probiotici umiruju štucanje
13.03.2023 Nega bebe

Da li probiotici umiruju štucanje kod beba

Štucanje je pojava koju doživljavaju osobe svih uzrasta, a veoma je često i kaod novorođenih beba. Uglavnom štucanje brzo prolazi samo od sebe, a javlja se kao posledica kontrakcija dijafragme. Da li ste znali da probiotici umiruju štucanje kod beba?

Želudac se u normalnim uslovima zatvara nakon što u njega uđe hrana iz jednjaka. Na taj način sprečava se da se hrana ponovo vrati u jednjak. Ovaj proces kod beba još uvek nije na istom nivou kao kod odraslih te dolazi do vraćanja mleka iz želuca u jednjak. Tako se nadražuje sluznica jednjaka i dijafragma doživljava kontrakcije. Posledica toga je štucanje. U suštini, u pitanju je prolazna i bezbolna pojava koja ne remeti zdravlje deteta. Veliki broj roditelja se zabrine kada beba štuca, a neke mame se prisećaju i toga kako je beba štucala dok se još nije rodila. Kako vreme prolazi, štucanje se sve više smanjuje, a kada bebe pređu na čvrstu hranu štucanje kod beba gotovo prestaje.

Probiotici umiruju štucanje kod beba

Jedna studija je pokazala da su bebe koje su primale dnevnu dozu probiotika imale mnogo manje epizoda grčeva, zatvora, refluksa i štucanja. U periodu od tri meseca koliko su ove bebe primale probiotike, druge bebe prepuštene su placebo terapiji. Međutim, upotreba probiotika pokazala je i druge benefite, poput manjih troškova na lekove i preglede i smanjenje broja neradnih dana koje roditelji uzimaju kada se dete razboli.

U proseku, porodice čije bebe su imale terapiju probioticima, uštedele su više od 120 dolara po detetu. Međutim, da bi se ova teorija dokazala, potrebno je mnogo više istraživanja. Još uvek se ne preporučuje rutinska upotreba probiotika kod novorođenčadi. Mada tretman nije ukazao ni na kakve štetne posledice, probiotici potencijalni ipak mogu predstavljati rizik. Sluznica crevnog trakta kod beba je manje zrela i poroznija od sluznice kod starijeg deteta. Zbog toga moglo bi doći do proditanja bakterija u krvotok. Takav rizik bi morao da se proceni u narednim studijama.

Ostaje nam da se nadamo da će studije u budućnosti pokazati da je ovaj metod potpuno bezbedan i da probiotici umiruju štucanje kod beba.
Jovana Jevtić

klebercordeiro/ Getty Images Plus

još iz kategorije