Znaci prehlade kod beba i dece
04.05.2023 Zdravlje deteta

Znaci prehlade kod beba i dece

Ako se pitate da li vaše dete ima prehladu ili neki virus, ovo su najčešći znaci prehlade kod beba i dece. Iako je povišena temperatura za mnoge roditelje zastrašujuća pojava, ona sama po sebi nije bolest već znak da se imuni sistem vašeg deteta bori protiv bakterija ili virusne infekcije.  Naime, kada imuni sistem otkrije da postoji pretnja on reaguje pokretanjem termostata našeg tela kako bi pomogao da se ubiju strani organizmi.

Znaci prehlade kod beba i dece

Dakle, iako groznica nije sama po sebi bolest, ona ipak signalizira infekciju. Osim toga, povišena temperatura javlja se i nakon imunizacije dece, na tu povišenu temperaturu ne treba reagovati. Uz to, retke groznice mogu biti signal za neke ozbiljnije problema poput autoimunih poremećaja, poremećaja mozga i nekih vrsta raka, međutim, to se dešava samo u veoma retkim slučajevima. S obzirom na to da se povišena temperatura javlja iz više razloga, najbolje bi bilo posetiti lekara kako biste utvrdili da li je vaše dete prehlađeno i kako ga lečiti.

Dete sa prehladom ili virozom deluje drugačije nego inače. Ponašanje vašeg deteta je često pokazatelj da nešto nije u redu.

Osim povišene temperature, prehlada je praćena i lošim apetitom, nemirnosti i postpanosti. Jedan deo dece mlađe od pet godina ima napade izazvane groznicom koji se nazivaju febrilni napadi. Oni su često uzrokovani naglim skokom temperature. Znaci visoke telesne temperature mogu biti vrlo zastrašujući, dete može gubiti svest, tresti se ili biti ukočeno. Međutim, svi ovi znaci su bezopasni.

Napadi se uglavnom završavaju za nekoliko sekundi ili nekoliko minuta. Kada dete ima temperaturu stavite ga na meku površinu i okrenite ga na bok. Dete ne sme ništa da ima u ustima i ne smete pokušavati da ih držite. Kada se napad završi, zovite svog doktora. Doktora treba da zovete i ukoliko vaša beba mlađa od tri meseca ima groznicu. Mala deca su podložnija određenim vrstama infekcija poput bakterijskog meningitisa i upale pluća i zbog toga vaš pedijatar što pre treba da ga pregleda i isključi ove ozbiljne bolesti.

Ako je dete staro između 3 i 6 meseci, takođe je bitno da se javite doktoru ukoliko dete ima povišenu temperaturu. Ukoliko imate dete starije od 6 meseci, ne morate odmah zvati doktora osim ako ne primetite i druge simptome poput razdražljivosti, letargije, bola u grlu, ušima, povraćanja, dijareje, peckanja u toku mokrenja, osipa, ukočenosti ili znakova dehidratacije.
Jovana Jevtić

tatyana_tomsickova/GettyImagesPlus

još iz kategorije