Stručnjak Opšte bolnice Bel-Medic odgovara: Koje tegobe izazivaju noćno mokrenje?

T.Cuk photo

dr Tomislav Ćuk pedijatar-endokrinolog

Bel Medic logo1

 

Noćnim mokrenjem (noćna enureza) naziv je za nekontrolisano mokrenje koje se javlja redovno ili povremeno posle doba kada se stiče puna kontrola (4-5 godina).

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Javlja se kod oko 10% dece. Razlikujemo „primarnu“ (perzistentnu) kod koje dete nije nikada uspostavilo kontrolu mokrenja i „sekundarnu“ (regresivnu) enurezu kod koje je kontrola mokrenja bila uspostavljena.

U primarnoj enurezi uzrok je zakasnelo sazrevanje ove fiziološke funkcije. Različite emocionalne poteškoće i napori u životu dvogodišnjeg ili trogodišnjeg deteta mogu doprineti nastanku enureze.

U nastanku sekundarne enureze često veliko značenje imaju iznenadni i neugodni događaji u porodici (selidba, razvod roditelja i dr.)

Organski uzroci enureze mnogo su ređi, ali ih ne treba isključiti: infekcija i malformacije mokraćnih puteva, noćna epilepsija, dijabetes melitus i insipidus. Enureza (noćno mokrenje) je značajan praktični i emocionalni problem u porodici, pogotovo ako je redovna i događa se više puta u toku noći.

Lečenje obuhvata niz mera te je stoga neophodno da roditelji odvedu dete kod pedijatra na pregled, koji će uz konsultaciju dečjeg nefrologa, psihologa i pedijatara drugih subspecijalnosti izvršiti ispitivanje i lečenje nocnog mokrenja.

Imate neku nedoumicu? Pitajte u komentaru posta i vi naše stručnjake sve što vas zanima. Na vaša pitanja odgovaraju lekari iz Opšte bolnice „Bel Medic“. Pitanja možete postaviti iz oblasti ginekologije, neonatologije, pedijatrije i nutricionizma.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije