Kako se naspavati pored novorođenčeta
28.04.2023 Novorođenče

Kako se naspavati pored novorođenčeta

Svi novi roditelji znaju koliko je teško odspavati onih minimalnih sedam sati sna u toku noći sa bebom. Neka istraživanja su pokazala da mame i tate jako loše spavaju u toku prva tri meseca života njihove bebe što i nije iznenađujuće. Iako je sasvim normalna, ova pojava može izazvati ozbiljnije probleme kao što su problemi sa koncentracijom, loše raspoloženje i povećan rizik od postporođajne depresije. Kako biste to izbegli, otkrivamo vam  kako se naspavati pored novorođenčeta.

Kako se naspavati pored novorođenčeta

Koristite pumpu za izmlazanje

Kada se beba rodi, ona prvih nekoliko meseci jede na svaka dva do četiri sata. Ukoliko je dojite, to znači da ćete morati da ustanete svaki put kada je beba gladna. Nekoliko nedelja takvog života sigurno bi dovelo do velike iscrpljenosti. Za još nekoliko sati spojenog sna, uvedite flašicu kada beba napuni 3 do 4 nedelje. Uveče nahranite bebu i izmlazajte mleko i neka sledeće buđenje preuzme vaš partner. To znači da možete spojiti više sati sna nego kada morate da dojite što može delovati kao pravo čudo.

Ukoliko nemate dovoljno mleka, ili ukoliko imate problem sa začepljenim kanalima, ova strategija vam može izazvati probleme, te budite oprezni.

Pripremite se za rano spavanje čim nahranite bebu

Ako stalno dojite, vašoj bebi nakon nekog vremena neće trebati mnogo vremena za to. Vaše mleko sadrži aminokiselinu koja pomaže bebi da brzo zaspi nakon obroka, a vaše telo takođe proizvodi hormone kada dojite koji će vam pomoći da se opustite i zaspite. Pokušajte da iskoristite ove informacije i minimalizirate sve što vas može ometati. Neka beba bezbedno spava u krevecu blizu vašeg kreveta, tako da posle hranjenja lako možete da je udobno smestite, a i sami da nastavite da spavate. Veoma je bitno da bebu ne ostavljate da spava u svom krevetu.

Recite partneru da vam je potrebno slobodno veče

Kada bebu hranite na flašicu, to vam omogućava da delite obaveze oko hranjenja sa svojim partnerom. Čak i jedno veče čvrstog sna u kontinuitetu pravi ogromnu razliku kada je u pitanju opšte fizičko i mentalno zdravlje.

Ukoliko bebu hranite dohranom, onda vam je jasno da je ova mogućnost lako izvodljiva. Međutim, ukoliko bebu dojite ili se izmlazate, to takođe može biti uspešno, ali ćete morati ipak da prekidate san i izmlazate mleko tokom noći.

Kako se naspavati pored novorođenčeta: Spavajte u odvojenim sobama

Nekada smene obaveza između vas i vašeg partnera nisu dovoljne da se obezbedi kvalitetan san. To može biti poseban problem ako ste navikli da se budite na svaki zvuk koji beba napravi. Ukoliko vam je potreban čvrst san, pomoći će vam da spavate u odvojenoj sobi, a da vaš partner spava u sobi sa bebm. Ukoliko dojite, partner može doneti bebu do vas, a zatim je vratiti u drugu sobu da spava.

Pokušajte da na spavanje idete kada i beba, 19-20 sati kako biste sebi omogućili što više sna. Ovo može delovati teško jer se uvek čini da postoji još nešto što treba da se uradi, ali setite se da sve poslove možete završavati kada ustanete. Najbitnije je da se ponekad i vi odmorite.
Jovana Jevtić

FamVeld/Getty Images Plus

još iz kategorije

Pitali smo…

28.12.2020 Moja Beba

...Slađanu Crvenkov, višu medicinsku sestru i autorku edicije knjiga za trudnice i roditelje dece do godinu dana “Treba znati” Svoju osmomesečnu b...

pročitaj još