kreativno razmišljanje kod dece

Kreativno razmišljanje: zašto je važno i kako ga razviti?

Svi želimo da nam deca nauče da čitaju, pišu, računaju, te da postignu uspeh u obrazovanju. Istina je, međutim, da je deci potrebno više od toga da bi bila uspešna. Potrebno im je kreativno razmišljanje kao prva tačka ka razvoju lakog rešavanja problema. 

Futuristi kažu da će poslovi budućnosti biti takvi da će se snalaziti samo one osobe koje su dovoljno fleksibilne, imaju izraženu imaginaciju i kreativnost. Zato već danas počnite da spremate dete za budućnost. (Pročitajte i: Dečje igre koje utiču na razvoj inteligencije)

Zašto je važno kreativno razmišljanje?

Dobra vest je da sposobnost kreativnog razmišljanja, za razliku od inteligencije, nije nešto s čim se rađamo – to je veština koja se stiče i uči. I zaista, neka od veoma talentovane dece imaju izuzetno krut sistem razmišljanja i teško im je da se snađu u slobodnijem i fleksibilnijem procesu zaključivanja. Međutim, upravo je kreativno razmišljanje put kojim deca uče da rešavaju probleme i donose ispravne i mudre odluke, što im zauzvrat jača samopouzdanje i samopoštovanje.

Kako razviti kreativno razmišljanje kod deteta?

Kako biste detetu obezbedili sigurnu i kreativnu sredinu za „vežbanje“ misaonih sposobnosti, vodite računa o onim najvažnijim:

Ispitivačke sposobnosti

Dajte priliku detetu da postavlja što više različitih pitanja i da samo ponudi što više raznovrsnih odgovora. Što su pitanja otvorenijeg tipa, to će biti podsticajnija za nezavisno razmišljanje. Da biste pomogli mališanu, pružite mu što više mogućnosti da sluša različita pitanja i odgovore dok se igrate.

Sposobnosti obrade podataka

U procesu primanja informacija, veoma je važno znati kako ih organizovati i zadržati one najvažnije. Konkretno, mališanu pružite priliku da vidi i iskusi kako se različiti delovi informacija povezuju u jednu celinu. I ovde će od koristi biti glasno razmišljanje pred detetom, jer će mu to pomoći da shvati kako funkcioniše proces razmišljanja.

Sposobnost rasuđivanja

Na ovaj način dete uči kako da izgradi mišljenje i stav na osnovu važnih informacija koje ste prikupili. Korišćenjem veštine rasuđivanja, dete će naučiti da verbalizuje svoje misli kako bi drugima objasnilo o čemu razmišlja. Da biste podstakli ovu sposobnost, ponudite detetu model svog rasuđivanja i razgovarajte s njim na osnovu čega ste i kako izgradili svoj stav. Pošto su sposobnosti rasuđivanja usko povezane s govorom, emocijama i društvenim veštinama, sve ove sposobnosti treba vežbati i jačati zajedno, kako biste izbegli detetovu frustriranost zato što ne može jasno da se izrazi.

Sposobnosti procene

Ova veština pomaže detetu da sagleda prikupljene informacije i da odluči da li se slaže s onim što je čulo, videlo, saznalo… Na taj način se jačaju i oštre detetovu sposobnost da iskaže svoj sud o informacijama i da izanalizira sopstvena otkrića i saznanja, dok s vremenom ne razvije svest o tome šta želi da postigne. Kao prethodna, ova sposobnost je povezana s govorom, društvenim veštinama i emocionalnim razvojem.

Sposobnosti rešavanja problema

Mališan uči da se stvari mogu promeniti i da će, posle promene, krajnja ideja ili rezultat biti drugačiji od trenutnih. Korišćenjem ovih sposobnosti dete će naučiti da prepoznaje problem kao situaciju koja je rešiva, ne kao pokazatelj neke vrste neuspeha. Za jačanje ove sposobnosti, ponudite detetu da svakodnevno, kroz igru, rešava jednostavne probleme.

Sposobnosti kreativnog razmišljanja

Ove sposobnosti pomažu detetu da koristi svoju maštu kako bi smislilo nove ideje. Pomoću kreativnog razmišljanja, ono će moći da vidi dalje od očiglednog i da pronalazi različita rešenja. Ako mališanu pružite priliku da kreativno razmišlja, ojačaćete njegovo samopouzdanje i pomoći ćete mu da isproba nove ideje i metode, te da eksperimentiše bez straha od greške. On mora da nauči da su greške neizbežne i neophodne u procesu učenja. Uvek ga podstičite da posle neuspeha pokuša ponovo, te da razmišlja iznova i iznova, sve dok ne pronađe rešenje problema.
još iz kategorije