najveće trudničke brige
04.03.2022 Trudnoća

Najveće trudničke brige: Da li zaista treba da strahujete?

Mnoge trudnice, a naročito one koje su dugo čekale na ostvarenje životne želje, trudničke dane provode u grču i strepnji da ne urade nešto čime bi naudile bebi. To je razumljivo, ali preterana briga ugrožava trudnoću više od mnogih potencijalno opasnih navika i stanja.

Iz tog razloga, napravili smo vodič s detaljnim instrukcijama šta je tokom trudnoće normalno, kada postoje razlozi za brigu i pod kojim okolnostima treba da potražite pomoć.

Krvarenje u trudnoći

Blago krvarenje (pojava svetle krvi na gaćicama) uobičajena je pojava u periodu rane trudnoće. Nekada se dešava nakon seksa, a potiče od regije oko cerviksa. Iako skoro 20% žena doživljava ovakav oblik krvarenja, dobro je da posetite ginekologa koji će najbolje proceniti da li je potrebno uraditi dodatne pretrage.

Kada se krvarenje pojavi, konkretna akcija zavisiće od nedelje trudnoće u kojoj se nalazite, da li vam je posteljica smeštena nisko i da li imate bolove – i zato obavezno morate posetiti lekara, kako biste bili sigurni da nije u pitanju neka ozbiljnija komplikacija. Ako imate negativan Rh faktor i ušli ste u 13. nedelju trudnoće, onda vam lekar može dati preporuku da primite injekciju Anti-D imunoglobulina (lek koji se daje kako bi se sprečilo stvaranje antitela).

Bolovi u stomaku u trudnoći

Bolovi su sasvim normalna pojava tokom trudnoće. Ligamenti se izdužuju, zglobovi se šire, a kako beba raste, tako sve više pritiska okolne organe.

Međutim, postoje dve vrste bolova koje zahtevaju hitnu medicinsku pažnju. Prvi se dešavaju pre 37. nedelje i znak su prevremenog porođaja, a posledica je preuranjenih kontrakcija. Važno je da znate da napravite razliku između „pravih” i Brakston-Hiksovih kontrakcija koje su nepravilne, ne pojačavaju se i nisu toliko bolne kao „prave“ kontrakcije. Znači, bilo koje grčenje koje s vremenom postaje bolno i javlja se u ujednačenim intervalima može biti znak prevremenog porođaja.

Druga vrsta je abdominalni bol, sa krvarenjem ili bez njega, koji je jak i kontinuiran. Ukoliko se radi o bolu u mišićima, on će proći ako utoplite stomak i uzmete paracetamol. Međutim, ako bol ne prestaje, onda morate otići na hitan pregled.

Pad tokom trudnoće

Kod nekih trudnica, vrtoglavica je normalna pojava koja se javlja usled iznenadnog pada pritiska. Neke buduće mame žale se da imaju težu kontrolu nad pokretima i da su odjednom postale prilično nespretne, što je posledica velikih promena u centru za ravnotežu. (Pročitajte i: Trudnoća: Simptomi koje ne smete zanemariti!)

Na sreću, ne morate da brinete – vaša beba je zaštićena u „velikoj vreći“ koja je ispunjena tečnošću. To znači da, kada vi padnete, beba je dobro ušuškana.

Jedino ukoliko pad uključuje i direktni udarac u stomak ili se nakon njega jave kontrakcije i krvarenje – tada će biti neophodno da posetite doktora.

Povišena temperatura u trudnoći

Trudnoća vas ne štiti od virusa i bakterija koji izazivaju prehlade. Kada primetite prve znake viroze, obratite se lekaru (najbolje će biti ako možete to da obavite telefonom, kako biste izbegli posetu ambulanti) ili bar apotekaru, koji će vam dati savet šta od lekova smete da koristite ukoliko vas boli grlo ili vam curi nos. Ukoliko treba da obarate temperaturu, onda je najbolje da uzimate lekove na bazi paracetamola i da pijete puno tečnosti.

Ako telesna temperatura pređe 38 stepeni C, hitno zakažite pregled, jer postoji opasnost da je u pitanju neka ozbiljnija infekcija.

Beba se ne kreće u stomaku

Pokreti vaše bebe su osnovni oblik njene komunikacije s vama. Većina trudnica počinje da oseća bebine pokrete nakon 22. nedelje trudnoće i može da uoči navike kretanja bebe oko 28. nedelje. Bebe u kontinuitetu spavaju od 20 do 40 minuta i to će biti mirno vreme bez pokreta. Ostatak vremena (do ponovnog odmora) biće praćen određenim ritmom pokreta. Međutim, ako primetite promenu u obrascu njene aktivnosti, hitno se obratite ginekologu. Kada vaša beba nije srećna i zadovoljna, ona to može pokazati manjkom pokreta i zato je veoma važno da pratite njeno ponašanje u stomaku.
još iz kategorije