grudi u trudnoći
03.03.2023 Drugi trimestar

Načini na koje će vam se menjati grudi u trudnoći

Bolne grudi u trudnoći, osećaj težine i iscedak iz bradavica nešto je sa čim se nose buduće mame. Otkrivamo vam kako da olakšate sebi i šta sve možete očekivati.

Načini na koje će vam se menjati grudi u trudnoći

Dok ste u drugom stanju, hormoni divljaju, što će se najverovatnije odraziti i na vaše grudi. U stvari, one završavaju svoj razvoj tek nakon trudnoće.

Kako lekari kažu, grudi se menjaju da bi se pripremile na dojenje vaše bebe. Možete očekivati:

  • promena u veličini grudi zbog povećanja mlečnih žlezda i kanala
  • tamnije i veće bradavice i areole
  • istaknute vene
  • osećaj težine u grudima

Neke buduće supermame će primetiti ove promene rano u trudnoći, a neke neće primetiti uopšte. U poslednjih nekoliko nedelja trudnoće grudi se najviše menjaju. U to vreme dojke i bradavice postaju sve veće jer se ćelije koje proizvode prvo mleko, množe i brzo rastu. Neke žene mogu primetiti neznatno curenje prvog mleka iz dojke. Može izgledati žućkasto, belo ili čak bistro.

Bolne grudi u trudnoći

Ukoliko je ovo vaša pra trudnoća, verovatno će vas u prvim nedeljama iznenaditi bol u grudima. To je jedan od prvih znakova trudnoće.

Najveću neprijatnost se uglavnom javlja u predelu bradavica zbog toga što se povećava nivo progesterona. Niske temperature ih mogu učiniti još osetljivijim, zato bi bilo dobro da ih ne izlažete hladnom vazduhu.

Veće grudi u trudnoći

Tokom trudnoće, velika je verovatnoća da će vam se grudi uvećati za jedan ili čak dva broja. Zbog toga mogu postati posebno osetljive, koža se rasteže i ponekad se javljaju i strije. Redovno ih negujte uljima i kremama protiv strija kako biste smanjili šansu da se pojave.

Tamne bradavice u trudnoći

Neka vas ne brine ako primetite da su vam bradavice i areole tamnije ili čak veće. To se dešava zbog toga što se povećava protok krvi u vašim grudima.

Curenje mleka iz grudi

Već od oko 16. nedelje trudnoće možete primetiti mleko koje curi iz bradavica. Obično je žućkasto i gusto ali može biti i potpuno bistro. Najbolje je da stavite tufere za grudi u vaš grudnjak kako biste izbegli osećaj neprijatnosti. Moguće je da ćete primetiti i malo krvi zbog širenja krvnih sudova. U tom slučaju bi bilo dobro da se obratite svom ginekologu da biste se uverili da je sve pod kontrolom.

Grudvica u grudima tokom trudnoće

Pronalazak kvržice ili grudvice u grudima može biti zastrašujuće ali je u trudnoći poptuno normalno. To su uglavnom ciste koje su ispunjene mlečnim sadržajem i tkivom. Ipak, najbolje je da se posavetujete sa svojim lekarom o tome.

Da biste olakšali sebi promene u grudima kroz koje prolazite i ublažile neprijatan osećaj, važno je da nosite grudnjak koji vam odgovara. Možete laganom kremom svakog dana mazati bradavice kako bi ublažili suvoću i bol. Pročitajte i ovo: 7 pitanja koja vam je neprijatno DA POSTAVITE SVOM GINEKOLOGU – mojabeba.rs
Miljana Momirović

Mykola Sosiukin/GettyImagesPlus

još iz kategorije