policistični jajnici
12.02.2023 Začeće

Policistični jajnici: Da li izazivaju neplodnost?

Policistični jajnici i trudnoća su usko povezani. Ako se policitični jajnici ne leče na vreme mogu da izazovu neplodnost i time otežavaju vaše pokušaje da zatrudnite.

Šta su policistični jajnici?

Sindrom polisictičnih jajnika ili PCOS je stanje koje utiče na nivo hormona kod žena. Žene koje imaju policistične jajnike proizvode veću količinu muških hormona, a ta hormonska neravnoteža može dovesti do izostanaka menstruacije. To može dovesti do toga da imate poteškoće da ostanete trudni.

Koji su simptomi policističnih jajnika?

Simptomi policističnih jajnika su uglavnom lako uočljivi, naročito ako imate više simptoma. Nažalost, veliki broj žena otkrije da ima policistične jajnike kada se već suočavaju sa poteškoćama da zatrudne.  Koji su simptomi policističnih jajnika?

 • Neredovne menstruacije ili njihov potpuni izostanak. Takođe, može da se javlja osećaj menstrualnih grčeva iako nemate menstruaciju
 • Dobijanje na težini
 • Proređivanje i opadanje kose
 • Masna kože i akne
 • Depresija i promene raspoloženja
 • Problemi da se zatrudni zbog neuspeha, nepravilne ili kasne ovulacije

Kako policistični jajnici izazivaju neplodnost?

Žene sa policističnim jajnicima ne otpuštaju jajne ćelije redovno i zbog toga je začeće otežano. Takođe, većina žena sa policističnim jajnicima ima problem sa gojaznošću koja takođe utiče na plodnost. Međutim, ne očajavajte! Čak i da vam je dijagnoza policističnih jajnika postavljena u momentu kada pokušavate da zatrudnite, postoji mogućnost da utičete na vašu plodnost. Lečenje policističnih jajnika se razlikuje od slučaja do slučaja u zavisnosti od njihovog uzroka. Često se pribegava promeni načinu ishrane zbog insulinske rezistencije (koja Često prati PCOS), povećanoj ishrani ili indukcija ovulacije. Lekari svakako žele da vas podstaknu da spontano zatrudnite ukoliko je to moguće.

Kako policitične jajnike držati pod kontrolom?

Veoma je važno da što ranije identifikujete simptome i da posetite lekara. On će vam dati salje smernice kako da se izborite s ovim stanjem, naročito ukoliko planirate trudnoću. Kako ćete se izboriti sa ovim stanjem zavisi od težine simptoma i stepena do kog utiču na kvalitet vašeg života. Generalno se savetuje da održavate normalnu težinu i da vodite zdrav način života.

Dijeta

Ishrana veoma utiče na naše zdravlje. Najbolje bi bilo da samnjite unos rafinisanih ugljenih hidrata kao što su beli hleb, bela testenina, krompir, kolači i peciva i  da ih zamenite  opcijama sa visokim sadržajem proteina kao što su humus, jaja, slanutak i avokado. Ovo će pomoći u balansiranju šećera u krvi i smanjenju želje za slatkim, a takođe će vam značiti i za kilažu.

policistični jajnici

Fizička aktivnost

Postoji veoma bliska veza između policističnih jajnika i mentalnog zdravlja, posebno anksioznosti i depresije. Vežbanje vam može pomoći da ubrzate metabolizam, smanjite otpornost na insulin i popravite raspoloženje. Najbolje bi bilo vežbate najmanje 30 minuta svakog drugog dana i da uključite i kardio vežbe i trening snage.

Dodaci ishrani

Dodaci ishrani ili suplementi ne bi trebalo da se uzimaju kako bi zamenili pravu ishranu, ali mogu da pomognu tako što će dopuniti nivo onoga što vam nedostaje. Međutim, oni znaju da imaju i neželjene efekte i da prouzrokuju promene u raspoloženju. Obratite pažnju kako utiču na vas ako odlučite da ih uzimate. Sledeći dodaci su korisni kada su u pitanju policistični jajnici:

 • Vitamin D
 • B12
 • Omega 3
 • Cink
 • Hrom
 • Probiotici
Lekovi koje prepisuju lekari

Lekari mogu da vam ispišu neke lekove koji će ublažiti simptome. Često se pacijentima daju pilule za kontracepciju ako ne planiraju trudnoću u skorije vreme kako bi pacijentkinje imale redovne cikluse, a ovo uglavnom pomaže i u borbi protiv akne i pomažu u opadanju kose.  Pacijentima koji ne žele da uzimaju pilulu mogu se propisati ciklični gestageni.

Policistični jajnici i neplodnost jesu usko povezani. Iako mogu biti krivci za otežano začeće, može mnogo toga da se uradi kako biste ipak ostali trudni i rodili zdravo dete. Samo hrabro, uhvatite se u koštac sa ovim problemom i sigurno će se promene u načinu života isplatiti!
peakSTOCK/GettyImagesPlus, bhofack2/GettyImagesPlus

još iz kategorije