polovne igračke
11.02.2023 Dete

Polovne igračke: Da li je bezbedno koristiti ih?

Igračke imaju veoma važnu ulogu u životu vaše bebe i malog deteta. Mogu da se igraju njima satima, a one im za uzvrat pomažu u razvijanju važnih veština. Da bi im obezbedili što više zabave, često se okrećemo polovnim igračkama. Da li su polovne igračke dobar izbor?

Da li su polovne igračke bezbedne?

Polovne igračke mogu biti problematične ukoliko ne ispunjavaju sigurnosne smernice (CE). Neke hemikalije u plastičnim igračkama mogu biti problematične ako su im deca izložena tokom dugog vremenskog perioda, naročito ako su ih stavljala u usta. U ovu rizičnu grupu spadaju razni tipovi kocki za igranje, naročito ako su jarkih boja. Naravno, polovne igračke neće imati istu sigurnost kao nove. Evo na šte treba da obratite pažnju i kako da pripremite igračke pre nego što je predate vašem detetu:

  • Lego kocke sa datumom proizvodnje iz 70-ih ili 80-ih nisu dobar izbor zbog hemikalija koje su tada korišćene pri njihovoj izradi.
  • Obavezno očistite polovne igračke pre nego što ih date svom detetu.
  • Proverite da li je kod igračaka sa sitnim delovima sve dobro pričvršćeno.
  • Budite naročito oprezni sa oslikanim igračkama. Ako ste zabrinuti da li su korištene olovne boje ili se boja ljušti, najbolje bi bilo da ih preskočite.
  • Proverite bezbednosne oznake. Oznake sa simbolom lava i CE znak su ono što će vam potvrditi bezbednost igračaka.  Oznaka lava je kreirana od strane  Britanskog udruženja igračaka i hobija 1988. godine i simbolizuje sigurnost i kvalitet igračke. CE oznaka je po zakonu obavezna da bude na svim igračkama koje se prodaju u EU.  Međutim, važno je napomenuti da je CE oznaka samo oznaka trgovinskih standarda, a ne oznaka bezbednosti ili kvaliteta.

Koliko koštaju polovne igračke?

Polovne igračke su naravno jeftinije od kupovine potpuno novih igračaka jer su verovatno malo oštećene ili pohabana. Međutim, cena ovih igračaka zavisi od stanja u kome je igračka i od prodavca. Obavezno proverite koliko košta određena igračka u prodavnici i raspitajte se kod prodavca o svemu što vas zanima. Ako je cena ista kao u prodavnicama, preskočite tu kupovinu.

Dakle, većina polovnih igračaka je bezbedna, samo je bitno da ih dobro očistite pre korišćenja. Osim što su im i cene pristupačnije, korišćenjem polovnih igračaka smanjujemo otpad jer se nekorišćene igračke ne bacaju u tolikoj meri.

 
Jelena Stanojkovic/GettyImagesPlus

još iz kategorije