Da li je bol u grudima znak ovulacije
13.02.2023 Začeće

Da li je bol u grudima znak ovulacije?

Žene koje pokušavaju da ostanu trudne uglavnom vode računa oko toga kada im počinje ovulacija. Postoje aplikacije koje omogućavaju da praćenjem svog menstrualnog ciklusa saznate koji dan u mesecu je najpogodniji da napravite bebu. Međutim, telo vam i samo pokazuje znake ovulacije. Zbog toga bi bilo dobro da saznate kako vas sve telo obaveštava da ste spremni za začeće i da li je bol u grudima znak ovulacije?

Znaci ovulacije: Da li je bol u grudima znak ovulacije?

Neki od simptoma ovulacije su:

  • Lagano krvarenje ili tamniji sekret
  • Povećan seksuani nagon
  • Grčevi
  • Promene vaginalnog sekreta
  • Bolne bradavice i grudi

Bolne bradavice i grudi mogu se računati u simptome ovulacije, međutim, lako mogu dovesti i u zabludu. Ovi simptomi mogu se pojaviti kao neželjeni efekti drugih stvari te je dobro da im ne verujete u postpunosti. Najbolje je da pratite obaveštenja svog tela zajedno sa drugim instrumentima za testiranje ovulacije.

Koliko je čest bol u grudima tokom ovulacije?

Grudi i bradavice mogu biti vrlo osetljive i bolne u toku ovulacije. Bol se pojavljuje u nekoliko trenutaka u toku ciklusa, a najćešće nakon oslobađanja jajne ćelije iz jajnika jer tada dolazi do hormonskih promena. Svaka osoba oseća drugačiji bol, neke žene nemaju velike tegobe, dok je kod nekih bol veoma jak.

Da li je bol u grudima znak ovulacije i kako je povezan sa ovulacijom?

Kako je svaki organizam drugačiji, svi znaci ovulacije se doživljavaju drugačije. Međutim, najveći broj žena se sa bolom u grudima susreće u toku ovulacije. Do ovog bola dolazi kada se poveća nivo estrogena. To je znak da je telo najplodnije.

Bol u grudima se javlja i tokom anovulacije, procesa kada se jajna ćelija oslobađa iz jajnika. Tada se uglavnom narušava neravnoteža između progesterona i estrogena, što takođe izaziva bol. Dakle, razlog za bol u grudima u toku ovulacije i početka menstruacije izazvan je hormonskim promenama. Bol u grudima se takođe može javiti nakon ovulacije kada nivo estrogena padne, a nivo progesterona poraste.

Kakav je bol u grudima u toku ovulacije?

Ukoliko vas grudi bole otprilike 14. dana nakon menstruacije (polovina ciklusa) postoji mogućnost da ovulirate. Bol u grudima u toku ovulacije dostiže vrhunac kada je nivo progesterona najviši.

Uz bol, grudi mogu biti otečene i teške, vaše bradavice i predeo ispod pazuha mogu biti osetljivi. Ukoliko se bilo koji od ovih simptoma zadrži duže od nekoliko dana, potrebno je posetiti lekara. Mada ovi simptomi obično ne najavljuju ništa ozbiljno, dobro je porazgovarati sa doktorom kada ste zabrinuti.

Kako ublažiti bol u grudima?

Korišćenjem lekova za bolove možete ublažiti bolove. Paracetamol i ibuprofen su dobro rešenje jer ih možete kupiti bez recepta, a osim njih možete koristiti i gel protiv bolova koji se nanosi na osetljiva područja. Preporučuje se odabir grudnjaka i udobne odeće. Ukoliko se bol u dojkama ne umanji, posetite doktora.

Šta još može izazvati bol u grudima?

Osim u toku ovulacije, grudi mogu boleti i u trudnoći. U slučaju trudnoće, javljaju se promene u vidu otoka grudi i osetljivosti bradavica. Osim bola u grudima u trudnoći se oseća malaksalost, umor i izostanak menstruacije.

Grudi bole i prilikom dojenja. Posebno dok se beba još uvek navikava. Bol u grudima tokom dojenja takođe može biti posledica infekcije poznate kao mastitis. Zbog toga je dobro u tom slučaju obratiti se medicinskom stručnjaku kako bi se sprečio nastanak većeg problema.

Uoči menstruacijegrudi mogu biti natečene i bolne.

Bol u grudima mogu izazvati i stanja kože, kao što je ekcem. Suva koža postaje iritirana i dovodi do bolova u predelu grudi.

Kako da znamo da li je bol u grudima znak ovulacije ili ne?

Mada su simptomi bola u grudima veoma slični kada su u pitanju ovulacija i rana trudnoća, moguće ih je razlikovati ako  obratite pažnju na detalje. U toku ovulacije bol i osetljivost grudi javlja se poslednjeg dana ovulacije. Ovaj bol može biti različitog intenziteta, a najjači je neposredno pre ovulacije. Na dojkama se pojavljuje otok, a možete pod prstima osetiti i kvržice. Simptomi se obično poboljšavaju odmah nakon završetka ovulacije.

U ranoj trudnoći grudi su bolne, osetljive, natečene i teške. Ovaj simptom trudnoće se javlja u prvoj i drugoj nedelji nakon začeća i traje duže nego kada se javlja zbog ovulacije. Dok se tokom ovulacije nivo progesterona smanjuje, u trudnoći ovaj hormon nastavlja da raste tokom trudnoće.

 

Za sva moguća pitanja i nesigurnosti, najbolje je da se obratite svom lekaru kako biste bili sigurni da je bol u grudima simptom ovulacije ili trudnoće i kako biste isključili sve druge mogućnosti.
Jovana Jevtić

dragana991/GettyImagesPluz

još iz kategorije