kako povećati plodnost
20.02.2023 Začeće

Kako povećati plodnost: Najbolji prirodni načini

U današnje vreme parovi se često susreću sa saznanjem da se stvari ne dešavaju brzo kako su zamislili prilikom planiranja trudnoće. Međutim, to nije za paniku. Pročitajte tekst koji vam otkriva kako povećati plodnost na prirodne načine.

Nekim parovima je potrebno i dve godine da ostvare trudnoću, dok ovaj proces kod najvećeg broja parova traje oko godinu dana. Postoji nekoliko prirodnih načina za povećanje plodnosti koje možete praktikovati ukoliko želite da ubrzate proces.

Kako povećati plodnost na prirodan način?

Opustite telo i um

Ukoliko pokušavate da ostanete u drugom stanju potrebno je da opustite telo i um. Najbolji način za to su aktivnosti poput joge i meditacije jer one mogu dovesti do boljeg razumevanja sopstvenog tela. Osim toga, odlazak na trening joge doprinosti poboljšanju fizičkog zdravlja, a podstiče i zdravije životne navike. Ovakvi treninzi pomažu vam da stres osećate u najmanjoj mogućoj meri.

Imajte zdrav doručak

Istraživanja su pokazala da i pored nepravilnosti u menstrualnom ciklusu možete biti veoma plodni ukoliko pojedete zdrav i obilan doručak. Vašem telu je potrebna zdrava ishrana bogata hranljivim materijama kako bi stvorilo okruženje za stvaranje bebe.

Povećajte unos kalcijuma i vitamina D

Žene koje unose visok nivo kalcijuma i vitamina D putem ishrane doživljavaju sporije starenje jajnika. Pijte dosta mleka kako biste obezbedili dovoljno kalcijuma i vitamina D svom telu.

Uživajte u vremenu provedenim sa partnerom

Lišavanje stresa je jedan od najboljih načina ukoliko se pitate kako povećati plodnost na prirodne načine. Smanjite stres tako što ćete organizovati zabavno vreme sa svojim partnerom i uživati u njemu. Trudite se da se što više osećate ispunjeno i srećno i vaše telo će to prepoznati kao dobro okruženje za nastanak novog bića.

Kako povećati plodnost: Postarajte se da i vaš partner uvede zdraviju rutinu

Kao što je to važno za žene, jednako je važno da i vaš partner uvede zdrave navike kao što su zdrava ishrana i treninzi. Kod muškaraca su se posebno efektivno pokazali cink i folna kiselina jer povećavaju broj spermatozoida.

Uradite test na polno prenosive bolesti

Hlamidija i gonoreja dovode do neplodnosti i kod muškaraca i kod žena. Bitno je da se testirate i utvdite da li ste zaraženi kako biste lećenjem povećali svoje šanse za trudnoću.

Vežbajte

Ukoliko budete redovno vežbali postaćete jači i dobro ćete pripremiti svoje telo za trudnoću. Jedino treba da pazite da ne preterate jer ukoliko budete prekomerno vežbali možete smanjiti šansu za redovnu ovulaciju, a samim tim i šanse za začeće.

Prestanite da pušite

Čak i pasivno pušenje može imati štetan uticaj na reproduktivni sistem. Zbog toga je bitno da prestanete da pušite i da počnete da izbegavate situacije u kojima ćete udisati duvanski dim.

Kako povećati plodnost: Prestanite da pijete alkohol

Alkohol može smanjiti šanse za začeće za više od 50%. Čak i umereni unos alkohola je štetan i može doneti rizik od neplodnosti. Kod muškaraca prekomerna konzumacija alkohola ometa hormone i utiče na kvalitet i kvantitet sperme.

Smanjite stres

Na svako telo stres utiče drugačije, ali svaki uticaj stresa je negativan. Stres može biti povezan i sa niskom plodnošću i zbog toga je dobro da preuzmete sve kako biste ga sveli na minimum. Ovako ćete sigurno pomoći sebi da što pre uspete u krajnjem cilju – trudnoći.

Nadamo se da smo odgovorili na pitanje kako povećati plodnost na prirodne načine. Za svako dodatno pitanje dobro je da se obratite svom lekaru kako bi vam on uz ove univerzalne načine uključio i terapiju koja vam je možda potrebna.  Budite strpljivi i trud će se isplatiti.

 
Jovana Jevtić

PeopleImages/GettyImagesPlus

još iz kategorije