znaci neplodnosti
04.05.2023 Začeće

Znaci neplodnosti kod žena i muškaraca

Ukoliko već neko vreme pokušavate da zatrudnite i ne uspevate, normalno je da će to početi da vas brine. Međutim, postoje znaci neplodnosti na koje treba da obratite pažnju.

Znaci neplodnosti: Neplodnost pogađa oba pola

Prvenstveno, uvek je važno da se konsultujete sa lekarom ako ste zabrinuti zbog neplodnosti. Pre nego što prebrzo donesete zaključke, budite svesni da je za rođenje bebe potrebno dvoje. Stoga problem ne mora biti sa vaše strane, muškarce takođe pogađa neplodnost.

Znaci neplodnosti kod žena

Izostanci menstruacije
Jedan od najčešćih znakova da ne možete da ostanete trudni jeste izostanci menstruacije tačnije probleme s ovulacijom. Ako nemate menstruaciju nekoliko meseci, to verovatno znači da nemate ni ovulaciju. Međutim, stres i ishrana takođe mogu uticati na menstruaciju.

Hormonske fluktuacije
Sko imate smanjen seksualni nagon, proređuje vam se kosa, povećanje dlaka na licu i probleme sa kožom, to može upućivati da hormonsku neravnotežu koja utiče na vašu plodnost. Ako imate bilo koji od ovih simptoma, konsultujte se sa lekarom.

Nepravilne menstruacije
Osim toga da uopšte nemate menstruaciju nekoliko meseci, nepravilan menstrualni ciklus takođe može biti znak potencijalnih problema sa plodnošću. Ne samo da vam otežava da izračunate ovulaciju, već to može biti znak i sindroma policističnih jajnika koji je uobičajen uzrok ženske neplodnosti.

Endometrioza
Uobičajeni znaci endometrioze uključuju teške i bolne menstruacije koji su toliko jaki da vas sprečavaju da normalno živite svoj život. Takođe, bol tokom odnosa može biti jedan od simptoma. Ako sumnjate na endometriozu obavezno porazgovarajte sa lekarom.

Simptomi neplodnosti kod muškaraca

Erektilna disfunkcija
Problemi sa održavanjem erekcije mogu biti znak hormonskih problema koji mogu biti uzrokovani muškom neplodnošću.

Bol u testisima
Bilo kakav bol ili otok u testisima može ukazivati na probleme sa pldonošću kod muškaraca. Takođe, ako su testisi mali i čvrsti, to bi mogao biti još jedan razlog za zabrinutost i trebalo bi da posetite lekara.

Problemi sa ejakulacijom
Nemogućnost ejakulacije će dovesti do problema sa plodnošću i to je znak da treba da se obratite lekaru.

Nizak seksualni nagon
Bilo kakve promene u libidu muškarca mogu ukazivati na promene hormona. Ako želite da dobijete bebu, a primetili ste pad libida, onda bi to mogao biti znak problema sa plodnošću.

U svakom slučaju, ne odustajte. Čak i da imate probleme sa nekim od ovih simptoma većina njih je rešiva. U konsultaciji sa lekarom saznaćete koje su najbolje opcije za vas i kako da postanete roditelji zdrave bebe.
Pornpak Khunatorn/GettyImagesPlus

još iz kategorije