Vežbe koriste deci, napravite plan

Čak 36,2 odsto stanovništva u Srbiji je predgojazno, među decom i odraslima zbog čega je pokrenut nacionalni projekat da se to preventivno spreči.

Guliver/Getty

Projekat je pokrenut u cilju poboljšanja informisanosti stanovništva o značaju fizičke aktivnosti i pravilne ishrane, ključnih u održavanju zdravlja i prevenciji brojnih bolesti. Projekat je odgovor na sve više gojaznih ljudi i dece u Srbiji, što dokazuje činjenica da indeks telesne mase veći od 30 ima 18,2 odsto građana, dok je čak 36,2 odsto stanovništva predgojazno.

Program obuhvata niz aktivnosti stručnjaka u ovoj oblasti, koji će sprovesti istraživanje o informisanosti stanovništva, edukovati građane i pripremiti kredibilan vodič o fizičkoj aktivnosti i ishrani. Vodič će sumirati rezultate istraživanja i poslednja saznanja u ovoj oblasti i biće na raspolaganju medicinskoj i opštoj javnosti.
– Naši građani, nažalost, nemaju adekvatno znanje o značaju fizičke aktivnosti i ishrane u prevenciji brojnih bolesti. Svetska iskustva pokazuju da se brojna stanja mogu sprečiti adekvatnom aktivnošću i zato želimo da što pre utičemo na promenu načina ponašanja dece, ali i odraslih. Formalno obrazovanje u ovoj oblasti još nije uvedeno u adekvatnoj meri i verujemo da će vodič koji pripremamo biti veoma značajan za podsticanje svih kategorija stanovništva da vode aktivan način života. Brojni su naučni radovi koji dokazuju da fizički aktivna deca stasavaju u aktivne ljude i dokazani su brojni benefiti vežbanja. Želimo da stručnjaci, ali i roditelji, postanu svesni da je rekreacija uslov za zdraviji razvoj dece – istakao je rukovodilac projekta prof. dr Sergej Ostojić sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije