Blagotvorni kućni ljubimci: Sve prednosti i mane

Možda ste baš ovih dana u dilemi da li da svom detetu poklonite kućnog ljubimca. Pred željom mališana, obično se zanemari činjenica da svaki kućni ljubimac zahteva i pažnju, i vreme.

Guliver/Getty

Guliver/Getty

Da li ste, i koliko za to spremni?

Ukoliko odlučite da vašem mališanu poklonite kućnog ljubimca, morate biti dobro informisani o vrsti životinje koju unosite u kuću. To nas je odvelo do Fakulteta veterinarske medicine i dr Bosiljke Đuričić, redovnog profesora Beogradskog Univerziteta i predsednika Veterinarskog društva Srbije.

– Kućni ljubimac je nespretan prevod sa engleskog jezika, u kojem pat (pet) znači maziti, dodirivati nežno. Na nesreću, danas je sve manje toga, jer veliki broj onih koji drže životinje – ne postupa pravilno sa njima.

Svi vole slobodu

Ni kuci, ni maci ne prija kada joj se uskrati normalan život, kada je «ograđena».

– Ako je pas, neka ima svoju slobodu, a ne da čeka i grebe po vratima da se vlasnik vrati kući da bi ga izveo da obavi svoju fiziološku potrebu. Nisam nikada dozvolila da imam psa u kući, koji će me čekati sa mog službenog puta ili sa posla, biti zatvoren zato što su deca u raskoraku sa vremenom, pa nisu stigla da ga prošetaju. Pas će da ujede ako nije jeo, da cvili i skiči, mačka takođe reaguje. Tada nastaju teškoće, pa se pitamo: «Šta mi je ovo trebalo?!» Životinja se izbaci na ulicu i postaje balast za društvo. U stvari, kućne ljubimce treba zaštititi od čoveka.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije