalnu, crvenu boju. Ovo krvarenje traje nekoliko sati, najduže tri dana, i potpuno je bezopasno, što, naravno, mora potvrditi ginekolog.

Spontani pobačaj
Neželjeni prekid trudnoće najčešće se dešava upravo u prvom trimestru, a glavni simptom je vaginalno krvarenje, oskudno ili obilno, praćeno bolnim grčevima u donjem delu stomaka i bolovima u krstima. Uzrok ranog spontanog pobačaja u najvećem broju slučajeva jeste nepravilan razvoj embriona usled hromozomskih anomalija, ali to mogu biti i oboljenja trudnice (dijabetes, poremećaji funkcije štitne žlezde, miom…), bakterijske i virusne infekcije majke koje napadaju i fetus, izloženost štetnom delovanju spoljnih faktora kao što su rendgensko zračenje i neke toksične materije.

Vanmaterična (ektopična) trudnoća

Oplođena jajna ćelija ponekad se usadi “gde joj mesto nije” – izvan materične šupljine, obično u jajovodu (mada se dešava da “zaluta” i u jajnik, stomačnu duplju, grlić ili rog materice) i tada govorimo o vanmateričnoj trudnoći. Ovo patološko stanje najčešće je posledica upalnih procesa u jajovodima, premda može nastati i zbog njihove abnormalne dužine, preterane vijugavosti ili pak “žurbe” oplođenog jajašca da se implantira pre nego što dospe u matericu. Prema statistikama, javlja se na svakih dvesta graviditeta, a fetus vrlo retko opstaje duže od dva meseca. Prošireni jajovod puca, što prate dramatični simptomi u vidu iznenadnog, snažnog bola u maloj karlici koji se širi prema rektumu, te obilnog abdominalnog i vaginalnog krvarenja. Istovremeno, javljaju se pad krvnog pritiska, tahikardija i bledilo, ponekad i nesvestica. Vanmaterična trudnoća zahteva urgentnu hiruršku intervenciju.

Molarna trudnoća

Posteljica (placenta), organ zadužen za ishranu i zaštitu ploda tokom intrauterinog razvoja, sastoji se od tkiva materice i takozvanih horionskih čupica – resica koje nastaju iz tkiva embriona. U slučaju hromozomskog poremećaja u spermatozoidu i/ili jajnoj ćeliji zametak biva teško oštećen i ne razvija se ili čak potpuno nestaje, a umesto njega bujaju horionske resice, koje se pretvaraju u sićušne ciste i ispunjavaju materičnu šupljinu masom koja podseća na grozd. Ovaj patološki proces – poznat kao hidatiformna mola – obično se otkriva do 12. nedelje trudnoće, a manifestuje se krvarenjem, izraženim simptomima gravidnosti i enormno visokim vrednostima hormona trudnoće (Hcg) koji se produkuje u cistama. Najčešća i najefikasnija terapija, koju treba primeniti u što kraćem roku, jeste takozvana sukcijska kiretaža.
Nakon zahvata potrebno je pratiti nivo Hcg da bi se utvrdilo je li mola u potpunosti odstranjena, kako bi se otklonio svaki rizik od nastanka malignog tumora horionepitelioma.

Polipi grlića materice
Benigne tvorevine ovog tipa mogu izazvati vaginalno krvarenje u ranim fazama trudnoće, pritom neretko uzrokuju povišen nivo estrogena, upalu i začepljenje krvnih sudova grlića materice. Srećom, vrlo lako se uklanjaju, bez opasnosti po plod.

Infekcije
Bilo koja infekcija grlića materice i vagine, kao i seksualno prenosive bolesti (hlamidija, herpes, gonoreja…), mogu izazvati vaginalno krvarenje tokom trudnoće. Terapija podrazumeva primenu odgovarajućih lekova koji neće naškoditi fetusu.
DRUGO I TREĆE TROMESEČJE

Prednjačeća posteljica
Placenta previa, kako se stručno naziva posteljica usađena tako da delimično ili u potpunosti prekriva ušće materice, javlja se u jednoj od 200 trudnoća i sklonije su joj starije višerotke. U zavisnosti od položaja, može biti kompletna (potpuno prekriva ušće materice) ili delimična, a ispoljava se ponavljajućim bezbolnim krvarenjem različitog intenziteta koje se javlja u poslednjim mesecima trudnoće. Vrlo jednostavno se otkriva ultrazvukom, a često je udružena s nepravilnim položajem i malom težinom ploda.
Terapija zavisi od jačine krvarenja, opšteg stanja majke i bebe, položaja placente previje i pozicije fetusa.

Carski rez je indikovan u slučaju obilnog krvarenja, kompletne placente previje i nepravilnog položaja ploda, pod uslovom da je sposoban za vanmaterični život.
Porođaj se završava vaginalno ukoliko je reč o parcijalnoj placenti previji i oskudnijem krvarenju a da pritom fetus još nije zreo za opstanak van materice.

Prevremeno odlubljivanje posteljice

Abrupcija, kako se stručno naziva odvajanje placente od zida materice tokom trudnoće a ne, kao što je normalno, nakon porođaja, može biti delimična ili potpuna. Većem riziku od ovog opasnog stanja izložene su trudnice s hipertenzijom, kardiovaskularnim problemima, dijabetesom i reumatoidnim artritisom. Započinje iznenadnim bolom u donjem delu stomaka, koji postaje vrlo osetljiv na pritisak. Intenzitet krvarenja, koje je najčešće vaginalno, ali može biti i unutrašnje, zavisi od stepena odlubljenja posteljice. Abrupcija može ozbiljno ugroziti život ploda jer se smanjuje dotok kiseonika i hrane, a u velikoj opasnosti je i majka, kojoj zbog mogućeg obilnog gubitka krvi preti fatalno zgrušavanje krvi (diseminovana intravaskularna koagulacija – DIK). Dijagnoza se postavlja pomoću ultrazvuka, a terapija zavisi od stepena oštećenja: ako postoji veliki rizik za majku i fetus, izvodi se carski rez, a u slučaju da krvarenje nije obilno i da je posteljica neznatno odlubljena, stanje se može stabilizovati mirovanjem uz kontinuirano praćenje.

Ruptura materice

Zbog oslabljenih mišića na području materice, koji mogu biti posledica carskog reza ili neke druge operacije u toj regiji, postoji rizik od rascepa uterusa i “ispadanja” ploda u majčinu abdominalnu šupljinu. Ruptura materice urgentno je stanje koje ugrožava i trudničin i bebin život, pa carski rez nema alternativu.

Vasa previa
Ovo je zaista redak poremećaj, a nastaje kad se krvni sudovi ploda, u pupčanoj vrpci ili posteljici, ukrste na otvoru grlića materice. Ukoliko dođe do njihovog pucanja, beba naglo počinje da gubi kiseonik i obilno krvari. Stanje se u najvećem broju slučajeva detektuje pre porođaja, koji se obavezno izvodi carskim rezom.

Više ovakvih tekstova naći ćete u AKTUELNOM broju magazina Mama&beba.

Novi broj potražite na kiosicma 5. jula!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije