04.02.2015 Zdravlje deteta

Proliv kod beba

Budno oko svake majke odmah će uočiti kad je njena beba dobila proliv. Često su uzroci ove pojave potpuno bezazleni, ali treba znati i to čega je proliv kod beba posledica.

foto: pixabay, nikki

foto: pixabay, nikki

Bebe uglavnom piju mleko, bilo da je majčino ili adaptirano. Bebina stolica upravo iz tog razloga znatno se razlikuje od stolice odraslih. Međutim, svaka mama već zna kad je stolica njenog mališana normalna a kad je sadržaj na peleni vodenkast i ima veoma neprijatan miris.

Bebu treba pratiti. Ne treba na prvu pojavu meke stolice paničiti i bebu odmah nositi u savetovalište. Ali, ako su te stolice česte i veoma obilne, pri tom primećujete da je vaše dete razdražljivo i plačljivo, treba da se obradite pedijatru.

Često se dešava da broj stolica kod beba sa prolivom nije veći od broja stolica koje beba inače ima, ali treba obratiti pažnju na količinu izgubljne tečnosti, zato je neophodno obraditi se lekaru.

Drage mame, budite spremne da date tačan odgovor pedijatru na pitanje, koliko beba inače ima stolica u toku dana, kad je prvi put primećen proliv kod beba i koliko su obilne te stolice.

Jedan od važnih podataka za pedijatra biće i to da li bebac odbija obroke, kako se ponaša u smislu da li je beba plačljivija nego inače, da li je raspoložena u toku dana, da li se povremen grči, da li je klonula kad je uzmete u ruku, da li ima temperatu, da li je povraćala? Sve su ovo važni podaci na osnovu kojih će pedijatar doneti odluku o daljem lečenju.

Ako vaša beba ima neki od ovih simptma, svakako treba da je odvedete kod lekara, nikako sami ne treba da je lečite. Jer, ako je u pitanju crevna infekcija, virus ili nešto treće, treba da pratite savete stručnjaka.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije