Gubitak kose posle porođaja
03.03.2023 Porođaj

Gubitak kose posle porođaja

Opadanje kose nakon porođaja je sasvim normalna pojava. Mnogo žena je primeti otprilike tri meseca nakon porođaja, dok nekima to počne da se dešava kasnije ukoliko doje. Kada je u pitanju gubitak kose posle porođaja ne postoji mnogo načina da ga zaustavite. Međutim, ipak postoje neki koraci koje možete preduzeti. Na primer, dobra nega kose i promena ishrana podstiču rast  nove kose. Veoma je važno da se time ne opterećujete jer stres može samo pogoršati stvari.

Šta uzrokuje gubitak kose posle porođaja?

Telo se u trudnoći susreće sa mnogim hormonskim promenama. Između ostalog, raste nivo estrogena i progestrogena koji podstiče rast kose i tako pramenovi bivaju sjajniji i deblji. Međutim, ovo je kratkotrajna promena koja ne traje nakon porođaja. Hormoni tada počinju da se vraćaju u normalu i zbog toga kosa postaje ređa. Ova promena u početku može izgledati dramatično, ali ne bojte se jer vaše telo počinje da se vraća u svoj uobičajeni ritam, kao i vaša kosa.

Koliko dugo kosa opada nakon porođaja?

Kosa opada otprilike deset do dvanaest nedelja posle porođaja, a nakon toga bi već trebalo da primetite rast nove kose. Ako kosa i dalje opada, možda postoji još neki razlog za to. U tom slučaju bilo bi dobro da uvedete zdravu ishranu, eliminišete stres i uspostavite hormonsku ravnotežu. Uvek se možete obratiti dermatologu da vas posavetuje.

Šta je dobro jesti?

Kosa se sastoji od proteina te će uravnotežena ishrana zaista pomoći da ona što pre počne ponovo da raste. Tamno zeleno povrće, bobičasto voće i hrana bogata proteinima je odlična u rešavanju ovog problema. Na primer, crveno meso, riba i sočivo su se jako dobro pokazali u jačanju kose. Osim toga, za unos proteina dobra su poširana jaja, jer proteini i biotini podstiču rast. Takođe, dobro je povećati unos vitamina i minerala, ali za to bi bilo neophodno posavetovati se sa lekarom kako ne biste naškodili bebi kroz dojenje.

Svakodnevna rutina nege kose je veoma bitna

Mada je sa roditeljskim obavezama teško odvojiti vreme za to, ipak se treba posvetiti redovnim masažama kože glave jer one u velikoj meri podstiču rast kose. Masaže stimulišu protok krvi i pomažu vam da se opustite.

Jedan od načina da kosa brže raste je i promena stila. Gubitak kose posle porođaka je često najvidljiviji na prednjoj strani, sa malim, tankim, slabim pramenovima koji rastu duž linije kose, pa zašto ne isprobati novi izgled eksperimentisanjem sa šiškama.

Frizura koja prikriva gubitak kose posle porođaja :

Ako ne možete da pronađete vreme da odete kod frizera, postoji frizura koju možete napraviti kod kuće. Ova frizura čini da kosa izgleda gušće.

  • Ne potcenjujte moć dobrog repa i uz ovu jednostavnu nadogradnju ponovo ćete se zaljubiti u svoju kosu.

Pre svega nežno očešljajte kosu kako biste stvorili volumen na temenu. Time ćete pokriti proređenu kosu na vrhu glave. Dodajte šampon za suvo pranje ili puder kako biste kosi dali volumen. Pokupljenu kosu pričvrstite trakom za kosu kako biste napravili konjski rep, a zatim odvojite nekoliko pramenova iz repa i obmotajte gumicu, zatim ih pričvrstite ukosnicom. Ostavite napred nekoliko pramenova kako biste sakrili zaliske.

Kao što je već rečeno, gubitak kose posle trudnoće je normalna pojava i nema potrebe da se brinete oko toga. Budite strpljivi i poslušajte naše savete kako bi kosa što pre ponovo počela da raste.
Jovana Jevtić

Viktoria Korobova/ Getty Images Plus

još iz kategorije