beba spava na rukama
11.12.2022 Nega bebe

Beba spava samo u rukama? Laki načini da je od toga odviknete

To maleno i nežno biće je pravo zadovoljstvo držati. Tog osećaja ne treba da se odričete ni u kom slučaju. Ipak, ako beba spava isključivo na vašim rukama, ako se budi čim je spustite ili glasno negoduje – neminovno ćete se naći u problemu. Pre svega, jer je i vama potreban odmor, san i aktivnosti koje se ne tiču majčinstva, a drugo: čeka vas toliko poslova koje je nemoguće obaviti sa bebom u rukama!

Šta da radite, a da beba ne mora satima da plače? (Otkrijte i: Da li je dobro da beba spava u istoj prostoriji s roditeljima?)

Kako odvići bebu od spavanja na rukama?

Jedna od najvažnijih lekcija koju treba da pružite bebi jeste: rutina pred spavanja. Sa uvođenjem rutine trebalo bi početi već na uzrastu od oko tri meseca. Najpre ispratite kada se bebi spava, a potom počnite sa celom procedurom kupanja i hranjenja nekih sat vremena pre nego što bebino vreme dođe. (Saznajte i: Taktike koje POMAŽU da beba spava celu noć)

Da bi beba mogla da spava dugo i mirno, neophodno je da bude sita, zato se postarajte da ne zaspi pre nego što završi obrok. Soba mora da bude zamračena, mirna, a temperatura da bude prijatna, nešto niža nego za vreme dnevnih aktivnosti. Beba treba da leži na udobno, na mekim materijalima.

Važno je da razvijete malene rituale koji pomažu bebi da zaspi. Kada je beba navikla na uspavljivanje na rukama i odjednom je stavite u krevetac, ona zaista ne zna šta od nje očekujete. Zato, razvijte svoj ritual u narednih nekoliko noći: mazite se u zamračenoj i mirnoj sobi, pričajte priče, slušajte belu buku zajedno, držite se za ruke… Šta god vam odgovara, a bebi je dovoljno prijatna zamena za spavanje u rukama. Zapamtite, trebaće neko vreme da beba shvati šta želite od nje.

Spas zvani marama

Ukoliko smatrate da je bliskost koju dodir kože na kožu tokom spavanja pruža bebi – neprocenjiva,možete razmisliti o korišćenju sling marama. Na ovaj način, beba će spavati uz vas i na vama, baš kao da spava u rukama, a vi ćete ponovo moći da se vratite omiljenim aktivnostima.  (Pročitajte i: Sling marame: kada i kako ih koristiti?)
još iz kategorije

kako seći nokte bebi

Kako seći nokte bebi?

16.03.2023 Nega bebe

Većina novih roditelja se pita kako seći nokte bebi i bezuspešno traži načine da to uradi. Uz sav vaš strah da ćete povrediti bebine male prste, budite strpljivi i znajte da postoje načini.

pročitaj još