noćno mokrenje kod dece

Noćno mokrenje kod dece: Kada je vreme za brigu?

Bez obzira na to što preko dana dete uspešno koristi nošu, odvikavanje od pelena tokom spavanja može postati prava noćna mora. Da biste savladali ovu prepreku, moraćete da se upoznate sa mogućim uzrocima za noćno mokrenje kod dece kako biste otkrili kako najbrže da pomognete svom detetu. Kada noćno mokrenje postaje razlog za brigu?

Šta je produženo  noćno mokrenje?

Ukoliko se vašem trogodišnjaku tokom noći i dalje dešavaju nezgode, nemojte da brinete – to je sasvim normalno. A kako da znate kada noćno mokrenje postaje problem i šta možete da uradite?

Prema preporukama stručnjaka, noćno mokrenje se smatra problemom tek nakon pete godine. Međutim, postoje izuzeci kad se kod neke dece ova granica može pomeriti i ka starijem uzrastu. To znači da, ukoliko vaše dete nije napunilo pet godina, morate ostati smireni i na noćne nezgode gledati kao na nešto normalno i razvojno prolazno. Imajte na umu da što burnije budete reagovali, postoji veći rizik da se jedna kratkotrajna faza pretvori u teško premostivi problem.

Za početak, na brzinu učenja utiče pol deteta i zato ne treba da vas čudi što je drugarica vašeg mališana skinula noćnu pelenu još pre šest meseci. Pored toga, na efikasnost učenja uticaće i to da li vaše dete ima lak ili težak san, ali i nasledni faktori. Zato, pre nego što se naljutite na svog mališana, pitajte majku ili svekrvu koliko brzo ste vi ili vaš partner naučili kako da ostanete suvi tokom noći. Nije isključeno da je dete mnogo toga „pokupilo” i iz vašeg genetskog koda.

Šta kada dete često piški noću?

Proces suočavanja sa noćnim mokrenjem unosi nervozu i nemir u porodicu. Roditelji su pod stresom jer se osećaju nemoćno, ne mogu da planiraju posete i putovanja, a sva napetost neminovno se prenosi i na dete. Zato je vrlo važno da roditelji ostanu pribrani, jer će jedino na taj način ubrzati rešavanje problema. 

Ako vaš mališan odlazi na spavanje oko pola osam, najbolje bi bilo da svoje poslednje piće popije oko šest sati, nakon večere. U ovom slučaju, važno je da detetu tokom dana obezbedite dovoljno tečnosti – što iznosi između šest i sedam čaša vode. Time ćete izbeći da krene na spavanje žedno, plus ćete dovoljnim dnevnim unosom tečnosti uticati na poboljšanje zdravlja i funkcije bešike.

Ako se vaš mališan budi noću tražeći vodu, pravo je vreme da se ta navika iskoreni. Ukoliko bude unosilo manje tečnosti (uključujući i mleko, sokove), smanjiće se šansa da mokri u snu. Takođe, dete treba staviti na nošu pre nego što ode u krevet.

Nepromočiva podloga biće velika olakšavajuća okolnost – kako za vaše dete, tako i za vas. Zahvaljujući njoj, dušek će uvek biti suv i čist, pa će dete bez problema moći da koristi svoj krevet i nakon nezgode. Sa druge strane, vama će biti lako da podlogu prebrišete ili operete i zamenite je drugom.

Mokar krevetac nije razlog za kaznu

Primetili ste da su gotovo svi vršnjaci vašeg mališa uveliko prevazišli problem noćnog mokrenja i zato vas to još više frustrira? Morate naći način kako da kontrolišete ovo nezadovoljstvo. Prvi korak je da ignorišete priče oko sebe. Zapamtite – to nije vaša krivica ili namera vašeg deteta – ono nema nikakvu kontrolu nad ovom situacijom i sigurno ni njemu nije prijatno što se često noću budi mokro. Ukoliko se naljutite na njega, samo ćete pogoršati situaciju, jer će ono postati uplašeno, nesigurno i opterećeno, zbog čega će se nezgode sve češće dešavati.

Odvikavanje od noćne pelene

Vreme za odvikavanje od noćne pelene došlo je onog trenutka kada se dete češće ujutro budi sa suvom, nego sa mokrom pelenom. Jedan od znakova da je dete spremno da skine pelenu noću jeste da se budi pre nego što piški, iako još uvek ne traži nonu. Kada počnete sa odvikavanjem:

– Vodite računa o dnevnom unosu tečnosti.

– Ograničite unos tečnosti dva sata pre odlaska na spavanje.

– Podstičite dete da tokom dana češće odlazi u toalet.

– Pre odlaska u krevet podsetite mališana da treba da piški.

– Ukoliko se nezgoda ipak desi, budite smireni. Brzo i bez ikakve priče ili prekora presvucite dete, zamenite posteljinu i omogućite mu da se što pre vrati u krevet.

– Nakon buđenja, ukoliko je noć prošla bez nezgoda, obavezno pohvalite dete i proslavite uspeh.
yelet/iStock/GettyImagesPlus

još iz kategorije