beba u 12. nedelji
20.02.2023 Razvoj bebe

Beba u 12. nedelji: Razvoj, ishrana i spavanje

Vreme vam brzo prolazi od kad ste postali roditelji? Verovatno ste se sad pomalo navikli na slatke muke. Sada kada je vaša beba u 12. nedelji, šta možete da očekujete?

Beba u 12. nedelji: Šta da očekujem?

Vaša beba se navikava na svet. U skladu s tim, ovo je idealan period da počnete da im čitate priče za laku noć. Počeće da reaguju na vaš glas i da razumeju ton kojim im govorite. Što pre počnete sa pričama, to je bolje za njihov razvoj. Pored toga događaju se promene u njihovom fizičkom i kognitivnom razvoju.

Beba u 12. nedelji: Fizički razvoj

Vaša beba je od trenutka rođenja do sada porasla oko 7 cm i dobila je malo na kilaži. Verovatno će još malo da poraste i u ovoj nedelji, pa očekujte još malo plača zbog nelagode, ali i više hranjenja. Kako raste, vaša će beba u 12. nedelji, početi da bolje kontroliše pokrete zbog veće snague u mišićima. Možda će se čak i odgurivati dok leže na stomaku. Ako vidite da im treba pomoć, pokušajte da legnete sa njima dok se igraju i ohrabrite ih da gledaju u vas. Još jedna stvar za koju je pravo vreme, jeste igranje sa zvečkama. One pomažu bebi u koordinaciji ruku i očiju, ali i pri kontroli mišića.

Kognitivni razvoj

Kako  njihovi pokreti postaju sve više kontrolisani, njima je lakše da razumeju uzrok i posledicu. Tačnije, vaša beba će da razume da ona može da deluje da se nešto dogodi. Sjajno, zar ne? Takođe, mogli biste da probate sa masažom bebe jer je to kontakt sa vama i jača vezu sa vama, a takođe može pomoći njihovom digestivnom traktu.

Spavanje beba od 3 meseca

Najverovatnije će vaša beba spavati oko 12 sati noću u pauzama za dva hranjenja. Obrasci spavanja su različiti za svaku bebu, ali možete očekivati da će obično imati tri dnevne dremke i to je dobro za razvoj njihovog mozga. Ako se stalno susrećete sa problemom da uspavate bebu, postoji nekoliko trikova kako da povećate hormon spavanja vaše bebe prirodnim putem da biste regulisali njiho telesni rad uz pomoć sunčeve svetlosti.

Ishrana bebe od 3 meseca

Vaša beba će sada mnogo brže jesti, ponekad za samo 5-10 minuta. U narednih nekoliko nedelja, vašoj bebi može da odluta pažnja prilikom jela i da bude ometena, ali će se to do kraja četvrtog meseca završiti. Za bebe koje se hrane formulama, ostaje doza od oko 150-200 ml po kilogramu njihove težine. Ako dojite, pratite vođstvo vaše bebe.

Koliko često treba da kaki beba u 12. nedelji?

Za ovo vreme ste se verovatno upoznali sa tim koja sve bebina stolica postoji. Međutim, provera pelena će trajati još neko vreme. Vaša beba može kakati nakon svakog hranjenja ili jednom u nekoliko dana. Sve dok vaša beba ne trpi bolove dok puni pelenu, sve je u redu.

Na šta treba da obratite pažnju?

Žmirenje: U prvih nekoliko nedelja života, oči vaše bebe su se razvijale i njihov vid se poboljšavao. Verovatno ste primetili blagi žmirkanje i napor da se vaša beba fokusira.  Međutim, ako vaša beba u 12. nedelji još uvek žmiri, otiđite do lekara da proverite da li postoji problem sa vidom.

Sindrom ravne glave: Ako vaša beba ne voli vreme za stomak ili provodi mnogo vremena na leđima, obratite pažnju na ravnu tačku na potiljku.

Postnatalna depresija: Ona se može javiti u bilo kom trenutku do navršenja prve godine života vaše bebe. Ako se suočavate sa osećajem krivice ili neuspeha, ne bi bilo loše da posetite lekara i porazgovarate sa njim. Ako se i borite sa postanatalnom depresijom, niste sami i preguraćete taj period samo budite hrabri.

Vaša beba raste iz dana u dan i trudite se da joj pomognete i da uživate u svakom trenutku sa njom.

 
Marc Debnam/GettyImagesPlus

još iz kategorije