naučite dete da se pristojno predstavi
19.03.2023 Rastemo i učimo

Kako da naučite dete da se pristojno predstavi?

Roditelji često dođu u situaciju kada se dete sakriva iza njih i nikako ne mogu da ga ubede da se pozdravi sa nekim koga ne poznaje. Ta stidljivost često ume da bude frustrirajuća kada pokušavate dete da naučite lepom ponašanju. Međutim, postoji način kako da naučite dete da se pristojno predstavi.

Kako da naučite dete da se pristojno predstavi?

Stidljivost će na trenutak pasti u drugi plan kada vaše dete stekne naviku da se predstavi i bude smatralo to apsolutno normalnim. Postoje tri načina na koja možete da naučite dete da se pristojno predstavi.

Vežbajte upoznavanje sa detetom

Igrajte se sa detetom tako što će te menjati uloge i pozdrave. Veoma je važno da dete uspostavi kontakt očima sa vama. Potom ga zamolite da vam da jasan uvod, kao što je: „Zdravo, ja se zovem…“ Nema potrebe da ga terate da se rukuje – mahanje ili osmeh će biti dovoljni.

Naučite dete da se pristojno predstavi: Uključite igračke

Poređajte plišane igračke i vežbajte prestavljanje dok se igrate. Ovo podrazumeva i malo glupiranja gde treba da izmenite glas kako biste „odglumili“ određenu plišanu igračku. Kako budete menjali plišane igračke, tako izgovarajte: „Zdravo, ja sam Tina.“ Što zabavnije to bude delovalo detetu, to će biti opuštenije kada je u pitanju stvarni život.

Dodajte još jedan korak u igrama

Može biti korisno i da ponavljate imena ljudi jer će ih tako vaše dete lakše zapamtiti. Pre nego što vas dete pozove da se igrate, tražite da vam se obrati imenom. Podstičite ga da to radi u vrtiću. To ćete najlakše postići tako što ćete ispitivati dete o prijateljima i videćete da li ono zna njihova imena. Vaše zapitkivanje može pomoći detetu da pita prijatelje kako se zovu. Međutim, nemojte da preterujete sa pitanjima da se dete ne bi osećalo krivim.

Nemojte da budete preterano zabrinuti i frustrirani. Nekoj deci treba više vremena da se oslobode i da pozdravljanje prihvate kao normalan oblik ponašanja. Dakle, malo se više fokusirajte na igre predstavljanja i verovatno će vaše dete usvojiti ovaj oblik ponašanja.
yacobchuk/GettyImagesPlus

još iz kategorije